Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Unul din cele trei centre de vaccinare din Miercurea Ciuc, organizate în clădiri ale primăriei sau consiliului judeţean, a devenit funcţional ieri | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Unul din cele trei centre de vaccinare din Miercurea Ciuc, organizate în clădiri ale primăriei sau consiliului judeţean, a devenit funcţional ieri
Unul din cele trei centre de vaccinare din Miercurea Ciuc, organizate în clădiri ale primăriei sau consiliului judeţean, a devenit funcţional ieri

Unul din cele trei centre de vaccinare din Miercurea Ciuc, organizate în clădiri ale primăriei sau consiliului judeţean, a devenit funcţional ieri

Locuitorii municipiului Miercurea Ciuc se pot vaccina în etapa a doua de imunizare la COVID-19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dar şi la centrul de pe strada Kossuth Lajos, acesta din urmă devenind funcţional ieri. Este vorba despre centrul de vaccinare organizat în clădirea fostului sediu al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la acest centru, că încă din data de 22 decembrie, când a apărut în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern privind organizarea centrelor de vaccinare, a avut o discuţie cu primarul municipiului reşedinţă de judeţ. În urma acestei discuţii, cei doi s-au înţeles ca instituţia judeţeană, care deţine această clădire în zona centrală a municipiului, să o pună la dispoziţia oraşului şi, astfel, „să încercăm să participăm şi noi la procesul de vaccinare”.

Conform preşedintelui CJ Harghita, pentru punerea în funcţiune a acestui centru s-au cheltuit 150.000 de lei din bugetul consiliului judeţean. Au fost mobilate încăperile, s-au refăcut sistemele de încălzire şi electricitate, iar fluxul este organizat în aşa fel încât oamenii care intră la vaccinare să nu se intersecteze cu cei care ies.

„Sunt patru puncte de vaccinare aici, dar astăzi funcţionează numai două, pentru că cantitatea de vaccin nu este atât de mare încât să poată fi puse în funcţiune şi celelalte puncte de vaccinare, dar sperăm că (…) şi aici, şi în restul judeţului, pe acest palier, să avem vaccin într-o cantitate suficientă”, a conchis Borboly Csaba.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că este, poate, interesant că într-o clădire a consiliului judeţean se organizează procesul de vaccinare pentru locuitorii oraşului, iar municipalitatea, prin cele două clădiri care sunt în curs de amenajare (fosta clădire a GOSCOM din strada Salcâm şi fostul restaurant de la Jigodin-Băi), va asigura condiţiile pentru vaccinarea cetăţenilor din Ciucul de Jos şi Ciucul de Sus.

„Ne-am consultat cu colegii noştri de la consiliul judeţean şi pentru oraşul Miercurea Ciuc am găsit acele locaţii care din punct de vedere logistic, al parcărilor şi al fluxului de trafic să fie cele mai bune în aşa fel încât să putem organiza în condiţii optime aceste centre de vaccinare.

Totodată, am ţinut cont ca să implicăm în acest proces acele clădiri care la ora actuală nu erau folosite deloc, pentru că vorbim de un proces care va dura poate mai mult de un an de zile. Şi clădiri publice cum sunt săli de sport sau alte clădiri importante nu pot fi scoase din circuit. De aceea am găsit soluţia adecvată şi, cred, corectă. Aceste clădiri deja, prin centre de vaccinare, vor intra într-un nou circuit şi asta va rămâne permanent în circuitul serviciului public, indiferent de ce scop va avea după acea”, a spus Korodi Attila.

Edilul a precizat că în centrul de vaccinare din fosta clădire a GOSCOM şi la cel din Jigodin-Băi vor fi câte „două cabinete, două module”.

La Jigodin-Băi, a continuat acesta, au trebuit amenajate de la încălzirea centrală până la o nouă reţea de curent electric, conexiunea la Internet de mare viteză, mobilier şi recondiţionarea clădirii şi regândirea funcţionalităţii pentru acest proces.

Potrivit edilului, la centrul de la GOSCOM sunt aşteptate 5.565 de persoane cu boli cronice şi peste 65 de ani din Ciucul de Sus, iar în fostul restaurant de la Jigodin-Băi 4.567 de oameni din Ciucul de Jos.

Cele două centre vor intra în funcţiune în această lună. Mai întâi va fi finalizată clădirea fostului GOSCOM şi după aceea, peste câteva zile, fostul restaurant de la Jigodin-Băi.

Korodi Attila a mai arătat că ieri a avut loc şi o şedinţă de urgenţă a consiliului local, în cadrul căreia s-a aprobat schimbarea destinaţiei celor două clădiri în centre de vaccinare, „ca să fim şi aici din punct de vedere al procesului administrativ acoperiţi”. „Şi oricum, cum vine un val mai mare de doze de vaccinuri deja noi vom fi gata să începem să deschidem acele centre”, a declarat primarul din Miercurea Ciuc.

Atât edilul, cât şi preşedintele CJ Harghita au precizat că de ieri s-a început procedura prin care angajaţii celor două instituţii sunt întrebaţi dacă doresc sau nu să se vaccineze, pentru a se depune liste instituţionalizat.

„Eu sigur mă voi vaccina. Ştiu şi colegi care se vor vaccina, dar astăzi începem să strângem date de la colegi, cu semnătură, cine doreşte, cine nu. Şi atunci instituţional vom depune acele liste centrelor”, a conchis Korodi Attila.

Până ieri la prânz, la centrul de vaccinare de pe strada Kossuth Lajos din Miercurea Ciuc s-au vaccinat 23 de persoane de peste 65 de ani sau cu boli cronice.

Şt. PĂTRÎNTAŞs

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.