Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Turismul harghitean dă semne de revigorare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Turismul harghitean dă semne de revigorare
Turismul harghitean dă semne de revigorare

Turismul harghitean dă semne de revigorare

Turiştii studiază deja ofertele pentru sezonul estival

În ultima lună a anului trecut a fost nefiresc de multă linişte în staţiunea Băile Tuşnad. Restricţionarea accesului la piscine, la centrele SPA şi Wellness a ţinut departe turiştii. Cu excepţia Crăciunului şi Revelionului, când hotelurile au primit oaspeţi în limita restricţiilor impuse de evoluţia epidemiologică.

În ianuarie şi februarie, staţiunea a început să prindă viaţă.

„Ne-au luat cu asalt, parcă toată lumea vrea să vină, să petreacă măcar un sejur la noi. Aşa a fost până la mijlocul lunii martie, când s-a instalat din nou liniştea. Şi aprilie a fost la fel de liniştit. De Paşte am reuşit să valorificăm 30% din capacitatea de cazare, acceptabil în condiţiile date, iar vacanţa de o săptămână acordată elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a a fost mai animată decât toată luna aprilie”, povesteşte Leila Székely, directoarea de Marketing şi Vânzări a Companiei şi a Hotelului O3zone.

Începând din 15 mai, odată cu relaxarea restricţiilor de circulaţie, turiştii s-au grăbit să îşi facă rezervări la hotelurile din staţiune.

„În weekend-urile care urmează avem deja rezervat până la 70% (din capacitate de cazare – n.a.), însă asta nu ne mulţumeşte, pentru că sunt doar două zile din şapte. Dacă în cursul săptămânii ajungem la doar 20%, încă nu putem spune că e foarte bine, dar este ceva mai mult decât până acum. Avem chiar şi două grupuri mai mici, care au făcut rezervări pentru conferinţe în perioada minivacanţei de 1 iunie. Gradul de ocupare este mai ridicat, dar nu depăşeşte nivelul mediu deocamdată”, continuă Leila Székely.

Începând din 1 iunie, turiştii care vin aici vor avea acces şi la piscină, la jacuzzi, la saune şi îşi vor putea face rezervări la masaj şi la alte servicii din categoria wellness.

„Vom păstra în continuare rezervarea şi programarea, pentru a putea asigura distanţarea turiştilor în cadrul SPA-ului. Pentru perioada de vară, pachetele turistice sunt deja pregătite şi includ foarte multe activităţi de petrecere a timpului în aer liber: plimbări cu trenuleţul la Lacul Sfânta Ana, drumeţii la Stânca Şoimilor şi la Turnul Apor, off road, excursie safari şi picnic în aer liber, chiar şi plimbări cu căruţa pe dealurile din Tuşnad sau pescuit la balta din Bixad – aici asigurăm toate cele necesare, turistul poate să meargă cu mâinile în buzunar şi în plus poate să servească şi o cină cu specialităţi din peşte. Eu cred că am cuprins în oferta noastră cam tot ce se putea, asigurând oportunităţi de relaxare pentru toate vârstele şi pe gustul turiştilor care vor ajunge la noi. Sperăm, astfel, ca sezonul de vârf să compenseze pierderile pe care le-am avut de-a lungul anului trecut şi în primele luni ale anului”, arată interlocutoarea noastră.

Pierderile sunt semnificative atât la Hotelul O3zone, cât şi la Hotelul Tuşnad – aflat sub aceeaşi administrare, ultimul o unitate de tip balnear cu 108 camere şi o clientelă fidelă, legată de baza de tratament. Hotel Tuşnad a încheiat anul 2020 cu veniturile înjumătăţite faţă de anul precedent, în condiţiile în care, la fel ca O3zone, a beneficiat de mai multe subvenţii. Nici anul acesta nu se întrevede o schimbare majoră, în condiţiile în care Casa Naţională de Pensii „a tăiat foarte mult din buget, contractul fiind undeva la jumătate din ce am avut în anii precedenţi”, precizează directoarea de Marketing şi Vânzări a Companiei.

La Hotelul Ciucaş din Băile Tuşnad, cei mai curajoşi turişti s-au folosit de orice prilej, petrecându-şi sfârşiturile de săptămână aici ori de câte ori s-a putut. Deşi hotelul este aproape plin în weekend, gradul de ocupare este mare şi în cursul săptămânii, „asul din mânecă” fiind baza de tratament, care funcţionează.

„Avem toate weekend-urile rezervate în proporţie de 60-70%, iar peste săptămână gradul de ocupare este de până la 67%. Încep să vină şi grupurile, iar joi ajunge la noi caravana de la Miercurea Ciuc şi vaccinăm personalul hotelului. Acum se vede deja relaxarea, lumea este mai încrezătoare”, ne spune Ileana Colcer, directoarea Hotelului Ciucaş din Băile Tuşnad.

Ofertele pentru sezonul estival sunt variate, le puteţi consulta deja pe site-ul unităţii turistice şi, în afara celor care au în prim plan sănătatea, relaxarea, starea de bine, ne-au atras atenţia câteva: pachetul destinat celor care lucrează în regim de telemuncă, acestora oferindu-li-se şi un mic birou, unde să îşi desfăşoare activitatea, ofertele speciale pentru vouchere de vacanţă şi pentru weekend şi nu în ultimul rând pachetul cu super-ofertă de tratament şi refacere post-COVID, pe baza trimiterii de la medicul de familie.

