Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trei momente istorice, o singură dată: 9 Mai | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Trei momente istorice, o singură dată: 9 Mai
Trei momente istorice, o singură dată: 9 Mai

Trei momente istorice, o singură dată: 9 Mai

Proclamarea independenţei de stat a României, victoria asupra nazismului şi începerea colaborării ce avea să ducă la formarea Uniunii Europene, la care se adaugă şi Ziua veteranilor de război, au fost marcate şi în Miercurea Ciuc

Cele patru momente au fost sărbătorite şi în Miercurea Ciuc, în cadrul unor evenimente organizate de Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, în colaborare cu alte instituţii şi asociaţii. Manifestările au început cu ceremoniile militare şi religioase de la cele trei monumente din municipiu: Monumentul Ostaşului Necunoscut, Monumentul Ostaşilor Armatei Sovietice, Cimitirul Eroilor.

Instituţii militare, publice, şcoli şi asociaţii au depus coroane de flori la cele trei monumente din oraş, iar un sobor de preoţi au oficiat ceremonialul religios de la Monumentul Ostaşului Necunoscut, amplasat în faţa teatrului municipal, şi la Cimitirul Eroilor, din parcul din apropierea patinoarului artificial. Activităţile de la toate cele trei monumente au fost încheiate de defilarea Gărzii de Onoare.

În alocuţiunea sa de la Monumentul Ostaşului Necunoscut, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a arătat că cele trei momente istorice (9 mai 1877 – proclamarea independenţei de stat a României; 9 mai 1945 – încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa; Ziua Europei) „se înscriu şi astăzi, în Anul Centenarului Marii Uniri, ca momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă. Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru România un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă”.

Apoi, prefectul judeţului a făcut o scurtă trece în revistă a semnificaţiei celor trei momente, reamintind faptul că „proclamarea independenţei, salutată cu entuziasm de românii din provinciile istorice aflate încă sub dominaţie străină şi adeziunea largă, de masă, la actul din 9 mai 1877, a însemnat realizarea unuia dintre idealurile fundamentale urmărite prin secole de înaintaşi, a stat la temelia sprijinului acordat de întreaga noastră naţiune oştirii române, angajate în războiul menit să consacre independenţa deplină a ţării”.

„Marea victorie asupra fascismului din mai 1945 a găsit Armata Română în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste. Prin mobilizarea întregului său potenţial material şi uman, prin jertfele date pe câmpurile de luptă, poporul român şi-a înscris numele la loc de cinste în cronica războiului, el aducându-şi o contribuţie de preţ la salvarea civilizaţiei umane, grav ameninţată de puterea nazistă. (…) Demn de subliniat este şi faptul că participarea României la înfrângerea inamicului s-a sprijinit exclusiv pe resursele economice şi financiare ale ţării noastre, fapt aproape singular în rândurile statelor mijlocii şi mici, componente ale coaliţiei antihitleriste”.

„După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial – continua Jean-Adrian Andrei – o seamă de personalităţi ale vieţii politice europene au fost preocupate de crearea unor instituţii pentru apărarea păcii şi prevenirea unor războaie. În anul 1950, din iniţiativa lui Jean Monett şi a lui Robert Schuman, ministrul Afacerilor Externe al Franţei, s-au pus bazele colaborării cu cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, în spiritul înţelegerii şi al bunei colaborări între Franţa şi Germania şi cu celelalte popoare europene”.

Atunci a fost punctul de pornire a unei colaborări ce avea să se extindă până ce a căpătat forma Uniunii Europene. „Astăzi, ca cetăţeni europeni cu drepturi depline, avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni, pentru o convieţuire paşnică şi pentru respectul reciproc. Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi să înţelegem rolul nostru în noul context”, a încheiat prefectul judeţului Harghita.

Arhivă foto

Consemnare de LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.