Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trei localităţi din nordul judeţului şi o mare companie se asociază pentru introducerea gazului metan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Trei localităţi din nordul judeţului şi o mare companie se asociază pentru introducerea gazului metan
Trei localităţi din nordul judeţului şi o mare companie se asociază pentru introducerea gazului metan

Trei localităţi din nordul judeţului şi o mare companie se asociază pentru introducerea gazului metan

  • În condiţiile diminuării accesului la lemnul de foc, Borsec, Corbu şi Tulgheş vor să introducă gazul metan în cele trei localităţi
  • Pe lângă beneficiul adus industriei şi turismului, gazul ar contribui şi la creşterea calităţii vieţii locuitorilor din Borsec şi de pe Valea Bistricioarei

Fiind localităţi vecine, discuţii de colaborare între primarii din Borsec, Corbu şi Tulgheş au mai avut loc, iar atunci când a apărut posibilitatea finanţării prin programe europene a reţelelor de gaz, inevitabil s-a vorbit şi despre această oportunitate. Astfel, spunea Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu, s-a decis înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) din care să facă parte cele trei localităţi, iar Romaqua Group să fie inclusă ca partener, devenind cel mai mare consumator de gaz. Iar după ce se va înfiinţa această ADI, se va depune şi solicitarea de finanţare.

Radu Lăzăroiu, directorul general al Romaqua Group SA Borsec, ne-a spus că fabrica de apă minerală este un mare consumator de energie, necesară inclusiv în procesul tehnologic, iar în prezent se foloseşte combustibilul lichid uşor. Tocmai din aceste motive, cea mai bună alternativă ar fi cea a gazului.

Acesta preciza că Romaqua Group a făcut mai multe demersuri pentru a ajunge la gaz, „dar nu aveam nici o şansă să putem trage o conductă”. Astfel, s-a ajuns la concluzia că metoda cea mai realizabilă pentru a introduce gazul şi în Borsec este parteneriatul cu cele trei localităţi.

De asemenea, acesta a mai amintit faptul că, în Borsec, baza de tratament va avea nevoie de multă energie pentru încălzirea bazinelor, dar şi Tulgheşul, cu spitalul din localitate, este mare consumator de energie. „Alternativele pe care ei le au acum sunt doar cu lemne, iar în secolul XXI să faci energie în calitate industrială cu lemne e mai dificil. Ca să nu mai vorbim de faptul că este tot mai greu de ajuns la masă lemnoasă destinată focului”, concluziona directorul Romaqua Group.

La rândul său, Mik József, edilul din Borsec, amintea de faptul că atunci când un investitor doreşte să ajungă în oraş, una dintre întrebări este legată de existenţa gazului în localitate.

Pe lângă turism, şi populaţia începe să se confrunte cu problema asigurării sursei de energie, deoarece lemnul de foc de calitate se găseşte din ce în ce mai greu şi automat cea mai ieftină soluţie ar fi introducerea gazului.

Referindu-se la partea tehnică a colaborării dintre cele 4 unităţi – trei localităţi plus fabrica de apă – Mik József spunea că viitoarea conductă de gaz va trebui trasă din Ditrău, fiind luate în considerare două trasee: prin Ţengheler şi Tulgheş (pe lângă DJ 127 şi DJ 127 A) sau prin Jolotca (pe lângă DJ 128).

Necesitatea introducerii gazului o puncta şi primarul din Tulgheş, Marcel Vancu. Acesta spunea că, deşi localitatea se află într-o zonă montană, există anumite dificultăţi în alimentarea cu lemne, iar gazul reprezintă o alternativă.

Totuşi, toate părţile implicate au subliniat faptul că acest demers de introducere va fi de durată. În primul rând, trebuie înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, după care trebuie accesată sursa de finanţare.

Şi, completăm noi, va urma lucrarea în sine, cu toţi paşii anteriori: licitaţii, studii.

Colaborare între localităţi şi pe alte proiecte

Întrebaţi dacă în eventualitatea unui succes al acestei idei au în vedere o colaborare şi pentru alte proiecte comune, primarii celor trei localităţi au răspuns afirmativ. Mik József arăta faptul că se doreşte ca statutul ADI să fie făcut în aşa fel încât să se poată accesa fonduri şi pentru alte investiţii, nu numai pentru gaz.

Marcel Vancu vorbea de o mai veche colaborare cu vecinii din Corbu în privinţa canalizării şi a apei. Aceste reţele trebuie extinse în cele două comune, dar cum staţia de epurare se află în Tulgheş, iar aducţiunea de apă în Corbu, atunci se doreşte realizarea în comun a unui proiect.

De asemenea, acesta mai spunea că doreşte să le propună celorlalţi doi primari realizarea unui festival al Văii Bistricioarei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.