Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tulgheș: Festivalul „Roata Stelelor” la cea de-a VIII-a ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Tulgheș: Festivalul „Roata Stelelor” la cea de-a VIII-a ediţie
Tulgheș: Festivalul „Roata Stelelor” la cea de-a VIII-a ediţie

Tulgheș: Festivalul „Roata Stelelor” la cea de-a VIII-a ediţie

O frumoasă zi de duminică, cu soare blând şi cer senin a fost hărăzită de Domnul Sfânt celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului „Roata Stelelor” de la Tulgheş. Festivalul are ca obiectiv principal promovarea dansului popular românesc şi maghiar din nord-estul judeţului Harghita, dar şi a dansului ca exprimare artistică. Arta noastră populară manifestată sub toate aspectele ei reprezintă o bogăţie nepreţuită de comori pentru toţi cei care îşi iubesc ţara şi neamul. Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important din viaţa poporului, continuând cu frumoasele costume populare şi terminând cu cântecele, dansurile şi strigăturile nelipsite la aceste datini, izvorul lor este nesecat pentru cel ce vrea să le cunoască şi să le adune în mănunchiuri pentru a le dărui din nou, cum spunea Anton Pann: „De la lume adunate/ Şi-napoi la lume date”.

Asociaţia Pro Tulgheş – organizatorul principal şi iniţiatorul festivalului îşi măsoară timpul în activităţi dese şi foarte reuşite. Cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Harghita, alături de partenerii neobosiţi: Primăria şi Consiliul local Tulgheş, Şcoala Gimnazială, Spitalul de Psihiatrie, Clubul Pensionarilor, ISU, Biblioteca Tulgheş şi mulţi voluntari cu suflet mare pentru păstrarea tradiţiilor tulgheşene, anul acesta s-a reuşit ca în iureşul dansului popular să se exprime bucuria de a trăi într-o zonă în care multiculturalitatea este la ea acasă.

După primirea oaspeţilor la Şcoala Gimnazială Tulgheş de către organizatori, formaţiile invitate însoţite de cadre didactice s-au aliniat într-o paradă veselă având în frunte călăreţii, purtătorii de drapele tricolore. Frumoasele costume populare au atras atenţia deoarece au adus frumuseţea ţinuturilor îndepărtate de la Iaşi până la Sita Buzăului, judeţul Covasna.

Căminul Cultural Tulgheş a fost pregătit din timp pentru acest eveniment cu o Expoziţie de grafică a doctorului Lukács Ádám, un interior ţărănesc cu mobilier şi ţesături locale şi o expoziţie cu vânzare prezentată de beneficiarii Spitalului de Psihiatrie, Secţia Ergoterapie.

După deschiderea Festivalului de către domnul primar Marcel Vancu, care a subliniat importanţa promovării folclorului românesc şi maghiar, formaţiile au evoluat pe scenă.

Ansamblul „Brâuleţul ” din Sita Buzăului a prezentat o suită culeasă din Ţara Făgăraşului şi o altă suită din Ţara Oaşului cu talent şi profesionalism instruiţi de doamna prof. Rodica Boieru. A urmat formaţia „Sirűlő ” de dansuri populare maghiare din Remetea, condusă de Portik-Bakai Ádám, care vin cu drag la noi în fiecare an cu frumoasele lor costume şi dansurile specifice zonei. Din comuna Cotnari – Iaşi a venit formaţia artistică „Flori de cireş” de la Şcoala Gimnazială „Cezar Petrescu” – Hodora cu frumoase costume şi dansuri moldoveneşti, instruiţi de Dorel Făgădeanu şi Mihaela Nistor.

Scena a devenit aproape neîncăpătoare când tinerii şi copiii din Borsec au prezentat dansuri pline de ritm şi voie bună alături de tânărul profesor de istorie Ferencz József, instructorul lor. Formaţia „Muguraşii Rusenilor” de la Borleşti, judeţul Neamţ, formată din elevi ai clasei a III-a, a demonstrat că în cinci luni de muncă alături de coregraful Ştefan Marc şi înv. Timofte Mihaela a reuşit să obţină locuri fruntaşe la diferite concursuri. Iarăşi ne-am întors în judeţul nostru, când pe scenă a evoluat formaţia „Izvoraşul” din Gălăuţaş cu solişti de mare valoare şi dansatori minunaţi însoţiţi de tânărul referent Cosmin Morar.

Comuna noastră vecină, Corbu, ne-a prezentat o frumoasă suită de jocuri bărbăteşti, instruiţi de înv. Ungureanu Maria. Inimoasa Pop Lăcrămioara, director de Cămin Cultural, membru în taraf, solist, organizator, membru activ al Asociaţiei Pro Tulgheş, păstrător al tradiţiilor locale, a încheiat această zi de sărbătoare cu dansurile populare locale prezentate de Ansamblul Artistic de Amatori „Plaiuri Tulgheşene” pe care îl instruieşte cu dăruire şi pricepere.

Nu trebuie să uităm să apreciem în mod deosebit tarafurile prezente la paradă şi pe scena festivalului, care au dat o valoare în plus muzicii autentice interpretate cu instrumente tradiţionale.

După evoluţie, participanţii la festival au fost invitaţi la masă în aer liber în parcul Căminului Cultural, apoi, tot admirând peisajul autumnal şi cu regretul despărţirii, au plecat spre casele lor promiţând că la anul vor reveni mai perfecţionaţi, mai măricei şi cu multă dragoste pe meleagurile noastre de basm. Tulgheşenii, oameni ospitalieri de felul lor, sunt mereu pregătiţi pentru a primi oaspeţi cu orice prilej în comuna străjuită de munţi acoperiţi cu păduri de brad.

Prof. înv. primar Topoliceanu Floarea

Bibliotecar Maria-Otilia Bârsan

Foto: Dimen Luciana

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.