Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un’te duci tu, mielule? | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Un’te duci tu, mielule?
Un’te duci tu, mielule?

Un’te duci tu, mielule?

Mulţi miei din Harghita se vor vinde pentru Paştele catolic şi pentru Paştele ortodox, dar puţini şi slăbuţi vor ajunge în Piaţa agroalimentară din Miercurea Ciuc, singura autorizată din judeţ.

„Anul acesta vor fi valorificaţi sub formă de carcase la Piaţa agroalimentară din Miercurea Ciuc circa 700 de miei pentru Paştele catolic şi pentru Paştele ortodox”, a declarat dr. Püsök László, de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita.

Potrivit acestuia, până în prezent au fost autorizate cu caracter temporar trei puncte de tăiere a mieilor în judeţ: la Nicoleşti, Plăieşii de Jos şi în localitatea Ocna de Sus. Punctele de tăiere vor funcţiona între orele 07:00 şi 17:00, fiind asigurată asistenţă sanitară-veterinară, iar autorizaţiile pentru sacrificare se eliberează începând de ieri şi până în 31 martie pentru Paştele catolic şi între 22 martie şi 7 aprilie pentru Paştele ortodox. „Mieii sunt examinaţi ante-mortem de către un medic veterinar, iar carcasele vor fi verificate post-mortem şi, dacă ele corespund normelor sanitar-veterinare, vor fi marcate şi însoţite de certificatul sanitar-veterinar pentru carne proaspătă. La intrarea în hală, carcasele vor fi verificate din nou de medicii veterinari de la Circumscripţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, care asigură permanenţa la piaţă inclusiv sâmbăta şi duminica”, a ţinut să precizeze dr. Püsök.

În nordul judeţului, mieii au crescut frumos, dar sunt puţini. „În zona Topliţei o să fie criză de miei de Paşte, o să-i vindem pe plan local, cam cu 23 de lei kilogramul”, ne spune Costel Bondrea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Tulgheş.

Din cauza numărului mic de abatoare autorizate, cheltuielilor şi condiţiilor impuse pentru transportul şi comercializarea mieilor tăiaţi până la piaţă, majoritatea crescătorilor de ovine din Harghita sunt nevoiţi să vândă mieii intermediarilor, care le bat zilnic la porţi, în căutare de marfă. La rândul lor, aceştia vor vinde mieii în spaţiul european intracomunitar şi în ţări din Orientul Mijlociu. „Intermediarii se bagă repede, au înflorit ca ghioceii, unii chiar au îndrăzneala să dea 9,5 lei pe kilogramul de miel viu. Problema cu ei a devenit cronică, s-a ajuns prea departe, trăiesc bine de pe urma fermierilor. Dacă ministerul nu reglementează situaţia, să existe veriga dintre crescători şi piaţă, avem o mare problemă”, atenţionează Costel Bondrea.

Nagy Elemér este renumit pe Valea Homoroadelor. Are sute de miei pentru Paşte; lipsa posibilităţilor de a-şi valorifica animalele la un preţ decent l-a determinat să renunţe, începând din această vară, la afacere. „Cu 500 de miei nu pot merge la piaţă, abatoare mari nu avem, negustorii s-au înţeles între ei, stabilesc preţul şi noi trebuie să dansăm după cum cântă, că nu avem unde să-i dăm în altă parte. Cu 10 lei pe kilogram în viu, eu nu dau mieii, ăsta nu e preţ, nici măcar cât am investit în ei nu pot să scot: otava, porumbul, furajarea, îngrijitorii care trebuie plătiţi. O să ţin mieii până în august şi apoi îi vând cu oi cu tot, că nu mai merită să îi ţinem”, spune, cu năduf, Nagy Elemér.

Mulţi sunt cei care au renunţat să mai crească oi, iar numărul lor sporeşte de la an la an. O soluţie ar fi, spun ciobanii, înfiinţarea de centre de creştere şi îngrăşare în fiecare zonă a judeţului, cu oameni de încredere, cinstiţi şi cunoscuţi de crescători, care să le apere interesele.

„Îi plătim, dar să se zbată pentru noi, să mergem pe aceeaşi mână. În ultimii trei ani, efectivele au scăzut în Tulgheş şi mulţi or să se lase încă. Conduc asociaţia de 12 ani, dar mă îngrozeşte ce văd acum, dacă aveam 17-20 de dosare de la 50 de oi în sus, acum mai am 3 dosare pe toată comuna”, semnalează preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Tulgheş.

Paştele pică devreme anul acesta, iar mieii lui Bandi Zoltán, fermier în zona Cristur, au venit pe lume în ianuarie. Nu cântăresc mai mult de 10 kilograme şi încă sug, aşa că vor rămâne în grija oilor, deocamdată. „Nu au crescut destul, au în jur de 9-10 kilograme. Nu îi vindem acum, că sunt prea mici, îi creştem până la toamnă, când putem să-i dăm la un preţ mai bun, iar atunci o să-i dăm la o firmă de colectare a mieilor”, explică fermierul. Ca el sunt mulţi oieri, de aceea şi oferta locală este mai mică în acest an.

Cel mai câştigat este Horváth Ferenc, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Harghita, care îşi vinde mieii – „marfa extra”, ce-i drept – la cel mai bun preţ. Nu în ţară, ci în Orientul Mijlociu. „Anul acesta trimit mieii în Israel, vreo 300 de bucăţi. Au cerut marfă extra, miei de la 15 kilograme în sus, să fie graşi, castraţi, iar preţul este de 12 lei/kg, cel mai bun până acum. Este o fermă de carantină în ţară, care exportă şi marfa trece printr-o singură mână”, a detaliat Horváth Ferenc.

Sunt destui care se vor aproviziona cu miel direct de la crescători, în special cei din zonele Homorod, Odorhei şi Cristur. Iar cei cărora nu le dă mâna să ia un miel întreg şi nici preţul pieţei nu va fi pentru buzunarul lor, cu siguranţă că vor găsi de-o ciorbă, un stufat sau de-o friptură în galantarele marilor magazine. „Controlăm toate unităţile din judeţ în perioada premergătoare sărbătorilor pascale: de alimentaţie publică, de comercializare a ouălor, depozitele de ouă, marile magazine alimentare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare ale alimentelor de origine animală, inclusiv unităţile de vânzare cu amănuntul”, ne asigura dr. Püsök László.

Primii miei de Paşte vor fi scoşi la vânzare în Piaţa agroalimentară din Miercurea Ciuc săptămâna viitoare. Ciobanii spun că preţul de pornire pentru un kilogram de miel (carcasă) va fi de 25-26 de lei. De la ferme se poate cumpăra miel în viu cu preţuri între 10 şi 13 lei kilogramul, în funcţie de calitate.

Odinioară, bătrânii ştiau cum să stabilească preţul corect pentru mielul de Paşte, să fie bine şi pentru cel care vinde, şi pentru cel ce cumpără şi n-au dat greş.

„Pe vremuri aşa a fost, că un kilogram de miel tăiat valora cât un kilogram de carne de porc de cea mai bună calitate, ceafa sau cotletul. Aşa am învăţat şi eu de la bătrâni şi este un preţ real”, ne învaţă, la rându-i, Horváth Ferenc.

De-amu, vânzare bună şi spor la târguială să aveţi!

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.