Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urşii alungă turiştii din Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » Urşii alungă turiştii din Băile Tuşnad
Urşii alungă turiştii din Băile Tuşnad

Urşii alungă turiştii din Băile Tuşnad

  • În staţiunea care trăieşte exclusiv din turism, prezenţa cotidiană a urşilor nu mai este doar o problemă de siguranţă personală, a devenit una socială, cu impact major asupra economiei locale şi, implicit, a nivelului de trai al locuitorilor. Anul acesta sunt cu cel puţin 20% mai puţini turişti decât în pandemie

Agenţiile de turism confirmă zvonurile privind scăderea numărului de rezervări în Băile Tuşnad, ca urmare a mediatizării problemelor cauzate de urşi, o realitate care şi dacă nu ar fi fost dată publicităţii, există şi o trăiesc zilnic localnicii şi toţi oaspeţii care ajung în staţiune.

Leila Székely, directoarea de Marketing şi Vânzări a Companiei şi a Hotelului O3zone, ne spune că pagina de socializarea a unităţii turistice este plină de comentariile turiştilor fideli, care veneau aici în mod constant, să îşi petreacă vacanţele şi/sau pentru tratament. Îşi asigură gazdele că ar fi vrut să revină şi anul acesta, dar nu au curaj.

Iată câteva dintre mesajele lor: „Aţi fost în planul nostru! Ne-am temut de vreme şi de urşi. Noi nu suntem statici, am vrut să mergem la Turn, la Stânca Şoimilor, la catacombe, la izvoarele minerale, dar am avut aceste două rezerve. Voi sunteţi minunaţi ca hotel şi v-aş alege şi recomanda oricui ajunge în zonă”; „Noi am fi venit vara asta la Tuşnad, dar am renunţat de teama de a nu ne întâlni cu ursul!”; „Condiţiile de cazare, mâncarea, toate sunt deosebite, dar alerta cu ursul este extrem de stresantă”; „Unde să faci drumeţii la Tuşnad, când este plin peste tot de urși?”; „Peste tot în Tuşnad, până nu se va rezolva problema cu urşii, turistul şi staţiunea vor avea de suferit mult”.

În afara acestora sunt, însă foarte mulţi turişti care nu scriu, ci pur şi simplu nu mai vin sau anulează rezervările făcute. „Statisticile vorbesc de la sine, turiştii s-au împuţinat vizibil, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut am pierdut în jur de 20% dintre turişti, mai mulţi da, mai puţini nu, din cauza urşilor. Cei care sunt acum oaspeţii noştri, nu prea au curajul să iasă din hotel şi este de înţeles. Turiştii vin la Tuşnad nu numai pentru relaxare, ci şi pentru factorii naturali de cură, iar unul dintre ei este aerul ozonat, plimbarea fiind una dintre terapiile folosite în acest gen de tratament. Avem trasee bine marcate special pentru asta, dar oamenii nu mai pot ieşi să se plimbe, să facă o drumeţie. Şi mai sunt mesajele RO-ALERT: cărui turist i-ar plăcea să fie trezit din oră în oră noapte de noapte? Avem multe reclamaţii de la oaspeţii noştri, că au venit la noi să se odihnească, nu să stea treji”, povesteşte Leila Székely.

Menţionează că întotdeauna au fost urşi în Tuşnad, dar niciodată nu veneau în preajma oamenilor. „Chiar şi în pădure, dacă auzeau voci de oameni, se retrăgeau. Acum nu mai au frică, nu se mai tem de oameni şi intră peste tot, urcă scările până la intrarea în hotel. Nu e normal să nu poţi să-ţi trăieşti viaţa din cauza lor. Nici şobolanii, dacă îţi intră în gospodărie sau în casă, nu-i mângâi pe cap şi nu îi ţii. Trebuie să fie ţinuţi sub control, nu putem fi chiar atât de verzi, încât să punem viaţa unor animale, fie ele şi protejate, deasupra vieţii omului”, afirmă interlocutoarea noastră.

Ileana Colcer, directoarea Hotelului Ciucaş din Băile Tuşnad confirmă scăderea „foarte mare” a numărului de rezervări. „Suntem convinşi că este din cauza numărului mare de urşi care cutreieră prin staţiune şi a mediatizării situaţiei create, una reală, cu care ne confruntăm zi de zi”, precizează domnia sa.

Mesajele RO-ALERT curg: ursul este la benzinărie, ursul este în faţa Hotelului Ciucaş, la Hotel Ozon, ursul este la biserică, a intrat în alimentară, a vandalizat ghereta de Kütőskalács, la 08:00, la 11:00, la 13:00, la 18:00, la oricare oră din zi şi din noapte ursul îşi face liniştit apariţia. Iar turiştii, speriaţi şi nemulţumiţi, renunţă să mai vină.

