Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa, Zilele „Miron Cristea”: Ioan Sabău Pop: Fondurile publice, clădirile publice, niciodată nu au aparţinut Arhidiecezei de la Alba Iulia | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Topliţa, Zilele „Miron Cristea”: Ioan Sabău Pop: Fondurile publice, clădirile publice, niciodată nu au aparţinut Arhidiecezei de la Alba Iulia
Topliţa, Zilele „Miron Cristea”: Ioan Sabău Pop: Fondurile publice, clădirile publice, niciodată nu au aparţinut Arhidiecezei de la Alba Iulia

Topliţa, Zilele „Miron Cristea”: Ioan Sabău Pop: Fondurile publice, clădirile publice, niciodată nu au aparţinut Arhidiecezei de la Alba Iulia

Există o echipă de 58 de avocaţi care merg periodic la instruiri în Ungaria 

  La Târgu-Mureş, elevii români urmează să fie alungaţi vara asta din Colegiul „Unirea”, cu contribuţia Guvernului actual

Dacă anul trecut, în cadrul „Zilelor Miron Cristea”, avocatul Ioan Sabău Pop a vorbit despre reforma agrară din 1921 pentru Transilvania, Banat şi Crişana, despre (ne)preluarea arhivelor istorice ale Transilvaniei de la Ungaria şi despre modul în care, în Transilvania, prin punerea în practică a legilor fondului funciar se aplică legile horthyste, acum, în prezentarea sa, a pus accent pe retrocedarea averilor bisericeşti.

Ioan Sabău Pop explica că în „1918 proprietăţile au primit o nouă fizionomie, care genera preluarea de către statul român a tuturor aspectelor administrative, legislative şi economice din noul stat. Ca atare, statul român a preluat proprietăţile publice ale statului ungar, a preluat proprietăţile publice ale statului habsburgic, adică cele imperiale, şi, ca atare, pe principiul succesiunii statelor, aceste bunuri au devenit ale statului român pentru că, preluând asemenea bunuri importante, şi-a asumat şi obligaţii de creanţe şi de debitor”.

În continuare, Ioan Sabău explica de ce fondurile publice au aparţinut dintotdeauna statului. „Fondurile publice sunt o creaţie tereziană. Deci, Maria Tereza şi Iosif al II-lea au creat fonduri publice, în vreme ce nu erau persoane juridice de drept public, aşa cum sunt în concepţia noastră de acum. Erau o serie de cumulări de valori băneşti, date de către de stat şi care erau administrate de un fel de consistoriu din care, în Ungaria istorică, făceau parte şi reprezentanţi ai cultelor religioase – în special ai cultului romano-catolic. Deci, aceste proprietăţi, aceste fizionomii de proprietate au aparţinut dintotdeauna statului: statul habsburgic le-a predat Ungariei; Ungaria le-a predat, în urma Tratatului de la Trianon, României şi au devenit bunuri publice.

Deci, liceele, alte clădiri publice, averile care au fost construite în urma acestor fonduri – ce-i drept, administrate, în mare parte, de Arhidieceza de la Alba Iulia – niciodată nu au aparţinut practic Arhidiecezei.

Ca să fac o comparaţie: dacă Sabău a contractat să construiască şi să administreze drumul de la Topliţa la Reghin, niciodată acest drum nu va fi în proprietatea lui”.
Astfel, Ioan Sabău Pop consideră că prin apariţia Legii 94 din 2000 „ne aflăm în faţa unui foarte mare jaf al economiei naţionale, ignorând istoria, legea, tratatele internaţionale. Dacă prin Tratatul de la Trianon s-a stipulat foarte clar că România este succesoarea Ungariei în ceea ce priveşte drepturile şi datoriile publice care s-au găsit în acel moment în Transilvania, ar fi însemnat că şi acele fonduri publice şi bunuri publice, care s-au construit ca urmare a fondului iniţiat de Maria Tereza, ar fi trebuit să aparţină statului român”.

Legat de procesele privind restituirea averilor bisericeşti, Ioan Sabău mai spunea că „există o echipă de 58 de avocaţi care merg periodic la instruiri în Ungaria. nu ştiu dacă oricare avocat român ar putea să facă faţă la o asemenea armată care are în spate economişti, oameni care se documentează, care studiază legea şi care fac materiale foarte profesioniste în procesele care se desfăşoară”.

În final, avocatul estima că, prin aceste demersuri, statul român pierde în jur de 60 de miliarde de euro.

 Colegiul „Unirea” se transformă în „Rákóczi”?

Ioan Sabău Pop, care este şi preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, mai spunea, la Topliţa, că în această vară va avea loc o schimbare importantă în ceea ce priveşte învăţământul liceal din Mureş.

„De la Colegiul Unirea din Târgu-Mureş copiii români urmează să fie alungaţi în vara asta. Acolo se încearcă să se facă un Colegiu Gheorghe Rákóczi II, unde să se ducă elevi şi studenţi maghiari din toată Transilvania”. Iar la această transformare a unei şcoli cu predare în limba română în una cu predare exclusiv în limba maghiară ar fi contribuit şi Guvernul actual. Pentru că, spunea Ioan Sabău, „Inspectoratul Şcolar face o adresă prin care precizează că nu este posibilă înfiinţarea Colegiului Rákóczi”.

Iar după această adresă… „Ştiu, dintr-o sursă foarte sigură, că premierul Ponta l-a ameninţat cu îndepărtarea din funcţie (n.a. – pe inspectorul şef şcolar) dacă nu-şi schimbă această viziune. Viziunea s-a schimbat şi aşteptăm de la Consiliul Local Târgu-Mureş să se dea o hotărâre în această problemă”, spunea Ioan Sabău.

XXX

Actuala ediţie a manifestării a beneficiat de sprijinul financiar din partea Consiliului Judeţean Harghita, prin co-finanţare, care, alături de cel al Consiliului Local şi Primăriei municipiului Topliţa, a contribuit esenţial la buna reuşită a acestei manifestări.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.