Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tribunalul Harghita: Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos, în continuare sub control judiciar | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Tribunalul Harghita: Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos, în continuare sub control judiciar
Tribunalul Harghita: Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos, în continuare sub control judiciar

Tribunalul Harghita: Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos, în continuare sub control judiciar

Tribunalul Harghita a decis, ieri, menţinerea măsurii controlului judiciar dispusă faţă de fostul primar al municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, şi a viceprimarului suspendat Szőke Domokos, trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni similare celor de corupţie. De asemenea, instanţa a respins şi cererea formulată de Szőke Domokos, astfel că acesta nu îşi poate exercita, în continuare, atribuţiile de viceprimar.

În faţa instanţei, Ráduly Róbert-Kálmán a salutat faptul că s-a permis accesul în sală a presei, spunând că interesul lui, dar şi al concetăţenilor săi este ca dosarul să se facă public, „ca acuzaţiile nefondate, aşa-zisele denunţuri nefondate să ajungă la opinia publică”. În faţa instanţei, fostul primar a respins toate acuzaţiile ce i se aduc. Acesta a afirmat că percheziţiile din 29 aprilie 2015 au fost un atac asupra familiei sale şi că mascaţii care i-au controlat casa nu au căutat dovezi legate de acuzaţiile din dosar, ci a fost o „făcătură” pentru a fi decapitată conducerea municipiului Miercurea-Ciuc de primar şi viceprimar. Totodată, Ráduly Róbert a mai spus că toate acestea se întâmplă deoarece a fost „singurul primar din ţară care, în 2013, am demascat un agent de securitate, iar în 2014 am cerut demisia şefului Poliţiei din judeţ şi după şapte zile de la acel moment s-a dat mandat de ascultare a telefoanelor mele”.

La rândul său, Szőke Domokos, a depus un memoriu în care răspunde tuturor acuzaţiilor, pe care le consideră fără temei. De asemenea, viceprimarul suspendat a spus în faţa instanţei că de 6-7 luni de zile nu are nici un venit, nu are din ce trăi, iar oamenii din primărie adună câte zece lei, pe care îi donează şi că îi vine să plângă din această cauză. Szőke Domokos a mai spus că prin impunerea măsurii controlului judiciar asupra sa oraşul a pierdut 5 milioane de lei din fonduri europene prin programul de reabilitare termică. De asemenea, a continuat acesta, se vor mai pierde alte 5 milioane, dacă lucrările nu se vor termina până în iunie 2016.

 

Curtea de Apel Târgu-Mureş a dat undă verde pentru începerea judecăţii

Pe de altă parte, Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis, marţi, începerea judecăţii în procesul fostului primar şi viceprimarului suspendat. Curtea de Apel Târgu-Mureş a judecat, în cameră preliminară, mai multe cereri şi excepţii ridicate de Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos, respingându-le pe toate. Totodată, marţi, instanţa de apel a judecat şi contestaţia DNA la o hotărâre a Tribunalului Harghita prin care s-a dispus excluderea mai multor probe administrate de procurori împotriva lor. Astfel, potrivit soluţiei pe scurt, Curtea a admis contestaţia formulată de procuror şi a constatat „legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, a administrării probelor şi regularitatea rechizitoriului emis la data de 15.06.2015” de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Practic, a menţinut rechizitoriul aşa cum a fost el întocmit de procurori la trimiterea în judecată a celor doi, în urmă cu mai bine de şapte luni. Următorul termen în acest proces va fi în data de 1 februarie 2016, la Tribunalul Harghita.

Reamintim că în data de 8 octombrie 2015, Tribunalul Harghita a admis în parte excepţiile formulate de avocaţii celor doi inculpaţi la înfăţişare din 14 septembrie 2015 şi a dispus excluderea mai multor probe administrate de procurori împotriva lor. Printre probele eliminate au fost şi unele procese verbale care conţin interceptări ale celor doi. La termenul din 14 septembrie 2015, avocaţii fostului primar şi al viceprimarului suspendat au susţinut că unele interceptări s-au făcut fără respectarea prevederilor legale, iar mai multe declaraţii de martor au fost luate în afara cadrului procesual, cu încălcarea dreptului la apărare a inculpatului. Totodată, apărătorii celor doi au solicitat atunci remedierea neregularităţilor din rechizitoriu şi eliminarea acelor probe despre care susţineau că au fost nelegal administrate.

Potrivit rechizitoriului DNA, Ráduly Róbert-Kálmán este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese, toate în concurs real. Szőke Domokos este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, de asemenea în concurs real.

Printre acuzaţiile aduse fostului primar al municipiului Miercurea-Ciuc este şi aceea că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de edil, a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea-Ciuc a Universităţii „Sapientia”. Conform DNA, acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor existente între Ráduly Róbert-Kálmán şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective.

De asemenea, potrivit sursei citate, în perioada 2007-2011, Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Hahaha. Ce gluma. Pai el are a faceti de milioane si n-are ce manca. Esti pe legael don jurnalist?

  2. Adi, Iubitor de România

    Sunt convins ca acesti domni nu sunt acuzati pe degeaba. Intr-o zona in care ei au fost totalitari si au facut ce au vrut fara a tine cont de Români si de legile din România, trebuie amintit tuturor extremistilor ca nu vor putea sa treaca peste legile româniei. Din fericire exista si politicieni de etnie maghiara care sunt respectabili dar exista si multi lideri de etnie maghiara care actioneaza ascuns ca si extremisti mascati!!!
    Acesti lideri politicieni de etnie maghiara dupa ce au fost acuzati, au recurs la motive citez “motive impotriva propiei famili” sau “decapitare a conducerii primariei”. Nimeni nu se bucura de necazul altuia dar aici nu mi se pare deloc real.
    Mi-as dorii foarte mult ca maghiarii din România sa aiba puterea de discernamant si sa nu se mai lase mintiti si incitati prin minciunile liderilor politici de etnie maghiara. Imi doresc ca maghiarii din România sa traiasca in pace si respect cu românii, Sa ne bucuram impreuna de România si s-o aparam de interese straine, si cred ca marea majoritate vrea aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.