Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Traseul „Via Mariae” va fi inaugurat cu ocazia pelerinajului de la Şumuleu Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Religie » Traseul „Via Mariae” va fi inaugurat cu ocazia pelerinajului de la Şumuleu Ciuc
Traseul „Via Mariae” va fi inaugurat cu ocazia pelerinajului de la Şumuleu Ciuc

Traseul „Via Mariae” va fi inaugurat cu ocazia pelerinajului de la Şumuleu Ciuc

Primii pelerini sunt aşteptaţi să parcurgă pe jos ultimii 100 de km la mijlocul lunii mai

După modelul pelerinajului El Camino (un drum care se parcurge, pe jos, în medie într-o lună şi jumătate, care pleacă din Franţa, traversează Pirineii în Spania şi are punct final stânca unde odinioară se credea că se termină Pământul, unde se află mormântul întâiului apostol martir al creştinătăţii, Sfântul Iacob, de la Santiago de Compostela) se doreşte realizarea unui traseu asemănător şi pentru pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, unde în fiecare an sosesc zeci de mii de credincioşi de Rusaliile catolice.

Intitulat Via Mariae (Drumul Mariei), la realizarea traseului a contribuit Asociaţia Drumul Mariae, în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, primăriile din zonă, biserici şi alte asociaţii. Traseul din Harghita va fi de 10 ori mai redus decât ceea ce oferă El Camino, pelerinii care vor sosi la mijlocul lunii mai la Şumuleu Ciuc putând face ultimii 100 km pe jos, pe biciclete sau călare.

Cu aproximativ o lună înainte de Rusaliile catolice, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, reprezentanţii asociaţiilor implicate în realizarea acestui proiect şi a Consiliului Judeţean Harghita au oferit ultimele detalii legate de Via Mariae.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spunea că prin acest proiect (amenajarea rutelor pentru pelerinajul care va avea loc înaintea Rusaliilor – n.a.), care este de tip clacă, se vor putea prezenta frumuseţile judeţului şi se speră ca impactul lui să se regăsească în dezvoltarea economică.

„Avem încredere că şi din punct de vedere economic acest pelerinaj îşi va aduce aportul. Pentru localităţi cred că este o oportunitate să-şi arate mai bine valorile pe care le deţin, să-şi îmbunătăţească serviciile şi să le valorifice. Acest program ajută foarte mult micile întreprinderi familiale şi cred că va aduce un venit în plus şi va avea un efect de a genera venituri complementare în judeţ”, spunea Borboly Csaba.

Inspirat tot de El Camino, cei care au gândit Via Mariae vor tipări şi ei paşapoarte pentru pelerini pe care cei care vor străbate ultimii 100 de kilometri vor putea să le ştampileze în diferite locuri stabilite. Cu ajutorul acestor paşapoarte, arăta preşedintele CJ, se va şti mai bine şi numărul de înnoptări.

Dar pe lângă dezvoltarea turistică şi, implicit, cea economică, proiectul are şi un obiectiv spiritual. „Am dori – preciza Borboly Csaba – să arătăm că suntem un bastion al valorilor creştine şi asta am dori să prezentăm. Într-o Europă când acest lucru e dezbătut şi în Comisia Regiunilor, unde există o contra-putere în ceea ce priveşte valorile creştine, noi ar trebui să consolidăm aceste valori şi prin acest pelerinaj”.

În final, acesta a mai arătat că la pelerinaj nu sunt aşteptaţi doar etnicii maghiari, ci se doreşte şi atragerea pelerinilor români, dinspre Moldova. Şi aşa cum cele două biserici – cea ortodoxă şi cea catolică – s-au unit pentru modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definirea familiei, se crede că şi acest lucru îi va putea aduce la un loc pe români şi maghiari.

Preşedintele Asociaţiei Via Mariae, Molnár Sándor, spunea că Harghita propune pentru pelerinajul de la Şumuleu Ciuc mai multe trasee care pot fi străbătute pe jos, cu bicicleta sau călare.

Traseul pedestru porneşte din Praid, după care se bifurcă, oferind pelerinilor două variante: prin Pasul Bucin şi mai departe, prin Gheorgheni sau prin Lupeni, Zetea şi apoi Vlăhiţa. Ambele trasee măsoară peste 100 de km, sunt marcate integral şi vor oferi condiţiile necesare ca pelerinii să le străbată.

Traseele pentru biciclişti nu sunt marcate 100%, dar în mare parte se suprapun celor pedestre.

Şi traseele ecvestre au câteva porţiuni diferite, aici intervenind şi necesitatea unor spaţii în care caii să poată sta peste noapte.

Petres Kálmán, preşedintele husarilor din zona Ciucului, spunea că pe Drumul Mariei se va porni, călare, din 3 direcţii: dinspre Covasna (de la Chichiş), dinspre Odorhei şi dinspre Gheorgheni. Călăreţii se vor uni apoi la capela de la Ciba, unde vor şi înnopta, urmând apoi ca împreună să se deplaseze cu toţii pe Muntele Şumuleu.

O pagină de Internet dedicată pelerinajului

Pentru că parcurgerea pe jos a unei asemenea distanţe presupune şi oferirea accesului la mai multe informaţii (de la locuri de cazare disponibile de-a lungul traseului şi până la punctele de ajutor medical, pentru că pot apărea situaţii neplăcute în cele 5 zile de drumeţie) a fost dezvoltată o pagină de Internet (100km.mariaut.ro). Prin intermediul acesteia, pelerinii pot avea acces la tot ce înseamnă informaţie utilă unui asemenea proiect.

Barabás Csaba, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Harghita, şi care a făcut anul trecut traseul El Camino, străbătând cei aproape o mie de km pe jos, spunea că site-ul cuprinde secţiuni pentru cei care doresc să străbată traseele pe jos, cu bicicleta sau călare şi oferă informaţii legate de locurile de cazare şi persoanele de contact, legate de accesul diferitelor servicii: pe o hartă interactivă au fost trecute puncte de prim-ajutor, farmacii, sediile poliţiei şi primăriilor, magazine, restaurante.

De asemenea, o secţiune este dedicată promovării turistice a zonei, cei care vor accesa site-ul putând găsi informaţii despre principalele puncte de atracţie (de la obiective religioase, până la obiective turistice de recreere, cum sunt Salina de la Praid sau centrul wellness), dar şi anumite evenimente care vor avea loc.

Pe trasee vor exista patru tipuri de cazări: la pensiuni, la localnici, la instituţii publice (cămine culturale, săli de sport) sau la cort. Cazările disponibile pot fi identificate de către utilizatori pe site, fie după localitate, fie după criteriile de mai sus.

De asemenea, pe site există hărţi separate pentru cei care doresc să parcurgă traseele pe jos, pe bicicletă sau călare.

Chiar dacă la pelerinaj se doreşte şi atragerea românilor din zona Moldovei şi chiar din alte ţări, şi chiar dacă a fost lansat oficial, încă site-ul oferă foarte puţine informaţii în limbile română şi engleză.

Tot Barabás Csaba spunea că, fiind pentru prima dată când se va organiza traseul Via Mariae, se speră ca acest an să fie unul de probă, în care şi localnicii să vadă că merită să-şi amenajeze camerele şi să-i primească pe pelerini. Şi tot pentru că se află în primul an, dar şi pentru că spaţiile de cazare (încă) nu sunt foarte numeroase (de exemplu, pe traseu sunt zone în care sate vecine nu pot oferi cazare pentru mai mult de 300 de persoane), se speră ca numărul pelerinilor care vor străbate aceste trasee să nu depăşească 300.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.