Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un partid anonim pe plan naţional i-a trimis preşedintelui României o scrisoare deschisă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Politic » Un partid anonim pe plan naţional i-a trimis preşedintelui României o scrisoare deschisă
Un partid anonim pe plan naţional i-a trimis preşedintelui României o scrisoare deschisă

Un partid anonim pe plan naţional i-a trimis preşedintelui României o scrisoare deschisă

În această zonă, de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) lumea a auzit pentru că a reuşit să se impună, la alegerile locale, în o serie de localităţi şi să obţină ceva mandate prin consiliile judeţene. În rest, prin ţară s-a auzit de această formaţiune politică doar cu diverse scandaluri ori acţiuni întreprinse de unii lideri. Exceptând aceste două situaţii, PPMT este o formaţiune politică total anonimă, reuşind ca în toţi anii de existenţă să nu aibă nici măcar o singură dată liste proprii la alegerile parlamentare, prezidenţiale ori europarlamentare.

Este, dacă vreţi, ca un sportiv care înainte cu câteva luni de competiţie se bate cu pumnul în piept cât de bun este el, dar în ziua startului, fără a avea un motiv întemeiat, nu-l vede nimeni printre concurenţi, preferând să nu se prezinte. Apoi, după ce concursul s-a încheiat, acest sportiv începe să vorbească şi să-i critice pe alţi competitori care au luat startul, umflându-se iar în pene şi dându-şi mare importanţă.

La fel şi PPMT, prezent doar la alegerile locale şi fugind de tot ce însemnă alegeri la scară naţională, se trezeşte acum să-şi dea cu părerea la chestiuni ce depăşesc sfera unor localităţi unde a câştigat câteva funcţii de consilieri locali ori de primari. După ce a refuzat să se ia la trântă cu UDMR (ştim motivele refuzului, dar în istorie va rămâne faptul că acest partid nu a participat niciodată la alegeri naţionale) şi să-i ia locul în Parlament, partidul condus de Zsolt Szilágyi abia acum se umflă în pene, cerându-i preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să ia în considerare federalizarea României. Şi vorbeşte Zsolt Szilágyi despre cum are el impresia că Bucureştiul e privit de către transilvăneni (de către majoritatea transilvănenilor): „(…) Transilvania să nu mai considere Bucureştiul ca un centru corupt şi ineficient de putere, şi care nu este în stare să valorifice şansele şi resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureştiul să fie o capitală modernă, generoasă şi deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată ţara”.

Trecând peste mesajul trimis (şi transmis), în mod normal asemenea ieşiri ar trebui ignorate tocmai din simplul fapt că vin din partea unor anonimi. Faptul că ani în şir partidul a refuzat să participe la orice înseamnă alegeri naţionale ar trebui să-i aducă dreptul şi obligaţia să tacă în privinţa unor chestiuni care depăşesc raza de acţiune a unei localităţi în care a reuşit să obţină un rezultat la „locale”. Dacă alegătorului i se spune că dacă nu merge la vot, după ce va afla rezultatul alegerilor să nu se plângă, poate ar trebui să-i spună cineva şi lui Zsolt Szilágyi că dacă nu participă la competiţie ar trebui să o lase mai uşor cu scrisorile deschise şi cu păreri despre organizarea statală. (Liviu C.)

 

Şi aşa-zisul Consiliu Naţional Secuiesc îi trasează sarcini preşedintelui

O scrisoare plină de invective a trimis ieri şi preşedintele aşa-numitului Consiliu Naţional Secuiesc, în care se spune, printre altele, că „prefecţii şi alţi funcţionari duc un război împotriva limbii şi simbolurilor noastre, pun sub semnul întrebării chiar şi dreptul nostru de a exprima un punct de vedere cu privire la chestiuni de o importanţă crucială care ne privesc în mod direct şi pe noi, ca de exemplu reorganizarea administrativă a ţării. Mai mult decât atât, chiar şi instituţiile sistemului judiciar ne ştirbesc drepturile prin tot mai multe sentinţe care sunt în evidentă contradicţie cu legile în vigoare. Şi în tot acest timp Dvs. tăceţi, refuzaţi dialogul, trimiteţi răspunsuri formale sau pur şi simplu omiteţi să răspundeţi la petiţiile Consiliului Naţional Secuiesc, refuzaţi ca în conformitate cu prerogativele Dvs. constituţionale să interveniţi când instituţii ale statului încalcă drepturi individuale sau colective. În plus, într-un mod nedemn de un politician european, vă pronunţaţi chiar şi împotriva unui dialog social despre autonomia Ţinutului Secuiesc, o instituţie care a funcţionat şi funcţionează în multe state europene, spre satisfacţia majorităţii şi minorităţii”.

Mai departe, printre alte indicaţii preţioase, sarcini urgente şi obligatorii pe care acest închipuit i le trasează d-lui Iohannis, există şi una cu adevărat utilă: Izsák Balázs zice că trebuie asigurat bilingvismul în instituţiile autorităţilor locale din zonă. Iată, în sfârşit, o recunoaştere (e adevărat, indirectă) că în absolut toate instituţiile autorităţilor publice locale din acest areal se vorbeşte exclusiv în limba maghiară şi că limba oficială a statului trebuie repusă în drepturi! (M.G.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.