Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

UMF Târgu-Mureş câştigă definitiv procesul în care o asociaţie maghiară cerea anularea Cartei UMF | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Politic » UMF Târgu-Mureş câştigă definitiv procesul în care o asociaţie maghiară cerea anularea Cartei UMF
UMF Târgu-Mureş câştigă definitiv procesul în care o asociaţie maghiară cerea anularea Cartei UMF

UMF Târgu-Mureş câştigă definitiv procesul în care o asociaţie maghiară cerea anularea Cartei UMF

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş a câştigat definitiv procesul în care Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România a cerut anularea Cartei universităţii, conducerea UMF făcând apel la cadrele didactice maghiare să revină asupra demisiilor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de conducerea UMF Târgu-Mureş, instanţa a menţinut o decizie a Tribunalului Mureş de anul trecut, prin care s-a respins solicitarea Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România de anulare a Cartei universităţii şi care a fost atacată cu recurs de asociaţie.

Potrivit sursei citate, sentinţa Curţii de Apel Târgu-Mureş are caracter definitiv şi irevocabil şi se adaugă mai multor decizii judecătoreşti în care UMF Târgu-Mureş a avut câştig de cauză: „decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privitoare la anularea HG 230/2012 privind înfiinţarea facultăţii în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş, precum şi decizia definitivă şi irevocabilă a ICCJ prin care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost obligat să emită aviz favorabil de legalitate asupra Cartei UMF Târgu-Mureş”.

Conducerea UMF Târgu-Mureş reaminteşte că şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, în 16 octombrie 2013, „că actualul mod de desfăşurare a stagiilor clinice nu constituie un act de discriminare faţă de studenţii maghiari” şi face apel la cadrele didactice maghiare să revină asupra demisiilor şi deciziei de boicotare a şedinţelor.

De asemenea, conducerea universităţii susţine că deciziile judecătoreşti menţionate „confirmă corectitudinea prevederilor Cartei UMF şi faptul că, având la bază această Cartă, toate activităţile specifice învăţământului medico-farmaceutic în limba maghiară se desfăşoară în deplină legalitate”, ca urmare deciziile privind demisia şi boicotarea unor şedinţe „nu pot fi considerate un protest” faţă de nerespectarea legii, „ci doar faţă de neîndeplinirea totală a unor deziderate specifice”.

Discuţiile privind înfiinţarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu-Mureş purtate, săptămâna trecută, în prezenţa ministrului Mihnea Costoiu au eşuat, rectorul UMF, Leonard Azamfirei, declarând că punctele de vedere ale conducerii UMF şi ale cadrelor didactice maghiare „rămân divergente”. Ministrul Mihnea Costoiu se declara „dezamăgit” de decizia anunţată de cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu-Mureş, precizând că le-a spus acestora că este „o decizie greşită, profund greşită” şi subliniind că, mai ales în sfera academică, dialogul, purtat în cadru instituţional, este principala cale de rezolvare a problemelor.

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu-Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză. Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.