Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Efectul deciziei CCR privind interceptările în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Efectul deciziei CCR privind interceptările în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie
Efectul deciziei CCR privind interceptările în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie

Efectul deciziei CCR privind interceptările în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie

Unele probe ar putea fi lovite de nulitate dacă se dovedeşte că interceptările în acest dosar au fost făcute de SRI

Tribunalul Harghita a solicitat, la termenul de ieri, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să informeze instanţa cine a pus în executare mandatele de interceptare în dosarul în care Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, alături de alte persoane este judecat pentru fapte de corupţie. Astfel, judecătorul de caz a admis cererea avocaţilor inculpaţilor interceptaţi din acest dosar, care au solicitat să se trimită la DNA o adresă în care să se vadă dacă mandatele de interceptare au fost puse în aplicare de procurori şi poliţişti sau de Serviciul Român de Informaţii (SRI). În faţa instanţei, apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, primul care a formulat o asemenea cerere, a spus că dacă se dovedeşte că interceptările au fost efectuate de SRI, atunci respectivele probe sunt lovite de nulitate.

După şedinţa de judecată, avocatul Sergiu Bogdan a declarat că „noi am solicitat să se facă o adresă la DNA şi SRI să ne spună cine a pus în executare mandatele tocmai pentru a pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale publicată” (n.n. – decizia prin care SRI nu mai poate face interceptări în dosare penale pentru că nu este organ de urmărire penală). „În esenţă, Curtea Constituţională a spus că nu doar autorizarea de către judecător este o problemă, ci şi punerea efectivă în executare, respectiv, pe româneşte, cine ascultă înregistrările. În acest dosar, convorbirile evident că au fost purtate în limba maghiară. Nici procurorul de dosar, nici poliţiştii de la DNA nu sunt vorbitori de limbă maghiară. Şi întrebarea este simplă şi logică: cine a făcut selecţia interceptărilor relevante? Se poate presupune. Eu aştept o confirmare oficială. În plus, graba cu care autorităţile au emis ordonanţă de urgenţă pentru a permite procurorilor acces la infrastructura SRI sugerează că SRI a făcut interceptările. Şi atunci se va discuta despre validitatea acestor probe în instanţă faţă de toţi inculpaţii. Paradoxal, pentru noi interceptările sunt favorabile”, a declarat apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean.

 Inculpaţii în acest dosar au spus în faţa instanţei că sunt nevinovaţi

Tot la termenul de ieri, după mai bine de doi ani de la trimiterea acestui dosar în instanţă, s-a citit rechizitoriul şi li s-a adus la cunoştinţă inculpaţilor infracţiunile pentru care sunt judecaţi. Inculpaţii din dosar au declarat în faţa instanţei că sunt nevinovaţi şi au refuzat să meargă pe procedura simplificată, care ar fi presupus recunoaşterea faptelor. „Practic, judecătorul a întrebat fiecare inculpat în parte dacă dă declaraţii, dacă vrea să meargă pe procedura simplificată, adică să recunoască sau nu infracţiunea. După cum aţi văzut, unii au spus că dau declaraţii, alţii au spus că dau declaraţii mai târziu, alţii au spus că nu dau declaraţii. D-l Borboly a spus că dă declaraţii. Astăzi, având în vedere că de două ore eram în proces şi condiţiile din sală… aţi văzut cum erau. Probabil că asta a fost motivaţia pentru care judecătorul a decis să amâne până la termenul următor, când d-l Borboly va fi audiat”.

 Reabilitarea drumului dintre Nădejdea şi Livezi, blocată de acest proces

Tot ieri, judecătorul a respins cererea primarului comunei Mihăileni, Kosa Petru, de disjungere a cauzei. Primarul comunei Mihăileni a spus în faţa instanţei că este nevinovat, iar din această cauză doreşte să fie judecat cât mai repede. De asemenea, Kosa Petru a spus că din cauza acestui proces nu se pot face lucrări la DJ 124, între localităţile Nădejdea şi Livezi (pentru decontarea unor cheltuieli nelegale legate de reabilitarea acestui drum a fost trimis în judecată primarul comunei Mihăileni), iar acest drum se degradează. Şi secretarul localităţii, care reprezintă partea civilă comuna Mihăileni în acest proces, a susţinut cererea de disjungere şi a spus în faţa instanţei că este în interesul comunei ca procesul să se finalizeze cât mai repede, deoarece în timp satul Livezi riscă să fie izolat.

Avocatul Sergiu Bogdan, care s-a opus la această solicitare, a declarat că această cerere o înţelege, însă din punct de vedere juridic nu se poate. „Nu e o procedură uzuală să faci disjungere pentru aşa ceva. Motivaţia a fost exclusiv economică, că nu se pot face drumurile. Ceea ce înţeleg, e corect, e blocat de doi ani de zile tot pe drumurile care sunt în discuţie. Încercăm să găsim altă soluţie juridică pentru această chestiune. (…) Practica până acum este că până nu se termină procesul nu se face nimic şi în plus se plătesc despăgubiri”, a spus av. Sergiu Bogdan.

∗∗∗

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.