Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un sistem de cultură aquaponics a fost dat în folosinţă la Liceul „Venczel Jozsef” din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Un sistem de cultură aquaponics a fost dat în folosinţă la Liceul „Venczel Jozsef” din Miercurea-Ciuc
Un sistem de cultură aquaponics a fost dat în folosinţă la Liceul „Venczel Jozsef” din Miercurea-Ciuc

Un sistem de cultură aquaponics a fost dat în folosinţă la Liceul „Venczel Jozsef” din Miercurea-Ciuc

Acesta a fost realizat în urma unui program de cooperare elveţiano-român

Săptămâna trecută, Liceul Tehnologic „Venczel Jozsef” din Miercurea-Ciuc a fost gazda unui workshop cu tema „Acvaponia, o tehnologie de cultură agricolă alternativă şi beneficiile pe care le aduce curiculei de învăţământ liceal”.

Sistemul aquaponics, spunea Cristian Bulbuc, managerul de proiect, constă în preluarea apei din bazinele cu peşti – apa este încărcată cu compuşi ai amoniacului proveniţi de la peştii din bazin şi pe care coloniile de bacterii îi transformă în alţi produşi. Apa, încărcată cu aceşti compuşi ai amoniacului, este trecută printr-o cultură fără sol pe care cresc legume. Legumele consumă produsul final al întregului proces – nitraţii, iar apa curăţată de substanţele toxice pentru peşti se reîntoarce în bazin. În lipsa acestui sistem, zilnic, o cantitate de apă din bazinele de peşti ar fi trebuit schimbată cu una proaspătă.

Unul dintre beneficiile acestui sistem, spunea Cristian Bulbuc, este acela că, dând de mâncare la peşti, obţii o cultură de legume cu costuri minime (preţul seminţelor şi al răsadurilor). Iar marele avantaj este că, fiind o cultură fără sol, nu e dependentă de anumite zone pedoclimatice unde solul este nefertil. De asemenea, dacă acest sistem este acoperit cu o seră, cultura poate fi realizată pe toată perioada anului.

Workshop la „Venczel Jozsef”

Despre acest sistem aquaponics s-a vorbit săptămâna trecută la Liceul Tehnologic „Venczel Jozsef”, acolo unde au fost prezenţi, pe lângă elevi ai instituţiei de învăţământ şi Cristian Bulbuc (care este şi reprezentantul Institutului Horting din Bucureşti), şi cadre didactice de la Universitatea Zürcher Hochshule für Angewandte Wissenschaften, din Elveţia. Întâlnirea a avut loc în cadrul unui workshop desfăşurat în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român.

Bálint Gabriella, directoarea Liceului Tehnologic „Venczel Jozsef”, spunea că workshopul a fost organizat şi găzduit de această instituţie de învăţământ pentru că printre specializările la care se pot înscrie se numără industria alimentară, chimia industrială sau horticultura, iar în tot judeţul numai aici se asigură educaţia în profilul industrie alimentară.

După ce Cristian Bulbuc a prezentat, pe scurt, modul de funcţionare a sistemului aquaponics, reprezentanţii universităţii elveţiene au vorbit despre modul în care acest proiect aquaponics poate ajuta în realizarea altor proiecte, despre cum se predau noţiunile de aquaponics în şcoala primară, liceu şi universitate în Elveţia şi materialele folosite în diseminarea informaţiei, despre tipurile de culturi aquaponics (unele dintre ele fiind cele realizate pe clădiri care pot da şi 800 kg de peşte şi 5 tone de legume anual). Alex Mathis, Fridolin Tschuldi şi Boris Passini au mai vorbit despre rolul lor în implementarea proiectului în România: au fost realizate manuale în limba română, un jurnal despre aquaponics, participarea la workshop-uri şi distribuirea de materiale educaţionale.

La finalul întâlnirii, a fost predat şi sistemul aquaponics realizat pentru Liceul Tehnologic „Venczel Jozsef”, un sistem ale cărui costuri s-au ridicat în jurul valorii de 2.000 de lei şi care poate produce 30-40 kg de peşte şi 100 kg de legume anual.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.