Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tone de gunoaie acoperă albiile apelor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Tone de gunoaie acoperă albiile apelor
Tone de gunoaie acoperă albiile apelor

Tone de gunoaie acoperă albiile apelor

Odată cu topirea zăpezii, au ieşit la iveală şi gunoaiele aruncate fără jenă de persoane iresponsabile. Râurile şi pâraiele din judeţ sunt sufocate de deşeuri care otrăvesc totul în jur: electrocasnice vechi, cutii şi găleţi sparte, ţoale care nu mai sunt de folos, plăpumi roase, oale, deşeuri din construcţii şi tone de PET-uri. Aceleaşi peisaje dominate de maldăre de resturi netrebuincioase devin vizibile în fiecare primăvară

Imagini dezolante au fost surprinse la Homorod şi pe pârâul Frumoasa. În continuare, există persoane care folosesc malurile apelor ca rampă de deşeuri.

În zona Odorhei au fost localnici care au sesizat Garda de Mediu Harghita şi au trimis filmări cu persoane care au abandonat deşeuri pe albia pârâului.

Sancţiunile prevăzute de Legea apelor pentru cei care depozitează deşeuri în râuri şi pe malurile acestora pornesc de la 25.000 de lei şi ajung la 30.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru cele juridice sunt de la 75.000 de lei până la 80.000 de lei, însă în puţine cazuri sunt identificaţi vinovaţii.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a atenţionat autorităţile publice locale încă de la jumătatea lunii martie să respecte prevederile OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale. De asemenea, acesta a solicitat să se ia toate măsurile pentru prevenirea poluărilor accidentale a surselor şi cursurilor de apă prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici şi de către cetăţeni, salubrizarea digurilor, a malurilor şi a cursurilor de apă, precum şi asanarea terenurilor insalubre. „În urma acestei acţiuni s-a născut şi un Ordin al Prefectului privind constituirea Comisiei mixte pentru verificarea modului în care sunt salubrizate cursurile de apă din judeţ, urmând să facem un raport către ministerul de resort. Fac un apel în primul rând la cetăţeni: datorită topirii gheţii, cursurile de apă au crescut foarte mult, debitele au fost foarte mari şi este posibil ca deşeurile cu care au fost poluate apele să ajungă în judeţele învecinate; ar fi inadmisibil”, a declarat prefectul Andrei.

Şi temerile aveau să se adeverească în urmă cu două zile, când senatorul UDMR Tánczos Barna a sesizat Garda de Mediu că pe cursul Mureşului Superior, în apropierea municipiului Târgu Mureş, râul este plin cât vezi cu ochii de flacoane şi bidoane din plastic aduse din amonte, din Harghita. „E de neimaginat! Când am văzut pozele, am crezut că nu este la noi în ţară, în nici un caz de la noi din judeţ, dar, din păcate, m-am înşelat. În urma controalelor s-a constatat că mare parte din obiectele din material plastic au venit din Harghita şi este o ruşine pentru toţi locuitorii judeţului. Constatăm că mai avem mult de lucru în acest domeniu, să educăm copiii în şcoli, să educăm adulţii, pentru că şi pâraiele de la noi sunt pline de asemenea obiecte. Agenţiile de mediu, gărzile de mediu trebuie să îşi facă treaba, iar cei care au greşit să fie traşi la răspundere”, a spus Tánczos Barna.

Instituţiile cu atribuţii de control pe protecţia mediului pasează, însă, responsabilitatea sancţionării vinovaţilor de la una la cealaltă, deşi legea este clară: atribuţiile în domeniu le are Administraţia Naţională „Apele Române”, este prima care trebuie să ia măsuri, în baza Legii apelor nr. 107/1996, în cazul în care constată depuneri de gunoi abandonate în ape şi în albiile minore ale acestora. Iar dacă reprezentanţii abilitaţi ai „Apelor Române” nu îşi fac treaba, pot fi amendaţi de Garda de Mediu.

În realitate, situaţia se complică. Apele Române nu este responsabilă de faptul că există persoane fizice şi juridice care aruncă gunoaie pe malul apelor şi nici nu poate sta de pază zi şi noapte, să le prindă.

„Ne place tuturor să ne considerăm cetăţeni europeni, însă mulţi dintre noi nu avem nici minima educaţie, respect şi cultură pentru protejarea mediului înconjurător. Cred că urmează în perioada următoare să trecem la măsuri sancţionatorii şi mesajul este dat şi către edilii din judeţ şi către instituţiile cu atribuţii de control pe protecţia mediului: să aplice sancţiuni contravenţionale celor care nu înţeleg că trebuie să fie civilizaţi într-o ţară civilizată”, a anunţat prefectul judeţului Harghita.

Lipsa de educaţie, de bun-simţ şi nepăsarea, nesancţionate de autorităţi, au transformat multe cursuri de apă din ţară în rampe de gunoi.

„Situaţia apelor curgătoare din ţară este deplorabilă. Mii de tone de deşeuri de toate felurile, de la milioane de PET-uri, până la deşeuri organice sau chiar materiale de construcţie sunt aruncate în albiile pâraielor şi râurilor de către cetăţeni inconştienţi şi în unele cazuri chiar de anumite firme care n-au nici măcar un respect minim faţă de natură, faţă de mediu. Din păcate, vedem şi o lipsă de implicare, sau în cel mai bun caz o implicare total ineficientă a autorităţilor care ar trebui să vegheze asupra respectării legislaţiei privind deşeurile”, a semnalat şi Potozky László, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, membră a Parteneriatului pentru Mediu şi care sprijină proiecte de îmbunătăţirea mediului şi dezvoltarea comunităţilor.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu apreciază, la rândul lor, că implicarea reală a autorităţilor publice locale în gestionarea deşeurilor este „imperios necesară”.

„Nu mai facem faţă, nu ştim ce acţiuni am putea să mai întreprindem. Se pare că oricâte amenzi dăm, situaţia nu se schimbă. Suntem în secolul XXI şi depozitările ad-hoc, abandonările de deşeuri trebuie odată şi odată să înceteze. Atât Ministerul Mediului, cât şi noi, Garda Naţională de Mediu, considerăm că şi celelalte instituţii care au atribuţii în acest sens: autorităţile publice locale, poliţiile locale, Apele Române, Garda Forestieră, trebuie să ne sprijine, pentru că suntem depăşiţi de situaţie”, a declarat Szép Róbert, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Însă fenomenul este vechi şi greu de oprit. Înăsprirea amenzilor pare inutilă de vreme ce persoanele care aruncă gunoaiele sunt greu de identificat.

„O dată am reuşit să găsim autorul. Scormonind prin gunoaie, am găsit nişte facturi pe care figura numele celui care a aruncat gunoaie”, a povestit directorul Sistemului de Gospodărirea Apelor Harghita, Miklós Géza.

În data de 20 aprilie, mii de persoane, majoritatea elevi, din localităţile harghitene care se întind de-a lungul bazinului hidrografic al Oltului, de la Bălan la Tuşnad, Casin şi pe Valea Homoroadelor, vor participa la o amplă acţiune de salubrizare şi igienizare a malurilor râului şi afluenţilor acestuia.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.