Un politician maghiar a contestat la Bucureşti înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 decembrie 2021
Home » Politic » Un politician maghiar a contestat la Bucureşti înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc
Un politician maghiar a contestat la Bucureşti înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc

Un politician maghiar a contestat la Bucureşti înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc

Un (fost) membru al unui partid care susţine autonomia (Partidul Civic Maghiar) cere instanţei neînregistrarea unei alte formaţiuni politice tocmai pentru că militează pentru obţinerea autonomiei pe criterii etnice   

Unul dintre politicienii Partidului Civic Maghiar (PCM) a acuzat Partidul pentru Odorheiu Secuiesc, aflat încă în procesul de înfiinţare, de separatism şi de susţinerea autonomiei, blocând astfel înregistrarea acestuia la Bucureşti, a anunţat marţi, pe o pagină de socializare Árpád Gálfi, primarul din Odorheiu Secuiesc, citat de agenţia de presă ungară MTI. Anul trecut, Árpád Gálfi a fost exclus din Partidul Civic Maghiar, după care a luat decizia să se prezinte ca independent la următoarele alegeri locale pentru funcţia de primar. El a iniţiat înregistrarea noului partid pentru a-şi putea sprijini susţinătorii săi, ca şi aceştia să obţină locuri în consiliul local.

„Toată lumea presupunea probabil că numai Dan Tanasă putea face aşa ceva, care este faimos pentru petiţiile sale antimaghiare. Ei, trebuie să vă dezamăgesc! Acest lucru a fost făcut de politicianul PCM, Attila Koszta, care a fost cândva directorul RDE Harghita (firma care operează gunoiul din Odorheiu Secuiesc), cu care nu m-am putut înţelege în privinţa rampei de gunoi. Interesul oraşului nostru nu era ca pentru un surplus de profit să se aducă aici gunoiul din toate regiunile ţării, ca mai apoi scurgerile să polueze râurile noastre”, a scris Árpád Galfi, potrivit sursei citate.

Primarul consideră că politicianul local care a contestat înregistrarea partidului este unul dintre executanţii „ordinelor” lui Jenő Szász, fostul primar din Odorheiu Secuiesc.

Conform MTI, în politica locală din Odorheiu Secuiesc s-au creat tensiuni anul trecut în iulie, când Árpád Gálfi, ales primar în calitate de candidat comun al PCM şi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a fost acuzat de liderii PCM de conducere autoritară şi l-au destituit din funcţia sa politică, precum şi din partid.

Gálfi consideră că a provocat furia liderilor PCM prin rezilierea contractelor de servicii pe care le-a considerat dezavantajoase pentru oraş şi pe care, la vremea respectivă, le-a încheiat ca primar al oraşului Odorheiu Secuiesc, Jenő Szász, actualmente preşedintele Institutului Naţional de Cercetări Strategice de la Budapesta. Jenő Szász a fost primar al municipiului Odorheiu Secuiesc în perioada 1996-2008, iar din 2003 până în 2012 a fost preşedintele PCM.

La mijlocul lunii ianuarie, PPMT şi PCM au înfiinţat Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) şi au decis că cele două partide vor participa la alegerile locale din vară în această alianţă politică. Acordul prevedea, de asemenea, că nu poate fi candidat din partea AMT nici o persoană care a fost exclusă din rândurile unuia dintre partide.

Árpád Gálfi şi susţinătorii săi au înregistrat, în decembrie anul trecut, Mişcarea cu Mâinile Curate pentru Odorheiu Secuiesc, iar la sfârşitul lunii ianuarie au solicitat înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc la Tribunalul Bucureşti, singura autoritate competentă din România.

Szász Jenő: relaţiile dintre maghiari s-au deteriorat

Potrivit fostului primar al municipiului Odorheiu Secuiesc, Jenő Szász, la baza problemelor apărute în cursul înregistrării Partidului pentru Odorheiu Secuiesc, aflat în curs de înfiinţare, se află nişte situaţii în care noua conducere a oraşului „au fost mânaţi de nişte interese dificil de înţeles, dar care cu siguranţă că nu au fost în interesul maghiarilor”.

Jenő Szász a declarat, prin telefon, pentru agenţia ungară de presă MTI, că încă de pe vremea când era primarul Odorheiului Secuiesc a privit cooperarea dintre maghiari drept o chestiune de strategie naţională.

Acesta a reamintit căîntre 2006 şi 2008, în timpul mandatului său, oraşul transilvănean a încheiat contracte cu două companii publice din Ungaria, pentru a asigura furnizare de încălzire, alimentare cu apă, iar mai târziu cu încă o companie pentru gestionarea deşeurilor, care ulterior a ajuns în proprietatea statului maghiar.

Jenő Szász, care între 2003 şi 2012 a ocupat funcţia de preşedinte al Partidului Civic Maghiar (PCM), a afirmat şi că beneficiarul acestor cooperări profesionale, apoi şi politice, care, în final a adus şi relaţii de oraşe înfrăţite, a fost oraşul Odorheiu Secuiesc în sine; datorită cooperării, au fost realizate investiţii în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Jenő Szász a subliniat că Levente Zoltán Bunta, care l-a urmat în fotoliul de primar, a continuat aceste cooperări, însă actualul primar, Árpád Gálfi, le-a anulat.

Cu privire la decizia celui din urmă, Szász a spus că „acest pas a fost unul de neînţeles, fără motive raţionale”, iar în cele din urmă „relaţiile dintre maghiari s-au deteriorat”.

Fostul primar din Odorheiu Secuiesc a mai punctat şi că nu îi sunt clare motivele care au stat la baza acestor decizii ale noii conduceri a oraşului, dar crede că acestea ar trebui analizate de o echipă de jurnalişti de investigaţie, întrucât, din punctul său de vedere, anularea unei cooperări care a funcţionat exemplar „nu a fost în interesul maghiarilor”, în plus, ceea ce s-a întâmplat „a întors oraşul cu decenii în urmă”.

În comunicatului pe care l-a emis marţi seara, PCM a anunţat că Attila Koszta fostul director al RDE Harghita, societatea care gestionează deşeurile din Odorheiu Secuiesc, nu este membru al partidului şi s-a delimitat de acţiunile sale în instanţă.

Contactat de portalul Székelyhon.ro şi citat de MTI, Attila Koszta a declarat că a plecat din PCM în luna septembrie a anului trecut. A mai adăugat că a apelat la un avocat pentru formularea cererii de intervenţie şi că nici nu are cunoştinţă despre articolele de lege la care se referă avocatul în cadrul cererii. În opinia sa, apariţia unui nou partid ar diviza şi ar induce în eroare oamenii în timpul alegerilor locale şi că nu este nevoie ca maghiarii din Odorheiu Secuiesc să fie divizaţi.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.