Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Lansarea celei de-a 18-a cărţi a scriitorului Ilie Şandru | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Lansarea celei de-a 18-a cărţi a scriitorului Ilie Şandru
Topliţa: Lansarea celei de-a 18-a cărţi a scriitorului Ilie Şandru

Topliţa: Lansarea celei de-a 18-a cărţi a scriitorului Ilie Şandru

„Soldaţii nu vor să facă dreptate istoriei şi să elibereze doar un pământ, ci vor să elibereze şi un suflet”

În contextul manifestărilor aniversare legate de împlinirea a 80 de ani de existenţă a scriitorului, publicistului şi profesorului Ilie Şandru, a avut loc şi lansarea ultimului roman publicat în 2015 de autorul topliţean, „Aşa a fost să fie…”, tipărit la Editura Nico.

Prof. dr. Valentin Marica spunea, printre altele, că „această nouă merinde euharistică, această nouă carte pe care ne-o dăruieşte autorul topliţean vine ca într-un ritual, cu discreţie, dar cu profunzime, un viaticum, o carte care prin titlul ei nu este resemnare, ci înţelepciune, edificare puternică a fiinţei, oglindirea prozatorului în poem, în poveste. Este nu atât autobiografie, cât felul în care un scriitor, prin profesiune sa de credinţă, reuşeşte să se profileze în realitate, în istorie, în vibraţia vieţii, în vreme. Aproape toate cărţile sale au în titlu cuvântul timp, vreme, clipă, veac – şi nu este timpul trăit cu jumătăţi de măsură, ci trăit din plin, timpul românesc, pe care Ilie Şandru îl simte indestructibil.

E război, Al II-lea Război Mondial, evenimentele sunt cele pe care le ştim, dar prin eveniment, prin istorie cartea aceasta aduce o definiţie atât de nuanţată a omului care se jertfeşte… Personajul principal, înnămolit în absurdul războiului se simte mutilat, animal hătuit. M-am bucurat  – a continuat vorbitorul – să găsesc imaginea atât de curată în această carte a Armatei Române, flămânzită – nu a mâncat 7 zile Divizia a 13-a – dar nu este învinsă moral. Şi personajul jertfit, iată, după ce este lăsat la vatră intră în era ticăloşilor, ofiţerul acesta de rang superior este terfelit în închisoare, este acuzat pe nedrept, dar omul nu este învins”.

Valentin Marica accentua că avem de-a face cu o scriere romanescă „foarte abil rânduită, Ilie a ajuns la rădăcina verbului, cum ne îndemna Marin Sorescu. Volumele lui Ilie nu sunt cărţi de pantomimă, cărţi care să aibă patima limbajelor acestea post-post-moderne, de multe ori distrugătoare. Domnia sa vrea mereu să vină cu adevăruri pentru că el în viaţă a purtat adevărul în gând şi pe Dumnezeu în suflet. Şi personajul din roman este cu adevărul în gând şi cu Dumnezeu în suflet, o să întâlniţi pagini de antologie, precum dialogul dintre Ion Nimereanu şi Walter Roman, despre Transilvania. Nimic nu ştie Walter Roman despre Transilvania, ce judecată strâmbă are – şi cum vine Nimereanu cu adevărul, cum îi spune ce este Transilvania, îl simţeam pe Ilie Şandru din toate articolele, din toate cărţile, din toate luările de atitudine de-a lungul anilor. Este acolo!

Sunt pagini deosebit de expresive, o să vă impresioneze cum trec soldaţii Nistrul şi cum, ajungând într-un sat lipsit de biserică şi de botez, descrie cum năvălesc sătenii spre ostaşii români şi ce le cer? Cer o liturghie – şi părintele înalţă liturghia şi tot satul acela este cuprins într-o lacrimă imensă, o lacrimă românească de regăsire, este setea de credinţă! Soldaţii nu vor să facă dreptate istoriei şi să elibereze doar un pământ, ci vor să elibereze şi un suflet, să-l înnoiască”.

„E multă simbolistică în cartea aceasta, personaje ale romanului se intersectează cu istoria Topliţei, vin la mănăstire, merg la Mausoleu, se plimbă prin centrul oraşului, autorul vine cu aceste elemente de realitate şi chiar aduce nume reale. În „Bărbaţii” – o pagină de literatură de excepţie, unde Geo Bogza – uitatul, aşa cum sunt mulţi, scoşii din manualele şcolare – vorbea despre cei ce pot să ridice plămada românească prin fruntea inspirată şi prin linia foarte adânc marcată pe frunte, linia voinţei. Ilie Şandru este la Topliţa română Voinţă. Viaţa e lut, spunea Rebreanu, numai voinţa o poate face înălţătoare, îi dă sens, o face să strălucească”, a conchis prof. univ. dr. Valentin Marica.

Referindu-se la acest ultim volum, prof. Vasile Stancu a fost de părere că „nu putea Ilie să scrie această a 18-a carte fără să fie un pasionat de istorie. Citind, mi-am dat seama că a studiat foarte mult din punct de vedere al contextului în care se petrece drama lui Ion Nimereanu, care nu e altceva decât drama poporului român începând din 1939 până în anul 1965.

Totul este descris exact ca într-o carte de istorie. Şi nu numai istoria acestor meleaguri ale Mureşului Superior, ci începând din Basarabia până-n Caransebeş, de la Cetatea Albă şi până la Nădlac, totul este tratat din punctul de vedere al evenimentului istoric”.

„Toată lumea vorbeşte despre actul de la 23 august – a continuat prof. Stancu – toată lumea vorbeşte ce lucru formidabil înseamnă regalitatea pentru noi. Ilie Şandru tratează extraordinar actul de la 23 august – şi vă rog să citiţi cartea: a însemnat 120.000 de prizonieri datorită actului necugetat, făcut probabil cu anumită logică, dar făcut într-un moment în care armata română nu era pregătită să întoarcă armele. Adică fără încheierea unui armistiţiu cu puterile aliate actul a fost total necugetat, pentru că ruşii au luat prizonieri încă o lună şi ceva! Autorul nu spune direct, dar din modul în care e privită problema în roman, oricine îşi dă seama cine este vinovat! Şi ne arată apoi ce au însemnat lagărele, ce a însemnat lagărul şi ce a însemnat prizonieratul în Uniunea Sovietică, ce au însemnat lagărele de la noi, din România – ce a însemnat Gherla, ce a însemnat Aiudul, Delta Dunării sau Balta Brăilei; iată, istoricul are cunoştinţele necesare pentru a oferi cititorului adevărul. Eu, ca profesor de istorie, dacă aş fi aici, la Topliţa, aş preda istoria prin cărţile lui Ilie Şandru”.

Consemnare de G. MIHAIL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.