Urşii au început să îşi facă simţită prezenţa din nou în zona oraşului Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 august 2022
Home » Societate » Urşii au început să îşi facă simţită prezenţa din nou în zona oraşului Bălan
Urşii au început să îşi facă simţită prezenţa din nou în zona oraşului Bălan

Urşii au început să îşi facă simţită prezenţa din nou în zona oraşului Bălan

Autorităţile locale din Bălan au atras atenţia locuitorilor oraşului asupra situaţiilor în care pot solicita despăgubiri în urma problemelor cauzate de animalele sălbatice, în contextul în care în ultima perioadă s-a constatat că urşii au început să îşi facă din nou simţită prezenţa în împrejurimile localităţii. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat că au fost şi în această iarnă situaţii în care urşii au intrat în curţile oamenilor sau au apărut în apropierea caselor de pe străzile lăturalnice, dar din fericire nu au fost înregistrate cazuri în care oamenii să fie atacaţi de aceste animale sălbatice. Acesta a afirmat că au fost situaţii în care urşii au atacat animalele domestice sau păsările ţinute în coteţe, mai multe cazuri fiind semnalate în principal vara şi toamna.

Potrivit declaraţiilor sale, astfel de atacuri sunt mai puţine în prezent pentru că în această perioadă nu sunt fructe pe pomii din curţile oamenilor şi s-a redus şi numărul celor care decid să aibă animale domestice, iar urşii nu sunt atraşi la fel de mult ca înainte. Totuşi, având în vedere faptul că urşii au început să apară din nou în zonă, primăria Bălan a decis să îi informeze pe locuitorii oraşului în legătură cu procedurile care trebuie urmate în situaţia înregistrării unor pagube provocate de animale sălbatice, fie în ceea ce priveşte pomii fructiferi sau semănăturile, fie în cazul atacării animalelor domestice.

Astfel, proprietarii de terenuri care au înregistrat astfel de pagube pot depune, în termen de 24 de ore, o sesizare la primăria oraşului, iar în baza acesteia se va constitui o comisie ai cărei membri se vor deplasa la faţa locului pentru constatarea pagubelor, urmând să fie întocmit un dosar care va fi expediat către Garda Forestieră Braşov în vederea emiterii unei decizii de despăgubire.

Autorităţile locale reamintesc locuitorilor din Bălan că este interzisă creşterea păsărilor sau a animalelor în construcţii amplasate pe domeniul public al oraşului, chiar dacă deţinătorul acestora plăteşte chirie primăriei şi nu vor putea fi solicitate despăgubiri în astfel de cazuri.

Prezenţa unui urs a fost semnalată vinerea trecută şi în localitatea Sâncrăieni, fiind transmis un mesaj de avertizare RO-ALERT. La faţa locului s-a deplasat o patrulă de jandarmi, dar ursul nu a mai fost găsit şi nu au fost observate nici urme ale trecerii animalului. Autorităţile recomandă cetăţenilor să sune la 112 în cazul în care observă animale sălbatice, să nu se apropie de acestea pentru a le filma sau fotografia, să nu le hrănească şi să acorde atenţie modului în care depozitează deşeurile menajere.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.