Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Unul din modelele existenţiale de care bine ar fi să ne molipsim | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Unul din modelele existenţiale de care bine ar fi să ne molipsim
Unul din modelele existenţiale de care bine ar fi să ne molipsim

Unul din modelele existenţiale de care bine ar fi să ne molipsim

Vineri, 20 martie, prieteni din Harghita, Mureş, Covasna, Braşov şi Bacău, membri ai clerului şi oficialităţi judeţene şi municipale s-au întrunit în sala de şedinţe a Consiliului local Topliţa pentru a cinsti omul şi faptele scriitorului, publicistului, profesorului şi întreprinzătorului cultural Ilie Şandru, care a împlinit 80 de ani de existenţă şi şi-a lansat, cu acest prilej, cea de-a 18-a carte.

După un Te Deum pentru „cel care timp de 80 de ani s-a trudit în ogorul sfintei ortodoxii”, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, i s-a adresat „bunului creştin şi frate întru Hristos” remarcând activitatea bisericească a scriitorului Ilie Şandru, transmiţând totodată şi aprecierile ierarhilor ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, oprindu-se apoi la vreme pentru ca laudele „nu cumva să devină un început de necrolog”, întrucât „fratele Ilie a reuşit astăzi să ne adune pe toţi aici tocmai ca să ne bucurăm…”.

Luând cuvântul în – să-i zicem aşa – partea oficială a întrunirii, primarul Stelu Platon a afirmat că „în Topliţa n-a existat practic eveniment cultural care să vorbească despre starea românilor din acest judeţ la care profesorul Ilie Şandru să nu fie prezent. (…) Totdeauna am apreciat prezenţa oamenilor de poziţie civică şi Ilie a fost printre puţinii care a luat atitudine la problemele reale ale românilor din Harghita şi Covasna; din păcate, oamenii politici de top din Bucureşti ne-au abandonat din considerente pragmatice, de politică, de alianţe, să nu supere UDMR-ul, cu care au fost întotdeauna în combinaţii indiferent cine a fost la putere, din stânga, din dreapta, din centru; cu atât meritul lui Ilie este mai mare, pentru că a făcut cunoscute aceste probleme – şi pentru că tot timpul a lucrat alături de biserică”.

„Prezenţa mea aici este un semn de respect şi de preţuire pentru toată activitatea celor atât de multe primăveri în care acest om a creat şi creează istorie, şi nu doar istorie publicistică, ci şi istorie adevărată românească. (…) Extrem de important e că la vârsta aceasta Ilie Şandru este extrem de activ, în plină activitate, fiind binecuvântat de Dumnezeu şi de primul Patriarh al României, Miron Cristea, pentru puterea şi pentru sufletul său, pentru lumina pe care a răspândit-o şi o răspândeşte printre noi” – a spus Adrian Jean Andrei, prefectul Harghitei, emoţionat că participă la aniversarea unui bun prieten al tatălui său, cel care a fost poetul şi efervescentul animator cultural Andrei Jenică.

Prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop: „Am privilegiul să vorbesc în calitate de preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, forum care împlineşte 10 ani şi care a desfăşurat o îndelungată şi densă acţiune de militantism pentru interesele românilor, devenind un senzor civic care încearcă să fie auzit la mai marii vremurilor noastre”. Cunoscându-l pe Ilie Şandru din anii ’70-’80, vorbitorul a precizat că ambii vin de pe cursul inferior al Mureşului, „din acea încrâncenată zonă a istoriei în care strămoşii dorm somnul de veci cu oasele albite de spânzurătorile ocupanţilor opulenţi care au ţinut Transilvania într-un genocid de 1.000 de ani. Mă bucur că sunt aici în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la tragicele evenimente de la Tg. Mureş, la care în spatele scenei au stat serviciile secrete ale Ungariei – şi nu sunt la Tg. Mureş, unde chiar astăzi (vineri, 20 martie – n.r.) avem o activitate coordonată la Fundaţia Bernády, condusă de vicepreședintele politic al UDMR, la care ia parte Petre Roman – şi aşa ne dăm seama cine este Petre Roman, la care ia parte Emil Constantinescu – şi ne dăm seama cine a fost această jenantă personalitate în istoria României”.

