Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un urs, rănit grav într-un accident rutier, a fost eutanasiat, după 18 ore de agonie, pe marginea DN13 A; prefectul județului va fi demis | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Un urs, rănit grav într-un accident rutier, a fost eutanasiat, după 18 ore de agonie, pe marginea DN13 A; prefectul județului va fi demis
Un urs, rănit grav într-un accident rutier, a fost eutanasiat, după 18 ore de agonie, pe marginea DN13 A; prefectul județului va fi demis

Un urs, rănit grav într-un accident rutier, a fost eutanasiat, după 18 ore de agonie, pe marginea DN13 A; prefectul județului va fi demis

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a demarat, ieri, procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, motivând că acesta „nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ” situația

„Având în vedere modul în care autorităţile judeţene au gestionat situaţia ursului lovit seara trecută (sâmbătă – n.a.) de o maşină, între localităţile Praid şi Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, remis presei duminică după-amiază.

În document se precizează că procedura de demitere din funcţie a prefectului Jean-Adrian Andrei a fost începută din cauză că, „în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ această problemă, deşi a fost înştiinţat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment şi suferinţele animalului rănit”.

De asemenea, potrivit MAI, „vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt şi alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile şi responsabilităţile clare de intervenţie, conform prevederilor legale”.

Un urs adult a fost lovit de o mașină în care se aflau trei persoane, între care și un copil, sâmbătă seara, la ieșirea din Praid. În urma impactului, cei din mașină nu au fost răniți, însă copilul a suferit un atac de panică și a fost asistat de echipajul SMURD ajuns la locul accidentului.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Harghita, dr. Ladó Zsolt, a declarat că sâmbătă seara, imediat după ce au fost notificați de Garda de Mediu, un medic veterinar s-a deplasat la locul accidentului, a evaluat starea de sănătate a animalului rănit, constatând că avea trei picioare facturate.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv „Târnava Mare” a sosit duminică, în jurul orei 10:30. Instituţia pe care o conduce şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita „au emis imediat un punct de vedere favorabil pentru împuşcare”, iar Ministerul Mediului a aprobat solicitarea de derogare.

Ursul rănit a fost tranchilizat abia duminică după prânz, după 19 ore de agonie, şi apoi împuşcat.

Necropsia efectuată după eutanasiere a evidențiat că ursul suferise, în urma impactului cu autoturismul implicat în accident, „leziuni interne grave”, care i-ar fi provocat „în scurt timp” decesul.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, consideră că autorităţile locale trebuie să aibă dreptul să ia decizia şi să poată interveni la nivel local în situaţii precum cea a ursului rănit la Praid.

„Acest caz arată foarte clar că sistemul centralizat impus nu serveşte deloc pentru rezolvarea urgentă şi decentă a unor asemenea situaţii. Un urs rănit este periculos, iar în caz de pericol, nu este normal să aşteptăm avizul din Bucureşti, trebuie să avem dreptul să luăm decizia şi să intervenim la nivel local. Ne asumăm responsabilitatea necesară descentralizării în asemenea situaţii. Dar aici nu vorbim doar de pericolul reprezentat de ursul rănit, ci putem spune că ursul lovit practic a fost torturat o jumătate de zi, ceea ce iarăşi nu este normal, deci solicităm autorităţilor centrale o descentralizare urgentă”, a declarat Borboly Csaba, citat de Biroul de presă al CJ Harghita.

În document se menționează că decizia în acest caz a fost luată în urma discuţiei avute de Borboly Csaba cu ministrul Mediului.

Președintele CJ Harghita i-a trimis, ieri, ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, „invitația specială” de a veni personal în Harghita, să afle „la fața locului detalii în legătură cu gravitatea” problemelor generate de prezența urșilor, „de aici, din regiunea în care oamenii nu-și pot trăi liniștiți viața de zi cu zi din cauza conflictelor zilnice cu carnivorele mari”.

În scrisoarea adresată ministrului, Borboly Csaba arată că viețile locuitorilor din județele Harghita, Covasna, Mureș și din cele învecinate acestora sunt periclitate zilnic de urșii care își fac apariția pe drumurile publice, în zonele locuite, chiar și în curțile oamenilor.

„Viaţa cetăţenilor este în pericol în fiecare zi. Răspunsul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului de Interne pentru această situaţie este căutarea vinovatului într-un caz individual, deşi problema asta complexă se află de mulţi ani pe masa Ministerului Mediului. În ultimii ani, am alertat de nenumărate ori Ministerul Mediului şi am solicitat o intervenţie rapidă şi eficientă, dar alertele şi solicitările noastre au rămas fără răspuns, fără interes real, fără măsuri concrete din partea Ministerului. Între timp s-a schimbat Guvernul, s-a schimbat ministrul Mediului şi ne aflăm în aceeaşi situaţie ca şi în anii precedenţi: ministrul dă vina pe localnici şi nu ia în considerare problema reală din regiunea noastră”, se arată în „invitaţia” citată.

Președintele CJ Harghita susține că demiterea din funcție a prefectului județului Harghita nu rezolvă situația, fiind nevoie de „măsuri concrete” din partea ministerului de resort.

„Faptul că Guvernul a decis demiterea prefectului este praf în ochii presei; noi avem nevoie de măsuri concrete din partea ministerului. Domnule ministru, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost invitat la workshop-ul regional al Platformei Europene privind coexistenţa omului şi a carnivorelor mari, care va avea loc în data de 19 noiembrie la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc. În cadrul acestui workshop, vor fi prezentate şi discutate rezultatele obţinute până în momentul de faţă în cadrul platformei regionale Harghita, într-un cadru mai larg, în context naţional şi european, cu scopul soluţionării conflictului între speciile de carnivore mari şi om, respectiv reducerea conflictelor între diferite grupări ale societăţii. Din păcate, însă, până în acest moment Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu a semnalat intenţia participării la acest eveniment”, a notat Borboly.

În încheierea epistolei, președintele CJ Harghita îl roagă pe destinatar să nu continue „atitudinea de dezinteres şi nepăsare a predecesorilor” săi.

În legătură cu această temă, prefectul de Harghita a anunțat astăzi, pentru ora 13:00, o conferință de presă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.