Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un traseu rutier de peste 64 kilometri din mijlocul Regiunii Centru va pune în valoare frumuseţile naturale din judeţele Harghita şi Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Un traseu rutier de peste 64 kilometri din mijlocul Regiunii Centru va pune în valoare frumuseţile naturale din judeţele Harghita şi Covasna
Un traseu rutier de peste 64 kilometri din mijlocul Regiunii Centru va pune în valoare frumuseţile naturale din judeţele Harghita şi Covasna

Un traseu rutier de peste 64 kilometri din mijlocul Regiunii Centru va pune în valoare frumuseţile naturale din judeţele Harghita şi Covasna

La limita judeţelor Harghita şi Covasna, pe traseul DJ 131, a avut loc evenimentul de semnare a ultimelor două contracte de finanţare privind reabilitarea drumurilor judeţene regionale, aflate în faza precontractuală în Regiunea Centru, pentru modernizarea traseului interjudeţean care porneşte din Baraolt şi merge până la Odorheiu Secuiesc, aproape paralel cu DN13/E60, într-o zonă cu frumuseţi naturale deosebite, între care se remarcă Cheile Vârghişului.

Proiectele au fost semnate de preşedinţii celor două consilii judeţene, pentru Covasna – de domnul Tamás Sándor şi pentru Harghita – de domnul Borboly Csaba, împreună cu Simion Creţu, director general al ADR Centru, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice din localităţile de pe traseul acestor drumuri. Finanţarea modernizării acestor artere rutiere, în valoare totală cumulată de peste 171 milioane de lei (circa 38 milioane de euro), este asigurată de Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – care vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională.

Porţiunea de DJ 131 şi traseele reabilitate de pe parcursul DJ 133 şi, respectiv, 137A din judeţul Harghita reprezintă peste 48 km, aflaţi în acest moment într-o stare precară, dar care au legătură către unul din drumurile reabilitate cu fonduri REGIO în precedenta perioadă de finanţare, DJ 132, de la Vlăhiţa la Ocland, prin Lueta. Circulaţia între localităţile Ocland – Sânpaul – Mărtiniş – Ulieş – Văleni – Feliceni se desfăşoară cu dificultate, iar conexiunea oraşului Baraolt cu Odorheiu Secuiesc este foarte dificilă. De aceea a fost pregătită cererea de finanţare pentru reabilitarea celor două drumuri din Harghita, cu fonduri REGIO 2014-2020, parte a conceptului general de dezvoltare a infrastructurii rutiere din Regiunea Centru, cu conectivitate către judeţele Braşov şi Mureş. Valoarea totală a proiectului este de peste 124 milioane de lei, peste 27,5 milioane de euro, din care circa 26 milioane de euro reprezintă sume nerambursabile, la care se adaugă co-finanţarea Consiliului Judeţean Harghita. Se estimează ca lucrările să se încheie până în luna mai 2022.

Dezvoltarea infrastructurii de transport în judeţul Harghita este pentru noi principala prioritate. Din păcate, am întâmpinat anumite probleme cu regimul de proprietate, dar am beneficiat de sprijinul colegilor noştri şi am reuşit să definitivăm această cerere de finantare, astfel, conexat cu precedenta investiţie din fonduri nerambursabile, vom asigura o bună infrastructură de transport in zona Homorodului”, a declarat domnul Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Prezentul proiect este cea mai mare investiţie în infrastructura de transport din judeţul Harghita din ultimii ani, iar odată cu definitivarea reţelei rutiere din acest areal, ne putem concentra şi pe atragerea de fonduri pentru alte proiecte prioritate pentru cetăţenii din Harghita şi din regiune”, a precizat domnul Barti Tihamér, vicepreşedintele CJ Harghita.

Am completat cu bine lista proiectelor prioritare, finanţate din programul REGIO 2014-2020, pentru modernizarea drumurilor judeţene care unesc zonele şi oamenii regiunii. Se dezvoltă astfel căi de circulaţie moderne care străbat întregul podiş transilvan, aducând cetăţenii mai aproape de principalele căi de transport internaţionale. Activitatea noastră urmăreşte creşterea competitivităţii regiunii, atragerea investitorilor în zonele care au fost până acum mai puţin atractive, pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor şi pentru consolidarea procesului de dezvoltare economică, locală şi regională, prin înlesnirea legăturilor dintre zonele urbane şi cele rurale”, a spus domnul Simion Creţu, director general al ADR Centru, referindu-se la importanţa proiectelor REGIO 2014-2020 prin care se modernizează reţeaua regională de transport rutier.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.