Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Utilaje de deszăpezire monitorizate prin GPS | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Utilaje de deszăpezire monitorizate prin GPS
Utilaje de deszăpezire monitorizate prin GPS
sdr

Utilaje de deszăpezire monitorizate prin GPS

Consiliul Judeţean Harghita a semnat contractul pentru monitorizarea online, prin GPS, a utilajelor de deszăpezire care vor acţiona pe drumurile judeţene în perioada iernii 2018-2019. O astfel de supraveghere va duce la „eficientizarea cheltuirii banului public”, susţine preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care i-a îndemnat pe locuitorii judeţului să semnaleze de îndată eventualele nereguli constatate

Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Adrian Chiorean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că anul acesta, spre deosebire de sezonul rece 2017-2018, vor fi monitorizate doar utilajele de deszăpezire, nu şi maşinile de suport, care transportă materialul antiderapant, acestea fiind „nerelevante”.

„Vom avea 45 de utilaje de deszăpezire care vor fi monitorizate şi vor acţiona pe 21 de loturi, răspândite pe drumurile judeţene din tot judeţul. După definitivarea planului de acţiune pentru intervenţia pe timp de iarnă, aceste loturi vor fi puse la dispoziţia media şi se va putea vedea exact fiecare drum şi cum decurge activitatea, care este stadiul de deszăpezire”, a precizat Adrian Chiorean.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Tehnice a CJ Harghita, deszăpezirea va avea două componente: una în care firmele sunt obligate să presteze servicii de deszăpezire la solicitarea consiliului judeţean, în perioada premergătoare iernii, începând din 20 octombrie şi până pe 15 noiembrie, dar şi după încheierea sezonului rece, de la data de 15 martie până în 30 aprilie; cealaltă componentă vizează perioada de permanenţă, între 15 noiembrie şi 15 martie, în care firmele vor interveni 24 de ore din 24, în funcţie de condiţiile meteo.

Serviciile de monitorizare, prin GPS, a utilajelor de deszăpezire sunt furnizate de o firmă specializată din Ploieşti, aceasta asigurând, pe toată perioada contractului, aparatele GPS, montarea acestora şi aplicaţia de urmărire a utilajelor de deszăpezire. Contractul este valabil până în data de 30 aprilie şi are valoarea de 19.278 de lei.

Intervenţia utilajelor de deszăpezire poate fi urmărită pe o hartă interactivă, disponibilă pe site-ul CJ Harghita, reprezentanţii firmei din Ploieşti adăugând că există, în acest scop, şi o aplicaţie pentru telefonul mobil, care permite oricărui locuitor să urmărească statusul vehiculelor şi unde se acţionează în momentul respectiv.

Adrian Chiorean a afirmat că anul trecut au existat situaţii când oamenii, care au urmărit online activitatea de deszăpezire, au semnalat, fie prin intermediul hărţii interactive, fie prin reţelele de socializare, fie în mod direct, sau apelând numărul dispeceratului de iarnă, existenţa unor „utilaje care au mers cu lama ridicată, că se deplasează fără să fie împrăştiat materialul antiderapant, sau că nu şi-au făcut treaba corespunzător”. În cazul în care neregulile semnalate s-au adeverit, consiliul judeţean a refuzat la plată serviciile înaintate pentru decontare care nu s-au confirmat.

„Acest tip de monitorizare a fost un succes, anul trecut, acest sistem ne ajută să fim prezenţi peste tot, să primim imediat informaţiile şi să le putem verifica numaidecât. Prin sistemul GPS vom eficientiza cheltuirea banului public. Noi dorim să avem astfel de aplicaţii, prin care populaţia poate să vadă când şi cum se intervine, să ni se poată adresa, să ne dea sugestii şi chiar să ne întrebe; aşa vom putea, împreună, să verificăm cum s-a cheltuit banul public”, a specificat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, prezent la conferinţa de presă.

Preşedintele CJ Harghita a adăugat că monitorizarea prin GPS a utilajelor de deszăpezire va fi dublată de „cea fizică”, existând şi reprezentanţi zonali, care vor străbate drumurile judeţene „aleatoriu” şi vor verifica activitatea de îndepărtare a zăpezii de pe carosabil.

Costurile de deszăpezire în iarna 2018-2019 se ridică la 6,8 milioane de lei, din care cheltuielile cu serviciile de monitorizare GPS a lucrărilor de curăţare a drumurilor reprezintă 0,2%.

Din 842 de kilometri, cât măsoară reţeaua de drumuri judeţene în Harghita, activitatea de deszăpezire se va desfăşura pe aproximativ 650 de kilometri, restul, în special drumurile pietruite, mai greu accesibile, fiind închise pe perioada de iarnă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.