Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Turism de iarnă fabulos în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Turism de iarnă fabulos în Harghita
Turism de iarnă fabulos în Harghita

Turism de iarnă fabulos în Harghita

  • 13 influenceri şi-au petrecut săptămâna în zona considerată până acum 6-7 ani „Polul Frigului” al României. La iniţiativa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita, ei au făcut cunoştinţă şi au promovat potenţialul de invidiat al judeţului în sezonul rece şi turismul de iarnă

Ce sunt influencerii? Utilizatori cu zeci, sute de mii de urmăritori (followers) împrăştiaţi pe diverse reţele de socializare, care se bucură de consideraţia admiratorilor lor, fiind capabili să-i influenţeze  prin conţinutul postărilor lor, şi adesea lideri de opinie implicaţi trup şi suflet în răspândirea mesajelor promoţionale în numele unor companii şi mărci, în schimbul unei recompense.

Între invitaţii ADI Harghita s-au numărat Gianina Corondan – una dintre cele mai longevive prezenţe din Radio şi TV, entertainer, actriţă şi cântăreaţă, Otniela Sandu – absolventă de Jurnalism, actriţă şi influencer, Denisa Sima – digital creator, makeup artist şi content creator (creatoare de conţinut – n.a.), Carmen Negoiţă – persoană publică şi Ovidiu Mureşan, călător pasionat care a afirmat, pe o reţea de socializare, că Harghita Mădăraş este „unul dintre locurile cele mai frumoase din România”.

Au ajuns luni şi de atunci au avut parte de un program încărcat la propriu, dar şi de frumuseţea de necontestat a iernii harghitene, care a creat peisaje măreţe şi a aşternut un strat consistent de zăpadă în munţi.

„Au sosit la pârtia Lobogó din Homorod, au luat prânzul şi apoi le-am arătat ce poate face un turist acolo: wellness, schi, snowboard. Seara li s-a oferit o cină fine dining la Páva Kert, în Odorheiu Secuiesc. Marţi am pornit către Harghita Mădăraş, unde stratul de zăpadă este uriaş, depăşeşte în grosime trei metri, iar cei care au dorit, au învăţat să schieze, să se dea cu snowboard-ul şi cu schiurile”, ne-a povestit Szabó Károly, directorul executiv al ADI Harghita.

„Dacă vi se pare ireală priveliştea asta, trebuie să o vedeţi cu ochii voştri. Telefonul nu poate să surprindă întotdeauna realitatea. Am fost atât de fascinată de peisaj şi voiam să pozez şi să filmez totul, că am căzut şi de pe teleski. Şi mâine m-aş întoarce să schiez aici, doar să prind o zi cu soare ca cea de ieri”, scria Carmen Negoiţă pe una din paginile ei de socializare.

Prânzul l-au luat la cabana din zonă – preparate tradiţionale rafinate care promovează gastronomia locală, 2022 fiind şi anul Gastronomiei în Harghita”, detaliază Szabó Károly, directorul executiv al ADI Harghita.

Miercuri le-a fost prezentată staţiunea Băile Harghita şi pârtiile de schi, au avut o experienţă unică pe crestele înzăpezite ale Masivului Harghita, plimbarea cu Alpine Sherpa oferindu-le posibilităţi inedite de a admira peisajul înălţimilor, care le-a tăiat răsuflarea. Dar şi momente în care au redevenit copii, alunecând cu gogoaşa pe zăpadă.

Joi a fost ziua dedicată Rezervaţiei naturale Lacul Sfânta Ana – Tinovul Mohoş, un giuvaer a judeţului, care îşi arată cu generozitate fiecare faţetă, diferită şi fermecătoare de la un anotimp la altul. Aici au fost întâmpinaţi de Dósa Elek Levente, directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, care le-a fost ghid de nădejde, oferindu-le informaţii mai multe decât pot găsi în cărţi şi stându-le în preajmă, pentru a le asigura consultanţă şi sprijin.  

De această dată au fost invitaţi la săniuş pe cea mai lungă pârtie din ţară, măsurând un kilometru şi jumătate şi traversând un peisaj de basm, pentru a ajunge la punctul terminus – Lacul Sfânta Ana, îngheţat în această perioadă.

Pe săniile premium, de 150 de euro bucata, achiziţionate din Elveţia, coborârea este o aventură în siguranţă – trebuie doar să o cârmeşti cu atenţie, căci drumul este înclinat binişor, din loc cu serpentine, un fel de tobogan pe care poţi rula cu până la 50 de kilometri la oră, chiuind din toţi rărunchii, pentru ca spre final să se domolească din ce în ce mai mult, făcându-te să regreţi că alunecarea pe zăpadă s-a terminat prea curând.

Distracţie pe măsură este şi la urcare: săniile sunt suite pe platformele inventate şi realizate de personalul care deserveşte rezervaţia naturală, te aşezi şi laşi privirea să acapareze toată splendoarea locului, pierzându-te în poveste, şerpuind printre brazii cu crengile grele de zăpadă şi privelişti de iarnă autentică. Te zdruncini uşor, cât să ai parte de puţină adrenalină, şi nici curbele nu le simţi, hopurile fiind amortizate de platforme.

Şi dacă nu ţi-a fost de-ajuns, o iei de la capăt încă o dată, şi încă, şi încă…

„Am văzut locuri foarte frumoase, senzaţionale aş putea spune, şi am avut experienţe foarte frumoase. Chiar şi aici la Sfânta Ana m-am distrat foarte tare cu săniuţa şi mi se pare o idee foarte bună nu numai pentru copii, ci si pentru adulţi, o distracţie foarte plăcută pentru întreaga familie şi nu numai iarna, pentru că aici poţi să vii tot anul. Este senzaţional. Dar mi-a plăcut să mă dau şi cu snowmobilul la Harghita Mădăraş, cu gogoaşa de zăpadă de la Harghita-Băi. Ca un copil m-am bucurat!”, ne-a spus Laura Fronoiu, jurnalist TVR – Departamentul Ştiri.

Şi mai încântată a fost Gianina Corondan, care nu s-a limitat la programul minivacanţei de informare, vizitând şi oraşul Miercurea Ciuc.

„Vai de mine, Harghita este ţelul meu pentru tot anul. Am mâncat extraordinar, am văzut locuri frumoase, am avut activităţi ieşite din comun, am văzut Lacul Sfânta Ana îngheţat, l-am testat cu piciorul, să văd dacă nu crapă, ne-am dat cu săniile la vale, am prins şi o vreme foarte frumoasă, cu soare, am vizitat şi oraşul Miercurea Ciuc, nu mai spun de pensiunile  şi hotelurile la care am stat, cu parfumuri, arome de tot felul, SPA, masaje, a fost ca-n viaţa de huzur. Normal că o să vreau tot timpul aşa ceva. Mi-au plăcut oamenii de aici, care m-au făcut să mă simt bine oriunde”, a spus Gianina în stilul inconfundabil, plin de viaţă şi tonic deopotrivă.

Minivacanţa menită să promoveze turismul în judeţul Harghita s-a încheiat cu savurarea unui kürtőskalács aburind, cu nucă, scorţişoară sau simplu, la alegere, şi cu un pahar de vin fiert, o cafea sau o ciocolată caldă, tocmai bune să alunge frigul şi orice supărare.

A fost doar una dintre acţiunile de promovare a turismului în judeţ puse la cale de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, din multele programate, care aşteaptă să le vină rândul în acest an.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.