Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Unde-s medicii veterinari? | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Unde-s medicii veterinari?
Unde-s medicii veterinari?

Unde-s medicii veterinari?

Pe calea ce duce spre locul în care e nevoie de ei!

O discuţie recentă, pe care am avut-o cu d-l Ladó Zsolt Denes, directorul executiv al DSVSA Harghita, a pus în lumină câteva aspecte ce ţin de activitatea acestei importante instituţii. De pildă, acum, este pe punctul de a se finaliza o acţiune pe seama căreia multe persoane din judeţ, aflate în relaţie cu APIA, îşi vor primi banii pentru subvenţie…

36-38 de pagini/exploataţie…

…şi asta nu e deloc puţin, dacă avem în vedere faptul că, potrivit şefului DSVSA, până în 10 septembrie, se preconizează a se încheia controlul în toate cele 1.847 de exploataţii agricole supuse acestei măsuri, cu scopul de a fi verificată condiţionalitatea la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Timpul a fost scurt şi, pentru acoperirea lui, s-au aflat permanent în teren 15 echipe, fiecare formată din 2 persoane.

Cunoscându-şi foarte bine interesele, proprietarii de animale, anunţaţi cu 24 de ore înainte de vizită, au acordat tot sprijinul necesar, au pregătit registrul fermei şi, desigur, toate actele prin care puteau face dovada mişcării animalelor. Concomitent, documentele îşi urmau cursul, pentru că, trebuie ştiut, pentru fiecare exploataţie, ele însumau circa 36, 38 de pagini, în care, avut fiind în vedere scopul final, nimeni nu risca să scape vreo greşeală.

Cu menţiunea că eşantionarea este făcută de către APIA, mai reţin legat de subiect faptul că microcipurile, cu ajutorul cărora animalele sunt identificate, se desluşesc acum cu ajutorul unor cititoare sofisticate, cu memorie, care fac repede posibilă confruntarea datelor aflate la faţa locului, cu cele aflate deja în baza de date a DSVSA. Ce se întâmplă dacă cifrele nu corespund? Iată răspunsul doctorului Ladó: „Neconformităţile sunt consemnate în fişele de control şi, de la caz la caz, depinde de gravitate, APIA, la acordarea subvenţiei, aplică gradual un procent de penalizare”.

Cu ochii în patru…

…deoarece profesia îi obligă să vegheze atât la sănătatea animală, cât şi la sănătatea publică. În funcţie de situaţie, dar şi de complexitatea problemelor, acţiunile sunt desfăşurate şi în echipe mixte, cum a fost de pildă cea în care, alături de reprezentanţi ai ANAF, au fost controlate depozitele alimentare. Dar exemplele ar putea continua…

Eu însă mă opresc aici, pentru a vă prezenta rezultatul unor controale efectuate în momente şi locuri diferite, pentru ca, pe teritoriul judeţului, să nu se înregistreze evenimente neplăcute, de genul toxiinfecţiilor alimentare, care să pericliteze sănătatea oamenilor. Aşa se face că, în perioada vacanţelor, DSVSA a autorizat temporar, la cerere, taberele şcolare, având astfel garanţia că activitatea desfăşurată în cadrul lor este sub control sanitar-veterinar, începând cu manipularea alimentelor sau lanţul frigorific şi terminând cu sursa de materie primă. A fost o soluţie acceptată de ambele părţi şi a fost o soluţie bună, având în vedere că totul a decurs fără incidente tot sezonul.

Sub control sanitar-veterinar au mai fost şi manifestările organizate cu diferite ocazii, de la Ziua satului, să zicem, până la Sărbătoarea Rusaliilor, când vigilenţa era mai mult decât necesară, dat fiind numărul mare de oameni prezenţi, mai cu seamă în zona Şumuleu-Ciuc.

Vorbeam însă mai la început despre o serie de controale şi revin asupra lor pentru a vă spune că ele s-au efectuat în Miercurea-Ciuc, Băile Tuşnad, zona Ciucului de Sus, Gheorgheni, Topliţa-Tulgheş-Borsec, Odorheiu Secuiesc şi Cristuru Secuiesc, unde au fost verificate în total 9 unităţi de procesare a laptelui; 43 de depozite alimentare; 42 de carmangerii/măcelării; 13 brutării/laboratoare de patiserie; 3 unităţi de procesare a cărnii; 1 centru de ambalare ouă şi 6 centre de colectare a piei.

Cu precizarea că au fost recoltate 68 de probe din produsele alimentare, s-au acordat 8 avertismente şi s-au emis 3 ordonanţe de suspendare a activităţii, reţin în plus aici că, în aceeaşi perioadă, au mai fost gestionate 4 alerte prin sistemul rapid de alertă (rasff).

Vulpile, din nou păcălite…

Şi acum, ca şi în anii anteriori, a debutat campania de împuşcare a vulpilor în vederea verificării eficacităţii vaccinării orale a roşcatelor codane, acţiune desfăşurată în perimetrul fondurilor de vânătoare din judeţ, ai căror gestionari au şi adus, la Laboratorul DSVSA din Miercurea-Ciuc, primele 30 de exemplare. Ce va fi, ce nu va fi la finalizarea demersului, vom vedea. Cert e că în 2016 şi 2017, până în prezent, nu a existat nici un focar de rabie, ultimul fiind înregistrat în 2015, la un râs. Să fie acesta un semn că momelile vaccinale îşi dovedesc eficienţa?! Probabil că da!

Las deoparte amănuntele de ordin tehnic, privitoare la vulpile sacrificate pe altarul ştiinţei şi vă informez că, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost expediate, către un laborator din Bucureşti, probe de ouă prelevate de la fermele de găini ouătoare din judeţ şi de pe rafturile hipermarket-urilor/supermarket-urilor în care au ajuns ouă din comerţul intracomunitar sau din ţări terţe.

Măsura are legătură cu scandalul ouălor contaminate cu fipronil şi, desigur, cu eliminarea oricăror suspiciuni legate de faptul că asemenea produse ar fi ajuns şi la noi, în România, idee în care s-au controlat şi unităţile DDD (dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare) din Harghita, spre a se şti exact dacă ele au folosit substanţe ce conţin produsul incriminat. Rezultatul? „Nu au avut aşa ceva în gestiune şi, prin urmare, nu au folosit”.

Cu sublinierea că la unul dintre controalele tematice, care a vizat unităţile de procesare a laptelui din judeţ, au participat şi reprezentanţi din cadrul ANSVSA Bucureşti, închei cu gândul că echipa despre care v-am vorbit reuşeşte să ţină multe rele departe de populaţia trăitoare pe aceste meleaguri, aşa cum departe de membrii ei s-au ţinut şi concediile de odihnă pentru anul în curs…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.