Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

UDMR ameninţă că iese de la guvernare | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Politic » UDMR ameninţă că iese de la guvernare
UDMR ameninţă că iese de la guvernare

UDMR ameninţă că iese de la guvernare

 

Un proces la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg aruncă în aer coaliţia de guvernare de la Bucureşti.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) dezaprobă refuzul Ministerului Afacerilor Externe al României de a autoriza deschiderea a două noi birouri consulare ungare la Oradea şi Târgu-Mureş, a declarat vineri secretarul general al UDMR, Péter Kovács.

MAE a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărui vicepreşedinte este Kelemen Hunor, susţine acesta.

Potrivit lui Kelemen Hunor, conducerea MAE român nu a discutat subiectul cu UDMR, iar acesta este un motiv în plus pentru ca autorităţile române să-şi reconsidere decizia. Kovács a apreciat că respingerea solicitării Ungariei pe baza reciprocităţii şi proporţionalităţii este „ridicolă”.

„A fost o acţiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenţiei”, a spus liderul UDMR. Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieşirea de la guvernare, în condiţiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen a admis, indirect, că acesta este o variantă de lucru. „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziţia mea foarte hotărâtă o cunoaşte premierul, de la el aştept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a spus Kelemen Hunor.

 

n E „o chestiune de stat” care „nu poate fi supusă compromisului politic”

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a răspuns UDMR în privinţa iniţiativei pentru protecţia minorităţilor naţionale, precizând că poziţia exprimată de România prin intermediul MAE referitoare la procedurile juridice în curs la Tribunalul UE privind Iniţiativele cetăţeneşti „Minority SafePack” reprezintă „o poziţie consecventă a statului”, „o chestiune de stat” şi nu „un orgoliu de ordin personal” şi ca urmare „nu poate fi supusă nici negocierii, şi nici compromisului politic”.

„Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale”, menţionează Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat al MAE.

Potrivit ministrului de Externe, România a trimis cerere de intervenţie în ambele cauze, iar într-una dintre ele a participat şi la faza scrisă prin transmiterea observaţiilor.

„Poziţia exprimată de România prin intermediul MAE reprezintă o poziţie consecventă a statului nostru, o chestiune de stat şi nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal. Din această perspectivă, apreciez, în calitate de ministru de Externe, că exprimarea poziţiei statului român nu poate fi supusă nici negocierii şi nici compromisului politic”, mai precizează Titus Corlăţean.

Duminică,ministrul de Externe a reluat declaraţiile referitoare la poziţia statului român privind iniţiativa cetăţenească a minorităţilor (cunoscută sub denumirea de Minority SafePack) şi a subliniat din nou că nu consideră corect ca UDMR să ceară MAE o derogare de la poziţia constantă a statului român în această problemă.

Presiunea pe care UDMR încearcă, prin poziţia liderilor în problema Minority SafePack, să o pună pe PSD este fie un pretext pentru a părăsi guvernarea, fie o pârghie de negociere pentru noi poziţii în Executiv. De altfel, potrivit unor surse parlamentare, chiar în interiorul UDMR părerile sunt împărţite, nu toţi liderii Uniunii susţinând ideea părăsirii guvernării, preferând varianta negocierilor la sânge a unor noi poziţii administrative. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Daca este asa un tip civilizat dl.K.H. de ce nu a consultat Guvernul atunci cind a introdus actiunea impotriva C.E., la care a aderat Statul Roman si nu UDMR sau alt partid? Adica el nu trebuia sa se consulte cu nimeni, decit cu extremistii unguri, dar acum, vezi-Doamne, Guvernul trebuia sa-i consulte pe ei! Haida-de, nu va e rusine? Daca nu va convine in Guvern, n-aveti decit sa plecati. Eu cred ca partidele romanesti din Parlament vor sustine Guvernul si fara aportul UDMR! Dar nu vor pleca, pentru ca din afara e mai greu sa sabotezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.