Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Un depozit pentru lemnele de foc? Deocamdată, exclus! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Topliţa: Un depozit pentru lemnele de foc? Deocamdată, exclus!
Topliţa: Un depozit pentru lemnele de foc? Deocamdată, exclus!
timber texture

Topliţa: Un depozit pentru lemnele de foc? Deocamdată, exclus!

Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs

Cel de-al doilea subiect pe care l-am abordat cu d-l ing. Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa, a venit firesc în continuarea discuţiei privitoare la extinderea reţelei urbane de distribuţie a gazului. Şi vorbesc acum despre modalităţile de a procura în această localitate lemne pentru foc şi despre o adresă a Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), transmisă Primăriei prin Prefectură, în care se precizează clar că „lemnul cu o grosime de 24 cm pentru foc, pentru cetăţeni, se asigură din fondul forestier proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT)”.

Spre a fi sigur că am înţeles ceea ce doream să înţeleg, d-l Platon mi-a mai spus că vânzarea acestui lemn din fondul forestier al statului şi UAT se face în baza unei cereri pe care cetăţenii trebuie să o depună la Primărie, iar Primăria, la rândul ei, să o depună la Ocolul Silvic, singurul în măsură, conform adresei MAP, să o soluţioneze.

Ca un făcut, dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs, adresa buclucaşă apare în 27 iulie 2017, iar termenul până la care se puteau depune cererile expira în 1 august a.c., adică în următoarele trei zile. Astfel, crede primarul Topliţei, „Guvernul s-a spălat pe mâini cu o hârtie şi cetăţenii nu vor putea beneficia de această procedură în iarna care, încet-încet, se apropie”.

Las deocamdată hârtia-prosop deoparte, pentru a mai pune ceva gaz pe foc! Glumesc, desigur, dar nu glumesc deloc dacă vă mai spun că, înainte de a apărea adresa ministerului, Primăria a demarat o procedură de licitaţie pe seama căreia, din fondul forestier proprietate privată a consiliului local, să poată asigura populaţiei lemne pentru foc. Nu ea, se înţelege, ci unul din acei operatori care s-ar prezenta şi ar câştiga competiţia prin care exploatarea lemnului ar deveni posibilă.

De ce un operator?! Pentru că, mai arăta d-l Platon, Primăria nu are mijloace legale şi tehnice, utilaje şi autorizaţii, practic nu are nimic ca să poată rezolva ea problema. Drept urmare, o treabă bună ar fi bine să o facă un operator bun, care ar trebui să scoată lemnul la drum, să-l separe de lemnul destinat altor utilizări şi să-l vândă oamenilor din rampă. „Noi, Primăria, nu putem face depozit pentru că nu avem teren în zona intravilană, nu avem mijloace de transport, mijloace de debitat şi, mai ales, nu putem vinde”.

În plus, dumneavoastră, cetăţeni ai locului interesaţi de lemne de foc, ar fi bine să mai ştiţi următoarele: acest lemn despre care am vorbit, potrivit d-lui primar, are un preţ de 100 de lei/picior şi, după informaţiile culese de Primărie, costurile cu exploatarea lui vor sări de 100 de lei, la care, adăugând TVA, rezultă că un metru ster de lemn de foc ajunge undeva la 250-260 lei. Adică exact valoarea cu care vând lemnul de foc şi operatorii autorizaţi privaţi, de la care îl cumpără şi Primăria pentru încălzirea unor instituţii, cum ar fi şcolile. Îl vând şi îl duc acasă, dar „pentru a nu fi acuzaţi de către populaţie sau de către altcineva că nu ne preocupăm”, a mai adăugat d-l Platon, ,,am demarat această procedură”.

Conform zicalei „Încurcă-i drace, că nu au ce face!”, iată că dintr-o dată „construcţia” cu procedura de licitaţie se clatină din temelii, din cauza adresei MAP, din care rezultă că totul cade în sarcina ROMSILVA. În ideea de a afla mai multe, primarul a discutat cu cei de acolo, care, neoficial, i-au spus că nici ei nu au mijloacele necesare pentru a vinde lemn de foc către populaţie, într-un timp atât de scurt. Şi aşa, Primăria municipiului Topliţa s-a mai trezit în braţe cu o problemă a cărei soluţionare se leagă de „procedura de licitaţie care a fost demarată printr-o hotărâre a consiliului local, cu bună-intenţie”, dar în legătură cu care nu se mai ştie cum trebuie procedat, având în vedere adresa despre care vorbeam.

Oricum, până când lucrurile se vor limpezi, sau poate până la căderea primei zăpezi, mai consemnez că pentru încălzirea unei locuinţe ar fi necesari, în sezonul rece, cam 5 metri steri lemn de foc sau circa 1.000 de lei, ceea ce, după aprecierea primarului, este încă suportabil; că lemnele de foc sunt vândute în municipiu de către operatori privaţi autorizaţi din Reghin, Topliţa sau comunele limitrofe; că aşa a fost şi în anul trecut, dar nu au fost semnalate situaţii critice şi că, prin sistemul de asistenţă socială, persoanele vârstnice şi cele cu nevoi speciale vor fi monitorizate şi sprijinite în continuare, „chiar dacă, inclusiv în acordarea ajutoarelor destinate lor, birocraţia e cât se poate de stufoasă. Cu toate acestea, îi rugăm pe oameni să ne sesizeze, pentru a le putea fi de folos”, a încheiat subiectul primarul municipiului Topliţa.

Asta o să fac şi eu acum, spunându-vă ce am înţeles: nu contaţi pe un depozit de lemne în Topliţa, dar nu excludeţi faptul că, la iarna viitoare, ROMSILVA ar putea rezolva ceva. Asta, desigur, dacă nu va mai apărea vreo adresă de la vreun alt minister şi dacă preţul unui metru ster de lemne de foc, vândut de Ocolul Silvic, nu va sări peste preţul operatorilor privaţi.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.