„Pentru noi este o pierdere foarte mare şi nu ştiu cine ne va despăgubi, că nu este vina noastră că ursul se plimbă prin staţiune. În 2018 au forţat uşa şi au intrat în bucătăria hotelului; se urcă pe maşinile din parcare – nu poţi să-ţi laşi nici măcar uneltele de pescuit în maşină, că vine ursul. Tot timpul este cel puţin un urs în parcare, am plătit o firmă de pază, deşi mi se pare anormal să-mi plătesc paznicul pentru urşi. Nu există zi în care să nu fie ursul pe aleile Tuşnadului”, arată Ileana Colcer.

După toate greutăţile cu care s-au confruntat operatorii în turism din Harghita în contextul pandemiei COVID-19, tocmai când răsuflau uşuraţi, primesc o nouă lovitură, de care sunt responsabili urşii de această dată.

„Nu văd rezolvarea acestei situaţii, decât să-i ia, să-i ducă într-o rezervaţie, că în păduri nu mai stau. Să-i ia ecologiştii, să-i ţină la dumnealor, să fie relocaţi într-o rezervaţie, să fie duşi în ţările Europei care nu-i mai au şi şi-i doresc, să se ocupe cineva de ei. (…) Şi să se ia măsuri rapide, pentru că nu se mai poate aşa. Mie îmi sunt foarte dragi animalele, toate, dar urşii au devenit foarte agresivi şi sunt foarte mulţi. Ceea ce în urmă cu zece ani era o atracţie turistică, acum este o spaimă pentru turişti, care-i îndepărtează de Băile Tuşnad. Tuturor ne plac animalele, dar la locul lor; să nu protejăm animalele cu preţul vieţii unor oameni”, subliniază directoarea Hotelului Ciucaş.

Noemi trăieşte în Băile Tuşnad şi lucrează în turism. Ne spune că viaţa nu este uşoară nici pentru locuitorii oraşului, care trăiesc un coşmar zi de zi, dar nici pentru cei care vizitează staţiunea. „Ne e frică, niciodată nu ştii când intră peste tine în casă, oriunde are chef. Şi dacă o casă se poate înconjura cu gard electric, un bloc sau un hotel nu, iar ursul urcă liniştit în balcoanele de la mezanin. Zilele trecute ne-am întâlnit de două ori cu urşii, erau chiar lângă izvoarele cu apă, unde erau turişti. Cineva a aruncat o petardă, să-i sperie, dar în cinci minute erau înapoi. Am plecat cu copilul la locul de joacă; era ocupat de o ursoaică cu doi pui, la câţiva metri de noi; copilul s-a speriat şi a început să plângă. Aşa ne petrecem zilele, iar nopţile dormim între două zgomote de petarde şi alarmele RO-ALERT. Să-i strângă, să-i ducă de aici, că noi, cei care locuim în Tuşnad, am ajuns să nu mai ieşim din case”, relatează tânăra.

Pe Butyka Zsolt, primarul staţiunii Băile Tuşnad, l-am surprins într-o şedinţă cu directorii hotelurilor şi patronii pensiunilor din staţiune.

„Toţi au anulări de rezervări. Turiştii, văzând la televizor şi citind ce se întâmplă la noi, renunţă la sejururile în Tuşnad. Acum câteva săptămâni, ursul a intrat în camping, peste o familie de turişti, la patru dimineaţa. Au intrat urşii şi în pensiuni”, continuă edilul suita relatărilor.

Ne mai spune că toţi se aşteptau să fie reluată în acest an Universitatea de Vară „Tusványos”, care ar fi fost „o barcă de salvare” pentru operatorii în turism; a picat. Centrul Wellness nu înregistrează nici el prea multe venituri, în absenţa turiştilor. Clienţii sunt din Harghita şi din judeţele apropiate, Covasna şi Braşov, care vin cu maşinile şi pleacă spre casă în aceeaşi zi.

La Băile Tuşnad, staţiune care trăieşte exclusiv din turism, nu se mai poate vorbi doar despre o problemă de siguranţă personală, a devenit una socială cu impact major asupra economiei şi implicit asupra nivelului de trai al locuitorilor.

„Când hotelurile şi pensiunile nu au clienţi, şi autoritatea locală are probleme, şi ei au probleme. Degeaba ne zbatem să adunăm taxe şi impozite, când ei nu au turişti. Pandemia şi urşii ne ruinează”, a conchis primarul staţiunii Băile Tuşnad.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.