Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trei harghiteni la „Serile italiene” de la Humanitas | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Trei harghiteni la „Serile italiene” de la Humanitas
Trei harghiteni la „Serile italiene” de la Humanitas

Trei harghiteni la „Serile italiene” de la Humanitas

Serile italiene este o manifestare culturală, iniţiată în 2010, care îşi propune să aducă în faţa publicului dezbateri semnificative prin actualitatea lor. De obicei, discuţia porneşte de la o carte publicată recent în colecţia Biblioteca Italiană a Editurii Humanitas. Puncte de plecare sunt şi operele italiene traduse la noi care permit înţelegerea aprofundată a fenomenelor culturale italiene şi compararea acestora cu manifestările din spaţiul românesc.

Dar, pentru că melodiile cuprind şi versuri, aceste Seri nu puteau ocoli şi muzica, în cadrul Serilor italiene fiind organizat şi un eveniment desfăşurat sub egida Cuvinte în muzică – muzica din cuvinte, punctul central fiind cel al cantautorilor italieni. Cantautori care, deşi nu sunt foarte cunoscuţi pe plan extern, reprezintă un pilon de rezistenţă în cultura italiană. Fabrizio de André, Lucio Battisti, Lucio Dalla, Francesco De Gregori, Paolo Conte sunt doar câţiva dintre protagoniştii unei multitudini de teme inspirate din muzica lor şi mai ales din frumuseţea şi complexitatea unor versuri încă vii. A fost o dezbatere despre fenomenul cantautorilor italieni devenit foarte cunoscut la începutul anilor ’70, când un grup de temerari, influenţaţi de schimbările politice, sociale şi culturale din Italia şi din lume, au propus un nou concept de „canzone”, până atunci un produs anonim pentru un public anonim, şi un nou fel de texte, considerate autentica poezie, publicate apoi în volume şi studiate în şcoală.

În cadrul Cuvinte în muzică – muzica din cuvinte, la Humanitas, în seara zilei de 20 octombrie – care a deschis sezonul Serilor din acest an – au fost invitaţi şi 3 ciucani, toţi făcând parte din aceeaşi familie. Gianni Proca, profesor de italiană şi franceză, pasionat de muzică şi poezie, cu zeci de ani în urmă solist vocal în formaţia „Fair Play” (acum, spunem noi, consilier judeţean), organizator al mai multor concerte şi festivaluri în Miercurea-Ciuc, printre ele festivalul rock Bradul de argint. Iar această latură culturală a transmis-o mai departe, cei doi fii ai lui – Andrei „Robin” şi Vladimir – făcând parte din una dintre cele mai de succes formaţii rock alternative din România, Robin and the Backstabbers.

„Ineditul a fost – ne spunea Gianni Proca – că am fost invitat după ce au aflat că sunt tatăl lui Robin”. Iar după 29 de ani (ultima dată la Polivalenta din Bucureşti), Gianni a urcat din nou pe o scenă, revenirea fiind cu atât mai emoţionantă cu cât a cântat pentru prima oară alături de cei doi băieţi ai lui.

„Am construit – continua Gianni – o formulă de scenă ad-hoc cu Andrei Robin la bass, cu Eugen Nuţescu la chitară şi Vladi la tobe. Plus, în mod spectaculos, în ziua respectivă a venit şi producătorul italian Alex Marton, acesta făcând un backing vocal.

Combinaţia a fost foarte reuşită, iar evenimentul a fost plin de farmec, pentru că discuţiile avute cu Răzvan Galoş (un italienist pasionat de muzică) au fost exemplificate prin muzică”.

Astfel, în formula amintită mai sus, s-a cântat Piazza Grande de Lucio Dalla, Canzone del Sole, Il mio canto libero şi L’aquila de la Lucio Battisti, prin melodiile cântate, cei 5 muzicieni aducând un tribut cantautorilor italieni. De asemenea, Andrei „Robin” a interpretat unul dintre cântecele lui Fabrizio de André (La Domenica delle salme), după ce înainte cu o seară, la Teatrul Naţional, în cadrul Săptămânii Italiene organizată prin Institutul Cultural Italian, a avut loc un concert dedicat lui Fabrizio, care a murit acum 16 ani.

De menţionat şi faptul că Pierre Michelatti – a fost basistul lui Fabrizio de André timp de 18 ani – a remarcat că o formaţie din România, în speţă Robin and the Backstabbers, a introdus într-un album un cover al celebrului muzician italian.

În ceea ce priveşte trupa Robin and the Backstabbers reamintim că în trecut a câştigat premiul pentru cea mai bună formaţie rock alternative din România şi că a susţinut numeroase concerte în străinătate, cele mai recente fiind recitalurile din Londra din cadrul festivalului „Feast Fest”, care a avut loc în această lună. De asemenea, pe 30 octombrie, Robin and the Backstabbers va cânta alături de australienii de la Hugo Race and the True Spirit.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.