Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Unirea Principatelor Române, sărbătorită în avans la Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Cultură » Unirea Principatelor Române, sărbătorită în avans la Gheorgheni
Unirea Principatelor Române, sărbătorită în avans la Gheorgheni

Unirea Principatelor Române, sărbătorită în avans la Gheorgheni

O manifestare de suflet, în cadrul căreia şi membrii micii comunităţi de români din municipiu au arătat că cinstesc şi preţuiesc simbolurile naţionale

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sau Mica Unire a fost sărbătorită în avans, sâmbătă, în municipiul Gheorgheni, evenimentul desfăşurându-se în sala festivă a Liceului Teoretic „Sf. Nicolae” din localitate. Sărbătoarea, desfăşurată sub denumirea „Mica Unire – cinste şi preţuire aduse simbolurilor naţionale” şi organizată sub forma unei şezătoare, a fost un prilej de a reuni tineri şi copii, însoţiţi de părinţi, invitaţi din Gheorgheni şi împrejurimi, dar şi membre ale grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, mulţi dintre participanţi fiind îmbrăcaţi în frumoase costume populare. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Iuvenes et senes din Gheorgheni şi a beneficiat de sprijinul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita şi al Liceului Teoretic „Sf. Nicolae”, dar şi de binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei.

În cadrul acţiunii, membre ale grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, alături de părinţi, invitaţi şi copii care participă la activităţile Asociaţiei „Iuvenes et senes” din Gheorgheni, au realizat obiecte cu simbolurile naţionale, ce au fost oferite celor prezenţi, ca „un mic dar şi semn de prietenie”.

Preotul Elisei Florin Vatamanu, preşedintele Asociaţiei „Iuvenes et senes”, a spus, în cadrul evenimentului, că „am socotit de cuviinţă, cu o parte a societăţii civile româneşti din Gheorgheni şi din Miercurea-Ciuc, să ne adunăm cu ocazia Micii Uniri, puţin mai devreme, într-o zi în care să putem să ne bucurăm de una dintre sărbătorile noastre naţionale”.

Directoarea Liceului Teoretic „Sf. Nicolae”, Ana Baricz, a evidenţiat în intervenţia sa că în fiecare an Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită la instituţia pe care o conduce. Aceasta a amintit că „ne aflăm în anul centenarului Liceului Teoretic Sf. Nicolae, o dovadă în plus a trăiniciei şi valorii pe care o cultivăm”. Prof. Ana Baricz le-a transmis, în încheiere, celor prezenţi „un îndemn de a păstra şi respecta valorile neamului românesc, de a onora prin fiecare gest, oricât de mărunt, faptele înaintaşilor noştri”.

La manifestare a fost prezent şi prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, care a spus că a venit „cu mare bucurie la Gheorgheni”, apreciind „că noi aici ştim cu greu să ne păstrăm identitatea, valorile noastre tradiţionale, strămoşeşti, tot ceea ce este românesc”. Prefectul a mai afirmat că „mi-a făcut o deosebită surpriză d-l viceprimar (n.n. – al municipiului Gheorgheni) să-l văd prezent aici, pentru că nici o societate nu poate să existe dacă nu avem un respect reciproc, o convieţuire paşnică şi un respect pentru cultura şi valorile naţionale”. Adrian Jean Andrei a mai spus că este un an deosebit pentru România, „cum nu a mai fost – Centenarul Marii Uniri”, amintind că la Miercurea-Ciuc au fost demarate acţiuni de sărbătorire cu Ziua Culturii Naţionale şi ziua marelui poet naţional Mihai Eminescu. „Vreau să ştiţi că avem toată deschiderea pentru toate proiectele de acest gen şi alte proiecte care ating sufletul nostru, care arată că suntem şi noi în acest judeţ şi în această ţară, în inima României şi că ştim să punem în valoare ceea ce este românesc, ceea ce este identitar, pe simboluri, pe steag, pe stemă, pe imn, pe ceea ce este românesc şi aproape de noi”, a mai transmis Adrian Jean Andrei.

Cum remarca şi prefectul, o surpriză a fost prezenţa la sărbătoare a viceprimarului municipiului Gheorgheni, Len Emil-Balázs, care s-a arătat bucuros să vadă „în această sală că tradiţiile şi porturile populare nu sunt uitate, ci sunt preţuite şi date mai departe ca moştenire copiilor noştri”.

Preotul Laurenţiu Panciu a transmis binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, „care din binecuvântate pricini nu a putut să fie astăzi aici”. „Preasfinţia sa, cu adevărat simte că fiecare dintre frăţiile voastre deveniţi în istoria pe care o trăim purtători ai unei iubiri cu adevărat duhovniceşti, spirituale pentru obiceiurile şi tradiţiile care ne definesc ca popor”, a spus părintele. „Prin prezenţa astăzi, în acest loc binecuvântat de Dumnezeu, a frăţiilor voastre tindeţi să hrăniţi cu adevărat sufletul spre a-i oferi nemurire şi viaţă nealterată în ceea ce priveşte crezurile identitare ale poporului nostru”.

La rândul său, consilierul local Teodor Dobrean le-a dat asigurări celor prezenţi că instituţia pe care o reprezintă – Consiliul municipal Gheorgheni – va susţine „tot ce înseamnă proiecte cu privire la anul Centenar, pe care le vom începe cu asociaţiile non-guvernamentale pe care le avem”. Şi deoarece s-a sărbătorit Unirea Principatelor Române, profesorul de istorie Radu Traian Roşca a făcut o scurtă evocare a momentului istoric de la 1859, apreciind că Mica Unire a fost de fapt una foarte mare, cea „care a permis mai apoi naţiunii române să-şi desăvârşească idealul naţional şi împlinirea unui vis de veacuri”.

În alocuţiunea sa, Alexandra Ţifrea, iniţiatoarea grupului Şezătoare la Miercurea-Ciuc, a amintit că grupul s-a constituit în anul 2016, în cadrul unui proiect, „Ia românească ne inspiră”. „De doi ani coasem cele trei culori ale steagului tricolor – albastru, galben şi roşu – în însemne tricolore, le coasem pe semne de carte, în insigne. Astfel încercăm să ducem mai departe ceea ce strămoşii noştri au început, să ducem mai departe simbolurile naţionale în inima României”, a spus Alexandra Ţifrea.

Sărbătoarea Micii Uniri a continuat la Gheorgheni cu un scurt spectacol oferit de Adriana Balogh şi fiica sa, Noemi Maria, din Miercurea-Ciuc, urmate de „copiii muntelui” din Gheorgheni, iar la final de trupa Versus din localitate, formată din Miruna Adam şi Sebastian Covrig.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.