Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Totul va fi sustenabil şi totul va fi protejat!” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » „Totul va fi sustenabil şi totul va fi protejat!”
„Totul va fi sustenabil şi totul va fi protejat!”

„Totul va fi sustenabil şi totul va fi protejat!”

În apropierea malului îngheţat al Lacului Roşu

 

Miercuri, 22 aprilie 2015, Consiliul Judeţean Harghita a organizat o conferinţă de presă la ora 08:30, la Lacu Roşu, „acasă”, cum ar veni, la partenerul său în realizarea unui proiect în valoare totală de 2,4 milioane lei, din care co-finanţarea din partea Consiliului Judeţean este de 76.038 lei. Conferinţa de presă a început cu invitaţia de a trece în revistă echipamentul care urma să fie predat Administraţiei Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş în cadrul proiectului „Plan de management integrat revizuit pe principii Natura 2000”. A meritat să tremurăm puţin de frig pentru a vedea pe viu cu ce vor fi echipaţi rangerii. Este vorba despre un cuadriciclu ATV în valoare de aproape 41.000 lei, o maşină de teren 4×4 Dacia SUV – Duster Ambiance în valoare de puţin peste 68.000 lei şi 8 seturi de echipamente de teren şi de protecţie cu accesorii, pentru întărirea capacităţii instituţionale a administraţiei ariei protejate, în valoare totală de 70.223 lei. Nu voi înşira tot ce cuprind seturile, voi preciza doar că nu lipsesc schiurile, clăparii, rachetă de zăpadă, ochelari de schi CASCA SCHI Trespass Rigor şi Goggle Ski H Dubla, bocanci de tură, manta impermeabilă, parazăpezi, trusă de prim-ajutor, costum neopren şi încă multe altele, toate de trebuinţă, după cum preciza managerul de proiect, Kopacz Emőke.

 

Privind spre viitor

„Vom preda, în cadrul proiectului realizat în parteneriat cu Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, echipamentul care va servi activităţilor angajaţilor din parc. Tot în cadrul acestui proiect se vor preda în viitor mai multe echipamente, se va realiza şi un plan de management al Parcului naţional care va include prezentarea faunei şi florei din zonă şi nu numai. Eu mă bucur că am realizat acest proiect şi sper ca în perioada următoare să putem conlucra tot aşa de bine şi să accesăm alte fonduri europene pentru că este benefic pentru această zonă şi din punct de vedere turistic” – a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.

„Cu ajutorul acestui proiect ştim ce trebuie să ocrotim în Parcul naţional. Au fost cartate şi inventariate toate valorile naturale, de la specii de animale şi plante până la habitate, ştim cum trebuie să le ocrotim pentru că proiectul conţine şi îndrumări privind managementul acestor habitate şi specii, cu ce şi cum să le ocrotim, avem de acum şi echipamente adecvate şi vehicule pentru a ne putea face datoria. Dar această activitate o putem face numai împreună cu comunităţile locale şi cu vizitatorii şi turiştii, cărora le putem spune de pe acum că vom avea şi un traseu educativ de vreo 26 km lungime şi care va conţine toate informaţiile despre proiect” – a spus Hegyi Barna, conducătorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

 

„Am realizat acest proiect…

…în primul rând pentru a putea dezvolta şi ajuta municipiul Gheorgheni şi împrejurimile, pentru că prin acest proiect nu numai o jumătate de milion de euro vin aici în zonă, ci vor veni şi mai mulţi turişti, iar dezvoltarea economică va fi susţinută şi întărită. Dacă avem ce şi cum să arătăm, avem şanse de reuşită. O problemă mare pe care o constat în judeţul Harghita este cea a siturilor Natura 2000 şi a zonelor protejate. Eu cred că implicându-ne în aceste domenii am atras fonduri europene, vom realiza şi planul de management care va avea în vedere şi necesităţile comunităţilor locale, precum şi a activităţilor economice din împrejurimi şi, totodată, totul va fi sustenabil şi totul va fi protejat. Aşadar, acesta a fost obiectivul cel mai important şi noi, împreună cu partenerul nostru din acest proiect, Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, credem că am avut o colaborare foarte bună şi chiar îi felicit pe colegii din administraţia parcului şi, dacă astăzi suntem aici, eu cred că acest proiect va fi unul de succes pentru judeţul Harghita” – a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

 

La întrebările noastre

Hegyi Barna ne-a spus că activitatea de a proteja Parcul naţional a fost destul de grea şi cu multe dificultăţi, nu au avut în dotare decât maşini Dacia a căror reparaţii dintr-un an atingeau preţul unui autoturism nou, echipamentele pe care le-au avut le-au procurat din proiecte mai mici şi din sponsorizări, „cu chiu, cu vai – spunea Hegyi – ne-am descurcat, dar de acum lucrurile se schimbă”. Există deja alte planuri pentru alte proiecte, unul vizează infrastructura turistică şi, nu în ultimul rând, se va realiza şi un proiect de management pentru păşuni”.

 

Adio, vandalism turistic

Conform legilor în vigoare, prezenţa în ariile protejate din România şi accesul cu vehicule motorizate sunt interzise, adică nu este voie să se intre, spre exemplu, cu motociclete turate la maxim, lucru care se întâmplă frecvent. Există şi o explicaţie – după cum spunea Hegyi Barna – „există crezul, atât în rândul localnicilor, dar mai ales în rândul străinilor, că ce nu se poate acolo se poate aici în România. Cu asta ne confruntăm tot timpul, nu putem pune bariere peste tot, dar, cu echipamentul pe care l-am primit azi, vom putea combate mai bine fenomenul, desigur, cu ajutorul jandarmeriei montane care acţionează rapid şi cu care avem o colaborare foarte bună. Împreună vom putem proteja mai bine suprafaţa totală de 7.640 ha a Parcului naţional”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.