Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Toamna baladelor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » Toamna baladelor
Toamna baladelor

Toamna baladelor

Într-o zi superbă de toamnă (5 noiembrie) s-a desfăşurat, la Bucureşti, a XVI-a ediţie a Festivalului naţional de creaţie şi interpretare muzicală folk, concurs cuprins în CAEN 2016.

Judeţul Harghita s-a aflat pe podiumul de premiere, fiind reprezentat cu cinste de către elevul Daniel Oprea, din clasa a IX-a C, de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, care a obţinut locul al III-lea pe ţară, la secţiunea de interpretare, cu piesa Miss America din repertoriul cant-autorului Paul Arva. Interpretarea tehnică la chitară alături de cea vocală, plină de emoţie şi trăire artistică, a sensibilizat juriul format din mari nume ale muzicii folk: Maria Gheorghiu (preşedintă a juriului), Mircea Vintilă, Ovidiu Mihăilescu şi actorul şi cant-autorul Eugen Cristea.

opreadElevul nostru Daniel Oprea a fost apreciat inclusiv pentru participarea sa la secţiunea creaţie, cu piesa Cu tine, pe versurile poetului Adrian Păunescu, muzica Daniel Oprea.

La secţiunea Palate ale Copiilor, Grup Top Folk, de la Palatul Copiilor – Filiala Topliţa, a obţinut locul II pe ţară la secţiunea grupuri, cu o piesă inedită Am o sanie în pod, din repertoriul cant-autoarei Ada Milea. Trupa este alcătuită din expresivii copii Raul Iulian Nuţ, Viola Mezei; Csibi Denisa; Ariana Dincă şi Mihaela-Corina Ţifrea şi este pregătită de către prof. Ilie Crăciun. Alături de ei – şi contribuind la pregătirea lor – a stat d-na Sidonia-Gabriela Prodan din Topliţa – o voce de o mare sensibilitate, care ne-a încântat atât pe drum, cât şi la cazare.

Dar, în final, premiul de suflet l-au câştigat toţi elevii care au participat la secţiunea… neoficială, cea a PRIETENIEI, desfăşurată în mod spontan, în holul Palatului Copiilor, în pauza dintre cele două secţiuni. Palatul a răsunat în acorduri de chitară, iar vocile reunite ale copiilor veniţi din diverse judeţe au adus zâmbete şi veselie pe chipurile organizatorilor.

Această ediţie – după cum au ţinut să precizeze membrii juriului – a fost de o înaltă prestaţie artistică, dar şi tehnică. Marile voci ale folk-ului românesc au luat locul tinerilor pe scenă, oferindu-le acestora un scurt program format din piese interpretate cu mult suflet. Sala a ovaţionat şi a cântat împreună cu artiştii – un adevărat regal!

Ne-am întors acasă obosiţi, dar fericiţi, cu sufletele încărcate de bucuria muzicii.

Mulţumim pentru sprijinul acordat conducerii Colegiului „O. Goga”, prin d-na directoare Magdalena Dumbravă, şi conducerii Palatului Copiilor din Miercurea-Ciuc, prin d-nul director Szabó Nándor, care ne-a asigurat transportul. Mulţumim şi d-nului şofer Biró Ernő, care ne-a asigurat siguranţa în trafic şi ne-a destins în pauzele făcute pe drum, cu glume şi poveşti.

A fost pentru toţi o experienţă care ne-a făcut mai bogaţi sufleteşte, iar copiii vor duce mai departe această muzică de suflet: folk-ul românesc.

Prof. Mihaela Ionescu,
Colegiul Naţional „O. Goga” Miercurea-Ciuc

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.