Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Traian Băsescu: În prezent nu există elemente că Federaţia Rusă ar vrea să atace România. Totuşi, Ucraina se află foarte aproape de un război civil | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Politic » Traian Băsescu: În prezent nu există elemente că Federaţia Rusă ar vrea să atace România. Totuşi, Ucraina se află foarte aproape de un război civil
Traian Băsescu:  În prezent nu există elemente că Federaţia Rusă ar vrea să atace România. Totuşi, Ucraina se află foarte aproape de un război civil

Traian Băsescu: În prezent nu există elemente că Federaţia Rusă ar vrea să atace România. Totuşi, Ucraina se află foarte aproape de un război civil

România nu este ameninţată de război, susţine preşedintele Traian Băsescu. Deşi Rusia îşi doreşte o frontieră care să se-ntindă până la braţele Dunării, în prezent nu există elemente că Federaţia Rusă ar vrea să atace România. Totuşi, Ucraina se află foarte aproape de un război civil, spune şeful statului, care pune pentru prima dată sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor prezidenţiale din Ucraina şi atrage atenţia că negocierile dintre Washington şi Moscova nu au dus la nici un rezultat.

„Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti”, a cerut şeful statului.

În acest context, Traian Băsescu pentru prima dată a adus în discuţie organizarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai din Ucraina: „Cred că s-a ajuns la un punct în care legitimitatea alegerilor din 25 mai pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării. Un preşedinte ales cu voturile din centru şi din vest riscă să stimuleze ruperea Ucrainei”, a argumentat şeful statului.

El a menţionat şi posibilitatea trimiterii unei misiuni NATO de menţinere a păcii în Ucraina, la care România şi-ar putea aduce contribuţia, dacă va fi validată de Consiliul de Securitate al ONU: „România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, pentru că oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate”.

„România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul şi sudul Ucrainei, lucrurile se complică. Acum sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. Guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului pe întreg teritoriul. Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv. Credem că propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă este absolut necesară. Cred că s-a ajuns la un punct la care legitimitatea alegerilor din 25 mai pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării. Constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington nu va duce nicăieri. Ba, dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil. Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între putere şi separatişti. În caz contrar, riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple. Aş vrea să comentez şi nişte afirmaţii ale premierului făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară. Una din afirmaţiile făcute de premier la vizita la Craiova a fost aceea că ne paşte un război, dar care are şi părţi bune, că se dă de lucru la industria de apărare. Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri: România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă, nici un element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul ieri. Conflictul nu are şanse să implice România. Nu există riscul ca România să fie antrenată într-un război, însă România poate fi foarte puternic afectată de situaţia de instabilitate generată de un război civil în Ucraina şi instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe pentru propriile ei nevoi. În Marea Neagră sunt distrugătoare şi fregate ale SUA, nave militare ale marinei franceze, s-au desfăşurat exerciţii comune ale flotei României şi Bulgariei cu nave militare ale SUA şi Franţei. Nu avem nici un motiv că aceste acţiuni nu sunt suficient de puternice pentru a descuraja continuarea agresiunilor Federaţiei Ruse în regiune. Este exclus ca România să fie atacată. Afirmaţia că ne paşte războiul nu are acoperire, iar cetăţenii României sunt în deplină siguranţă.

România nu are planificată în nici un fel apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare. Cred că ceea ce ar trebui să îl preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este să treacă de la declaraţii la fapte. Dacă vrea să apere Moldova trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică, eu nu am mijloace, modalităţile sunt la Guvern. Acestea sunt modalităţile prin care putem apăra Republica Moldova, altfel este demagogie. Armata română este una dintre cele mai bine instruite armate din regiune, este mult mai eficientă decât o armată neprofesionistă care îşi înrolează pentru câteva luni tinerii de 18 ani. De 11 ani, armata română s-a călit în teatre de operaţiuni reale. Din acest punct de vedere puteţi sta liniştiţi”, a afirmat preşedintele. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.