Scriitorul şi publicistul Lazăr Lădariu, redactor şef al cotidianului „Cuvântul liber” din Tg. Mureş, a afirmat că „aici, unde se mai aude trosnetul oaselor lui Horia şi Cloşca”, luptătorii pe baricada adevărului şi interesului naţional nu au vârstă şi nu obosesc, iar Ilie Şandru, fiu al Mureşului, „credincios faptului că tot ce-i românesc nu piere şi nici nu va pieri, cu Transilvania românească eternă şi nedespărţită în inimă”, continuă în toată activitatea sa, cu talent şi inteligenţă creatoare, „crezul că tot ce s-a obţinut cu sânge nu se negociază cu cerneală”.

Vilică Munteanu, director al Arhivelor Naţionale Bacău, inspirat „de prin cele hrisoave”, a ţinut un discurs aniversar în vechea limbă moldovinească a cronicarilor, iar Nicolae Băciuţ, directorul Editurii Nico, unde a apărut şi ultimul roman al sărbătoritului, a spus că în noianul de formalităţi ale lumii contemporane se mai capătă şi diplome pe care cel în cauză chiar le merită, aşa cum este şi „Pro cultura – Opera omnia”, înmânată lui Ilie Şandru. Tot el a omagiat şi activitatea concretă în apropierea de cealaltă Moldovă şi utilul pod de cărţi creat şi cu ajutorul lui Ilie Şandru, care „a trecut la propriu Prutul în timp ce alţii se înghesuiau pe podul de flori”. Sărbătoritul ar fi, prin intrarea sa în literatură la 60 de ani şi recuperarea rapidă prin cărţile scrise a şase decenii, unul din modelele existenţiale de care bine ar fi să ne molipsim.

Părintele Florin Belgean l-a numit pe cel aniversat „un stâlp de neclintit cu adânci rădăcini înfipte în fiinţa neamului românesc şi spiritualitatea românească”, iar Dimitrie Poptămaş, preşedintele Fundaţiei „Vasile Netea” şi fostul şef al Bibliotecii Judeţene Mureş, s-a referit la acea operă ridicată la Chişinău împreună cu toate bibliotecile din Transilvania, activităţi complexe la care sărbătoritul a fost mereu prezent, scriind şi două volume despre Basarabia, mai având încă, în calitate de reprezentant al naţiunii culturale, un material imens pe această temă. „S-a implicat pentru că în îndelungata sa activitate pedagogică şi-a dat seama ce înseamnă educaţia tineretului şi a adus la Topliţa copii din Basarabia ca să înveţe corect limba strămoşilor lor”.

S-a vorbit apoi despre activitatea de activist şi mentor cultural, despre opera publicistică, despre variile faţete ale activităţii sale, de omul pentru oameni şi omul între oameni (Costel Lazăr, directorul Centrului Cultural Topliţa, Gheorghe Echim, redactor şef al revistei braşovene de poezie „Claviaturi”, prof. Dionisie Şerban şi Valer Vodă, Victoriţa Croitor), iar prof. dr. Traian Chindea a schiţat o concentrată biografie a sărbătoritului.

Prof. dr. Valentin Marica a vorbit foarte aplicat despre romanul „Aşa a fost să fie…”, iar profesorul Vasile Stancu a insistat cu precădere asupra calităţilor de istoric şi cercetător reflectate în cea de-a 18-a carte a lui Ilie Şandru, apărută în anul acesta la Editura Nico; pentru că s-au referit strict la noul roman al scriitorului, intervenţiile lor vor deveni subiectul unui alt articol.

În fine, mai trebuie spus că Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, a moderat vigilent şi inspirat o memorabilă întâlnire culturală a prietenilor lui Ilie Şandru din cele patru judeţe, iar cel aniversat a rostit, oarecum perplex, la finalul manifestării: „Am ascultat şi nu-mi vine să cred că sunt eu acela despre care s-a vorbit aici…”.

Consemnare de M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.