Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Tineri pentru viitor – angajare asistată”: Peste 400 de persoane au primit consiliere şi mai mult de 20 de tineri aflaţi în situaţii de risc au fost încadraţi în muncă în cadrul unui proiect de angajare asistată | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » „Tineri pentru viitor – angajare asistată”: Peste 400 de persoane au primit consiliere şi mai mult de 20 de tineri aflaţi în situaţii de risc au fost încadraţi în muncă în cadrul unui proiect de angajare asistată
„Tineri pentru viitor – angajare asistată”: Peste 400 de persoane au primit consiliere şi mai mult de 20 de tineri aflaţi în situaţii de risc au fost încadraţi în muncă în cadrul unui proiect de angajare asistată

„Tineri pentru viitor – angajare asistată”: Peste 400 de persoane au primit consiliere şi mai mult de 20 de tineri aflaţi în situaţii de risc au fost încadraţi în muncă în cadrul unui proiect de angajare asistată

La începutul anului trecut, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în colaborare cu alţi 3 parteneri (Asociaţia Handicapaţilor Fizic Harghita, Fundaţia CJD-Domus din Cristuru-Secuiesc şi Fundaţia Lokodi Ifjusági Alapitvány), a iniţiat proiectul „Tineri pentru viitor – angajare asistată”.

Acest proiect finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială avea ca obiectiv facilitarea accesului pe piaţa muncii a tinerilor aflaţi în situaţii de risc (fie că este vorba de tineri cu dizabilităţi, fie de alte grupuri vulnerabile), iar valoarea lui depăşeşte cu puţin 1 milion de lei.

După mai bine de un an şi jumătate au fost prezentate rezultatele acestui proiect în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanţii DGASPC, ai celor 3 ONG partenere, consilierii care s-au ocupat de tineri, organizatorii şi trainerii cursurilor de formare profesională, precum şi o parte din beneficiarii proiectului (atât tinerii care s-au angajat, cât şi părinţii lor). Aceştia au vorbit despre proiect, despre ce înseamnă angajarea asistată, dar şi despre experienţa avută în cadrul derulării proiectului, experienţa avută cu tinerii, dar şi cu angajatorii.

Coordonatorul proiectului şi directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, vorbind despre modul în care a pornit proiectul, spunea că atunci când l-a elaborat şi-a dat seama că Direcţia nu este suficient de puternică pentru a porni singură la drum. Însă, văzând că sunt asociaţii care se ocupă cu angajarea asistată, chiar dacă nu ştiu că activitatea lor se numea aşa, a contactat acele ONG-uri şi le-a invitat să fie partenere în cadrul proiectului. Această colaborare nu se va încheia odată cu finalizarea proiectului, deoarece toate cele 4 instituţii şi-au asumat continuarea pentru încă 5 ani.

 Despre Tineri pentru viitor – angajare asistată

Proiectul a fost prezentat de către Gál Katalin, care a avut rolul de asistent în coordonarea acestuia. A explicat ce presupune angajarea asistată şi etapele în care se derulează – de la primul contact cu beneficiarii, până la identificarea nevoilor lor, posibila calificare într-un domeniu şi terminând cu încadrarea în muncă. A mai amintit activităţile desfăşurate cu tinerii beneficiari, precizând că o treime din cei consiliaţi provin din Sistemul de Protecţie a Copiilor, iar jumătate sunt persoane cu dizabilităţi.

În cadrul proiectului au fost create patru centre de angajare asistată, câte unul în Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc şi Gheorgheni, în cadrul lor tinerii primind sprijin pentru inserţia pe piaţa muncii. În fiecare centru, personalul specializat care a oferit suport a fost instruit în angajarea asistată, dar şi în evaluarea persoanelor cu dizabilităţi, iar serviciile oferite în cele 4 centre sunt: consiliere şi informare iniţială, identificarea locurilor de muncă sau a posibilităţilor de formare continuă, pregătirea pentru interviu, asistenţă în acomodarea lor la locul de muncă, monitorizare şi activităţi care privesc dezvoltarea unor competenţe cheie.

În acest an şi jumătate, în cadrul proiectului „Tineri pentru viitor – angajare asistată” 477 de tineri şi părinţi au primit consiliere şi informare iniţială, iar 266 dintre aceştia au solicitat ajutorul specialiştilor din centrele de angajare asistată şi au intrat în programul complex de suport. Au beneficiat de evaluarea competenţelor 233 de tineri, iar în urma acestei evaluări au fost orientaţi către angajare, formare profesională sau dezvoltarea competenţelor. Astfel, au beneficiat de cursuri de calificare sau recalificare, de iniţiere sau de specializare 116 persoane, iar 107 tineri au fost asistaţi în găsirea unui loc de muncă.

Chiar dacă până la finalizarea proiectului obiectul propus era găsirea unui loc de muncă pentru 24 de persoane, până la sfârşitul lunii septembrie se reuşise angajarea a 36 de persoane, iar alte 60 de persoane au primit servicii de mediere la locul de muncă şi 9 de educaţie vocaţională.

Pe lângă tinerii beneficiari ai proiectului, au fost identificaţi şi beneficiari indirecţi, fiind vorba de familiile tinerilor cu dizabilităţi, de educatori, asistenţi sociali, psihologi, angajatori sau voluntari. De asemenea, unele centre au format şi o comunitate a părinţilor, unde se poate discuta despre problemele cu care se confruntă.

Pentru schimbarea atitudinii sociale, dar şi pentru sensibilizarea angajatorilor, angajaţilor şi a altor factori de decizie au fost organizate mese rotunde, unde au fost deschise dialoguri între potenţialii angajatori, beneficiari şi specialiştii centrelor de angajare asistată.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.