Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Trăgătorii de aici sunt foarte buni, sunt profesionişti, sunt experimentaţi” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătatea » „Trăgătorii de aici sunt foarte buni, sunt profesionişti, sunt experimentaţi”
„Trăgătorii de aici sunt foarte buni, sunt profesionişti, sunt experimentaţi”

„Trăgătorii de aici sunt foarte buni, sunt profesionişti, sunt experimentaţi”

 Angajaţi ai serviciului de securitate ai Ambasadei SUA la Bucureşti şi-au perfecţionat, la Miercurea-Ciuc, tehnicile de intervenţie prin participarea la un stagiu de pregătire desfăşurat împreună cu luptători din serviciile de acţiuni speciale ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) din toată ţara

 

Stagiul de pregătire „pentru perfecţionarea deprinderilor de executare a tragerilor speciale cu armamentul de infanterie specifice structurilor de intervenţie” a fost organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, cu sprijinul IGPR şi al Corpului Naţional al Poliţiştilor, la exerciţiu participând aproximativ 80 de luptători de la serviciile de acţiuni speciale din toată ţara, de la Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) al IGPR, dar şi de la şcolile de poliţie din Câmpina şi Cluj-Napoca.

Luptătorilor români li s-au alăturat Bryan Strother şi Gavin Lindsey, directori adjuncţi pe probleme de securitate la Ambasada SUA la Bucureşti şi Deák Szilárd, lucrător în cadrul serviciului de securitate al Ambasadei SUA la Bucureşti.

În poligonul aparţinând unităţii de vânători de munte din Miercurea-Ciuc a avut loc miercuri un exerciţiu demonstrativ, iar oaspeţii americani au apreciat faptul că se pot antrena alături de luptătorii români, precizând că sunt impresionaţi de profesionalismul acestora.

„Acestea nu sunt armele cu care noi suntem obişnuiţi, dar este foarte important să testăm diferite tipuri de armă şi apreciem sincer oportunitatea care ne-a fost oferită de a ne antrena cu aceşti băieţi şi să învăţăm tehnici necunoscute până acum, pe care le vom încorpora în pregătirea noastră, acasă. Este, totodată, distractiv. Suntem impresionaţi de calitatea pregătirii băieţilor de aici, din Poliţia Română, în general”, a afirmat Bryan Strother.

La rândul său, Gavin Lindsey a declarat presei că armele folosite în România sunt diferite faţă de cele din SUA, iar acest antrenament le lărgeşte orizontul. „Este o diferenţă mare între armele care le folosim noi, în SUA. Cele de aici sunt adaptate tehnicilor care se utilizează aici. Sunt câteva tehnici asemănătoare cu cele pe care le folosim şi noi în SUA, în antrenamentele noastre, altele sunt diferite, altele sunt noi, iar unele necesită multă improvizaţie. Este, evident, un antrenament care ne lărgeşte orizontul, trăgătorii de aici sunt foarte buni, sunt profesionişti, sunt experimentaţi, este pentru noi un program de pregătire profesionist”, a spus Gavin Lindsey.

În ciuda ploii persistente şi a frigului, luptătorii români şi colegii lor din SUA au executat exerciţii diverse, cum ar fi cele privind protecţia unor persoane, armamentul folosit fiind pistolul mitralieră AK 47 (Kalaşnikov) şi pistolul Glock.

Stagiul de pregătire de la Miercurea-Ciuc a fost apreciat şi de luptătorii români, care au subliniat că este important să înveţe unii de la alţii, pentru ca, ulterior, colaborarea în misiuni să fie din ce în ce mai bună.

„Toate tehnicile trebuie să fie la fel, să învăţăm toţi aceeaşi şcoală ca atunci când avem misiuni în cooperare să le facem cu toţii bine şi să nu avem carenţe în pregătire, totul să fie un tot unitar”, a explicat un luptător SIAS.

Şi şeful Serviciului de Acţiuni Speciale al IPJ Harghita, comisarul şef Vasile Grecu, a subliniat că aceste stagii de pregătire au loc tocmai pentru armonizarea tacticilor folosite de toate structurile din ţară.

„De nenumărate ori executăm acţiuni comune şi atunci este benefic ca toţi luptătorii, indiferent de structură, să ştie acelaşi lucru şi să procedeze în acelaşi fel”, a spus comisarul şef Grecu.

Înainte de începerea exerciţiului demonstrativ, reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti au primit diplome de onoare, o plachetă şi un album despre România, din partea şefului IPJ Harghita, chestor de poliţie Radu Sandu Moldovan.

Gina Ştefan, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.