Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Triaj epidemiologic zilnic în unităţile de învăţământ din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Triaj epidemiologic zilnic în unităţile de învăţământ din Harghita
Triaj epidemiologic zilnic în unităţile de învăţământ din Harghita

Triaj epidemiologic zilnic în unităţile de învăţământ din Harghita

În urma apelului privind efectuarea unui triaj epidemiologic în şcoli, lansat de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, Direcţia de Sănătate Publică Harghita şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au cerut, luni, verificarea zilnică a copiilor şi respectarea normelor de igienă în unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recomandat, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă, efectuarea unui triaj epidemiologic în şcoli. De asemenea, i-a sfătuit pe cei care prezintă simptomele acestei boli infecto-contagioase să se adreseze medicului de familie şi să nu meargă în colectivitate şi în locuri aglomerate.

În cursul zilei de luni, Direcţia de Sănătate Publică Harghita a trimis o adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), care, la rândul său, a cerut unităţilor de învăţământ să se realizeze triajul epidemiologic zilnic, iar elevii cu viroze şi suspiciuni de gripă să fie trimişi acasă. De asemenea, IŞJ a solicitat directorilor să se asigure de respectarea normelor de igienă în şcoli şi grădiniţe.

„Având în vedere adresa de la DSP Harghita, am trimis şi noi o adresă către toate unităţile de învăţământ, prin care am cerut să se realizeze triajul zilnic în colectivităţile şcolare şi preşcolare, să se asigure respectarea normelor de igienă personală, atât a personalului didactic, cât şi a elevilor şi preşcolarilor, să existe o raportare zilnică – noi avem un grup de WhatsApp cu directorii unităţilor de învăţământ – cu privire la cazurile care apar şi, la fel, le-am recomandat ca elevii care sunt bolnavi să rămână acasă, pentru a nu îmbolnăvi colectivul de elevi din clasa ori din şcoala respectivă. Monitorizăm cu atenţie situaţia şi sperăm să nu fim afectaţi de această viroză, care, se pare, este destul de agresivă”, a declarat, luni, inspectorul şcolar general adjunct, prof. Cristinel Glodeanu.

Potrivit sursei citate, încă nu sunt semnale în judeţ că ar exista elevi care absentează de la cursuri din cauza virozelor şi gripei.

„Astăzi vom avea o şedinţă cu directorii din zona Ciuc şi una dintre teme va fi şi aceasta. Încă nu avem nici un semnal de genul acesta din partea unităţilor de învăţământ”, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recomandat, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă, efectuarea unui triaj epidemiologic în şcoli. „Triajul epidemiologic în şcoli poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli”, adăugând că „nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripă”. De asemenea, ministrul Pintea i-a sfătuit pe cei care prezintă simptomele acestei boli infecto-contagioase să se adreseze medicului de familie şi să nu meargă în colectivitate şi în locuri aglomerate.

Potrivit ultimei raportări a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, începând din data de 15 până în 18 ianuarie în judeţ au fost confirmate, în urma analizelor de laborator, 14 cazuri de gripă tip A şi tip B, iar pacienţii, cu vârste cuprinse între un an şi jumătate şi 77 de ani, sunt internaţi la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Virusul gripal a fost contractat de 12 persoane nevaccinate, dar şi de două care şi-au luat măsuri de precauţie din timp şi le-a fost administrat vaccinul antigripal. Opt pacienţi din cei 14 suferă şi de alte afecţiuni, în afară de gripă.

„Ultimii pacienţi în cazul cărora s-a confirmat diagnosticul de gripă sunt patru femei, de 29 de ani, 50 de ani, 48 de ani şi 54 de ani, două din Miercurea Ciuc şi două din judeţ. Trei s-au prezentat din proprie iniţiativă la Secţia de boli infecţioase, iar o pacientă, suspectă de gripă, diagnostic confirmat în urma analizelor de laborator, a fost transferată de la Secţia boli interne. Trei dintre aceste paciente suferă şi de alte afecţiuni. Vineri au mai fost transferaţi de la Pediatrie la Boli Infecţioase şi doi copii, unul în vârstă de un an şi jumătate şi unul de patru ani, fraţi, gripa fiind confirmată în cazul ambilor. Pacienţii internaţi sunt în stare stabilă şi urmează tratamentul specific. Continuă să vină bolnavi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, de acolo sunt direcţionaţi la diferite secţii şi, dacă există suspiciune de gripă, imediat către Secţia boli infecţioase”, a declarat, luni, dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Numărul mare de persoane internate săptămâna trecută cu viroze respiratorii şi cu gripă a obligat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă să suspende vizitele aparţinătorilor, începând cu data de 17 ianuarie. „Nu avem cum să limităm altfel pătrunderea virusurilor în spital”, a explicat dr. Konrád Judit.

Conform ultimei raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul persoanelor răpuse de gripă în România ajunsese ieri la 23.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.