Sárpátki Melánia, preşedinta Asociaţiei Turistice Borsec a remarcat, în ultima vreme, dorinţa oamenilor de a ieşi din casă, din nemişcare, vlăguiţi de un an de restricţii şi izolare.

„Până acum am avut turişti doar la sfârşit de săptămână şi de cele două sărbători Pascale: catolică şi ortodoxă. În curând vin Rusaliile şi, din fericire, noi avem o clientelă devotată, care a început deja să facă rezervări, atât pentru sejururi scurte de 2-3 zile, cât şi pentru vacanţa de vară. Deocamdată pensiunile sunt ocupate în proporţie de 66-70% în weekend-uri, iar perioada de vară, luna iulie de exemplu este rezervată 80-90%. Începe şi Republica Moldova să deschidă şi ei, fiind cetăţeni români, pot veni deja la noi”, detaliază preşedinta Asociaţiei Turistice Borsec.

Fiecare unitate turistică a acordat o atenţie sporită pregătirii pachetelor destinate sezonului estival; bunăoară unele pensiuni oferă o noapte de cazare gratuită la trei nopţi plătite. Iar Borsecul, pe lângă numeroasele izvoare de ape minerale cu efect curativ, rezervaţiile naturale cu nume de poveste, traseele turistice spectaculoase, peisajul de o frumuseţe aproape ireală, liniştea şi aerul puternic de munte, mai are pârtia de bob, care atrage o mulţime de turişti încă de la înfiinţare.

„Reuşita depinde mult şi de strategia pe care o adoptă fiecare unitate turistică. Noi, de exemplu, am mai redus un pic preţul pentru turişti, ne-am sprijinit angajaţii, am putut să-i plătim chiar mai mult în perioada de pandemie, pentru că am renunţat la a face profit şi le-am mărit salariile, reuşind astfel să-i păstrăm. Şi acum avem cu cine lucra. Noroc că la noi perioada de iarnă a fost una bună şi atunci au văzut că nu e de plecat. Noi sperăm să fie bine pentru toţi”, adaugă Sárpátki Melánia.

În staţiunea situată la interferenţa Munţilor Giurgeu, Bistriţei şi Călimani, la peste 850 de metri altitudine, îşi aşteaptă turiştii în jur de 35 de pensiuni autorizate, asigurând aproximativ 700 de locuri de cazare.

Primăria Borsec s-a îngrijit de aspectul staţiunii, dar şi de pista de bob de vară, care funcţionează de la 1 mai.

„Noi suntem pregătiţi pentru turişti. Ca în fiecare an, ne străduim să le oferim toate condiţii pentru a-şi petrece în mod cât mai plăcut sejurul, Baia Ó-Sáros (reconstruită după vechea arhitectură din secolul al XIX-lea – n.a.) funcţionează, iar pârtia de bob este copleşită cu cereri. În privinţa Centrului Balnear Multifuncţional, s-au depus trei oferte pentru lucrările de executare a mobilierului. Sper ca lucrurile să meargă bine şi anul viitor să putem primi turiştii şi aici”, a declarat Mik József, primarul staţiunii Borsec.

Indiferent unde am pune degetul pe hartă, 2020 a fost un an unic din punct de vedere al turismului, lipsit de perspective, iar fragila revenire la normalitate este incertă deocamdată.

Industria ospitalităţii şi-a folosit toate rezervele, pentru a supravieţui restricţiilor impuse de pandemia COVID-19. Voucherele de vacanţă, a căror valabilitatea a fost prelungită, au oferit o gură de oxigen operatorilor în turism.

Zilele trecute, premierul Florin Cîţu anunţa că „în acest an vor fi utilizate doar voucherele emise în 2019 şi 2020, care nu au fost folosite. Începând din 2022 se va relua acordarea acestora, dar numai în cazul în care bugetul de stat va permite”.

Vestea emiterii de noi vouchere de vacanţă a adus speranţă în rândul operatorilor în turism. La Hotelul O3zone, în jur de 40% dintre clienţii cazaţi în ultimele luni şi-au achitat sejururile cu tichete de vacanţă.

„Este foarte bine, pentru că în pandemie turismul a fost şi rămâne una dintre cele mai afectate industrii. Prin voucherele de vacanţă, statul sprijină turismul intern şi acesta este un lucru foarte bun. Pe de altă parte, acum este chiar foarte important pentru o industrie grav afectată, să aibă un sprijin din partea statului, inclusiv sub forma acestor tichete, pe care oamenii să vină şi le folosească aici. E foarte important”, a subliniat Leila Székely.

„E bine că guvernanţii nu au uitat de promisiunea făcută şi vor emite noi vouchere de vacanţă”, afirmă preşedinta Asociaţiei Turistice Borsec. „Nu numai pentru unităţile de cazare este bine, ci şi pentru stăvilirea turismului la negru. Sunt bani care circulă în economia ţării, nu în afara ei, sunt impozitaţi şi se întorc bani serioşi la stat din aceste tichete. În consecinţă, ele sunt un ajutor pentru toată lumea”, conchide ea.

Şi cum vremea bună sporeşte dorul de ducă, nu ne rămâne decât să ne păstrăm sănătoşi şi să pornim pe cărări de munte, bucurându-ne de aer curat, de soare şi de minunăţiile pe care natura ni le oferă cu generozitate.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.