Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un sfânt basarabean în calendarul Bisericii Ortodoxe Române | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Religie » Un sfânt basarabean în calendarul Bisericii Ortodoxe Române
Un sfânt basarabean în calendarul Bisericii Ortodoxe Române
??????????????????????????????????????????????????????????

Un sfânt basarabean în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

La finele săptămânii trecute, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia, printre altele, a fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan al Cetăţii Albe-Ismail (1934-1943). Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail, va fi înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române şi prăznuit anual în ziua de 17 septembrie.

Personalitatea Episcopului Dionisie Erhan a rămas înscrisă în istoria Bisericii atât pentru activitatea pastoral-misionară, dar mai ales pentru viaţa sa virtuoasă. Contemporanii i-au zugrăvit icoana smeritului său chip cu următoarele cuvinte: „Viteaz în Legea creştină Strămoşească, neşovăielnic în dragostea de Neam. Cald sprijinitor al tinerilor spre lumina cărţii. Pildă de păstor duhovnicesc – cu grai frumos, cu râvnă sfântă… până la moarte”.

S-a născut în data de 2 noiembrie 1868 din părinţi evlavioşi, răzeşi moldoveni, primind din botez numele Dimitrie. În vârstă de numai de 15 ani, la 28 noiembrie 1883 a intrat ca frate în Mănăstirea Suruceni, unde a şi căpătat cunoştinţă de carte. Remarcându-se printr-o viaţă aleasă, dar şi fermitate şi demnitate în apărarea neamului şi a credinţei, ieromonahul Dionisie s-a bucurat de aprecierea credincioşilor care îl căutau pentru sfat duhovnicesc, dar şi pentru cultura pe care a dobândit-o ca autodidact, fiind ales în anul 1908 stareţ al mănăstirii.

Pentru activitatea sa deosebită, dar şi pentru virtuţile sale, la data de 22 iulie 1918 a fost ales ca Arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului şi Hotinului, fiind confirmat în această demnitate prin Înalt Decret Regal. În primul Parlament al României Întregite de la 1918 a fost ales, aproape cu unanimitate, Senator al judeţelor Cetatea Albă şi Ismail. După înfiinţarea Episcopiei Cetăţii Albe şi Ismailului, la 1923, i s-a dat titlul de „Tighineanu”, PS Sa rămânând şi mai departe stareţul Mănăstirii Suruceni. În anul 1934 a fost ales Episcop al Cetăţii Albe şi Ismailului, unde a păstorit până în anul 1940.

Preocupat de împlinirea datoriilor de păstor, în această perioadă a contribuit la restaurarea şi zidirea de biserici, la intensificarea vieţii duhovniceşti prin înfiinţarea de instituţii pentru formarea clerului, a sprijinit înfiinţarea de azile şi orfelinate şi a lucrat cu multă râvnă la înnoirea duhovnicească din sudul Basarabiei.

Considerat părintele spiritual al Mănăstirii Suruceni, loc de care a fost foarte legat, în data de 17 septembrie 1943, cuviosul vlădică Dionisie Erhan se mută la cele veşnice, fiind înmormântat într-o criptă lângă biserica mănăstirii.

Cu prilejul consolidării şi refacerii bisericii cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe”, zidită în anul 1794, prin pronia lui Dumnezeu la data de 10 iulie 2018 s-a aflat trupul neputrezit al Episcopului Dionisie Erhan.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.