Trei beneficii ale utilizării unui motocultor în grădina sau livadă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 27 ianuarie 2023
Home » Sănătatea » Trei beneficii ale utilizării unui motocultor în grădina sau livadă
Trei beneficii ale utilizării  unui motocultor în grădina sau livadă

Trei beneficii ale utilizării unui motocultor în grădina sau livadă

(articol publicitar)

Folosit în special pentru pregătirea și cultivarea solului, un motocultor ușurează într-o mare măsură munca fizică a grădinarilor sau a agricultorilor și le eficientizează timpul petrecut cu acesta.  Mai mult, în funcție de accesoriile cu care este echipat, un motocultor poate fi utilizat pentru o varietate mai largă de  activități, conexe pregătirii terenului și însămânțării. Avantajul acestui echipament provine, de asemenea, din faptul că poate fi utilizat pentru suprafețele de lucru medii,  un motocultor profesional putând fi ideal pentru  suprafețe de până la 2ha, ceea ce face aceasta unealtă una ideală pentru majoritatea fermelor de familie.

Dimensiunile reduse, îl fac manevrabil și utilizabil în locuri unde utilaje mai mari, precum tractoarele,  nu ar putea fi utilizate. Un motocultor poate fi, de exemplu , folosit într-o seră sau într-o grădină.  Raportat la dimensiunile mici, acest echipament dispune de un motor puternic, ceea ce îl face extrem de util și în zonele cu înclinații mai mari, pe dealuri sau în pante. Atunci când utilizezi un motocultor pe diesel sau benzina pentru executarea lucrărilor terenului vei avea parte de multiple avantaje.

Iată principalele beneficii pentru grădina, sera sau livada ta

1.    Pregătirea terenului și aratul

Pregătirea terenului și a spațiilor pentru cultură fie că vorbim de grădină, livadă sau seră, presupune mai multe tipuri de lucrări care pot fi mult ușurate de folosirea acestui echipament. Se pot executa arături adânci de până la 25 cm,  dezvoltând astfel terenul și pregătindu-l pentru următoarele lucrări.

Mai mult, prin executarea lucrărilor de pregătire și de arat se ușurează lucrările ulterioare de înființare a culturilor, se distrug buruienile, se realizează un amestec mai bun al substanțelor nutritive în sol și se îmbunătățește capacitatea de înmagazinare a unei cantități suficiente de apă in pământ.

 2.    Afânarea solului

Afânarea solului este o lucrare ce favorizează aerisirea și încălzirea acestuia. Prin schimbarea porozității solului și, implicit, prin includerea aerului în sol, este stimulată dezvoltarea coloniilor de bacterii aerobe, care vor descompune substanțele organice mai repede și acest proces va duce la eliberarea de căldură. Astfel, solul va fi mult mai devreme pregătit pentru cultivare primăvara. Se recomandă a fi efectuată de două ori pe an. În cazul unor legume mai pretențioase la căldură, precum ardeii, vinetele și pătlăgelele, specialiștii recomandă chiar și executarea repetata a lucrărilor de grapare, până la înființarea culturii.

3.    Prevenirea creșterii buruienilor și protejarea împotriva insectelor și dăunătorilor.

Prășirea timpurie ajută la îndepărtarea buruienilor, aflate în stadiu tânăr, înainte să invadeze grădină sau livada. Lucrările de toamnă, cosirea, discuitul și aratul, vor reduce, de asemenea, dezvoltarea  buruienilor perene, tăindu-le acestor plante corpul și rădăcinile și impiedicandu-le să reziste și să revină după iarnă. De asemenea, prin aceleași lucrări este întrerupt ciclu de viață al insectelor și dăunătorilor ce pot avea un stadiu de dezvoltare larvar în sol, sau aflate în hibernare.

Acestea sunt doar câteva din principalele avantaje, însă motocultoarele profesionale pot avea  mai multă utilizări într-o fermă de familie.

Dacă ne gândim ca nu ocupă un spațiu mare, poate fi utilizat împreună cu alte accesorii precum freză și lamă de zăpadă, sau periile rotative, care îndepărtează frunzele sau  vegetația moartă, cisternă, cultivator, bara de cosire, sau remorcă, atunci  devine evident de ce acest echipament modern este un accesoriu indispensabil oricărei gospodării, unul care devine un aliat de baza al fermierului sau grădinarului, în toate sezoanele.

Sursa foto: Shutterstock.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.