Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un aparat de ventilaţie mecanică hibrid a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Un aparat de ventilaţie mecanică hibrid a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă
Un aparat de ventilaţie mecanică hibrid a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă

Un aparat de ventilaţie mecanică hibrid a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă

Aparatul, în valoare de peste 88.000 de lei, achiziţionat în comun de composesoratele Frumoasa, Nicoleşti şi Bârzava, Primăria Frumoasa şi Asociaţia pentru Frumoasa şi donat spitalului judeţean, a fost pus în funcţiune la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI)

Mai mult de jumătate din costul aparatului a fost acoperit de Primăria Frumoasa, din bugetul alocat manifestărilor culturale locale, care au fost interzise prin ordonanţele militare.

„Când a apărut pandemia şi au fost interzise toate evenimentele publice în localitate, noi am avut o sumă destul de importantă (destinată acestora – n.a.) şi am vorbit şi cu preşedinţii composesoratelor din zonă să sprijinim Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU). Am vorbit cu conducerea (unităţii sanitare – n.a.), am întrebat de ce ar avea nevoie şi ei ne-au spus că le-ar trebui un aparat de ventilaţie mecanică. Am făcut comanda, am făcut şi plata, aparatul a venit cu întârziere, dar sperăm că nu va trebui să fie folosit prea mult”, a declarat primarul comunei Frumoasa.

Dr. Konrád Judit, managerul SJU din Miercurea Ciuc, le-a mulţumit primarului, preşedinţilor celor trei composesorate şi celui al Asociaţiei Frumoasa pentru valoroasa donaţie şi pentru că „ei au fost primii care şi-au oferit sprijinul, tocmai atunci când noi am avut nevoie de orice ajutor”.

Şeful secţiei ATI, dr. Bartha István, a precizat că este vorba despre un aparat de ventilaţie mecanică hibrid, foarte util în condiţiile în care el poate fi folosit şi ca aparat de ventilaţie mecanică mobil, dar şi ca aparat de ventilaţie mecanică fix.

„Este un aparat 2 în 1, care poate fi un aparat de transport în timp de pace şi, dacă situaţia epidemiologică evoluează spre rău şi nu vor mai exista aparate de ventilaţie libere, se poate utiliza şi ca aparat de ventilaţie mecanică fix, ca să salvăm vieţi. Acum îl folosim ca aparat de ventilaţie mobil, conectat la o baterie care are o autonomie de 3 ore şi jumătate. Dar dacă vom avea peste 20 de pacienţi internaţi şi intubaţi la ATI, atunci îl vom folosi ca aparat de ventilaţie mecanică fix”, a explicat dr. Bartha.

Aparatul a costat 88.357 de lei.

„Ne mândrim că primarii şi composesoratele s-au alăturat organizaţiilor, agenţilor economici, oamenilor de afaceri, asociaţiilor de caritate şi chiar locuitorilor care au făcut donaţii, reuşindu-se să se strângă fonduri pentru a sprijini spitalul în perioada pandemiei COVID-19. Am reuşit împreună să strângem peste un milion de euro, bani care acoperă necesităţile stringente. (…) Şi dacă ne uităm că pandemia se prelungeşte şi în următoarele luni, cred că investiţia a fost una care îşi va dovedi beneficiile. (…) Solidaritatea manifestată la nivelul judeţului este cea mai mare reuşită în cei 12 ani de când sunt preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita. Iar personalul spitalului judeţean simte această susţinere venită din partea tuturor”, a conchis preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

În cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru dotarea SJU s-au adunat donaţii în valoare de 3.149.882 de lei.

În prezent, SJU dispune de 21 de aparate de ventilaţie mecanică.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.