Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

TIFFciuc: publicul ciucan, Stere Gulea și Marian Râlea | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Timp Liber » TIFFciuc: publicul ciucan, Stere Gulea și Marian Râlea
TIFFciuc: publicul ciucan, Stere Gulea și Marian Râlea

TIFFciuc: publicul ciucan, Stere Gulea și Marian Râlea

Ziua de sâmbătă a inclus și proiecția filmului Sunt o babă comunistă, în regia lui Stere Gulea. Un film făcut după romanul omonim al lui Danb Lungu, cu o distribuție de excepție (Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu) și cu punere față în față a perioadei comuniste cu cea din anii 2010.

Invitați la proiecție și la o discuție cu publicul ciucan au fost regizorul Stere Gulea și actorul Marian Râlea (care a jucat rolul lui Țucu).

Vorbind despre modul în care a luat naștere această producție, Stere Gulea spunea că „m-a tentat titlul. Am citit cartea, am luat legătura cu editura, cu autorul ș.a.m.d. Procesul a fost lung pentru că, poate, nici producătorul, respectiv Andrei Oancea, și nici eu nu eram foarte hotărâți ce fel de poveste vrem să facem. De ce? Acest roman este compus din mai multe amintiri; practic, sunt capitole întregi de amintiri. Lucrul acesta mi se părea, pentru un film, foarte greu; e foarte greu pentru spectatori – abia se instalează puțin, apoi iar îl bombardezi cu amintiri. Trebuia să găsim o formulă să nu-l înnebunim pe propriul spectator. Asta a fost prima problemă.

După aceea, mie mi s-a părut că, spre deosebire de roman – vorbesc de perioada în care se întâmplă acțiunea – nu pot să fac abstracție de faptul că în lume a venit o criză economică (n.a. – filmul a fost scris în 2010, iar cartea a apărut în 2007) și că e bine să aduc acțiunea în perioada lui 2010”.

Aducând referire la perioada comunistă, tot Stere Gulea, spunea că „sunt lucruri care trebuie uitate. Eu am încercat să fac să vorbească, despre ei, niște oameni dintr-o anumită categorie: nici vârfurile nomenclaturii comuniste, nici intelectualii; omul de rând, care, cum spune eroine, la un moment dat, luată la întrebări că a fost membru de partid – <<noi asta am apucat>>.

Pentru mine, ăsta este un răspuns pilduitor, pentru că, în fond, oamenii ăștia n-au avut de ales. Poate, dacă apucam alte vremuri, alegeam și noi altceva”.

Țucu este un personaj optimist, Marian Râlea reușind să-i dea viață într-un mod excepțional. „(Țucu) Este un optimist. Poate din această cauză – povestea Marian Râlea – am și fost ales; pentru că nu noi ne alegem. Este un film optimist, așa se și termină – ei își continuă viața; viața nu se termină odată cu împrumutul de la chinezi, cu vândutul casei; ei continuă și se întreabă, în continuare, Țucu ce rol joacă în toată povestea”.

„Nouă ne-a plăcut foarte mult acest film – continua Marian Râlea. Chiar și la filmare a fost o atmosferă extraordinară, alături de mari actori – nu numai Luminița (Gheorghiu) – poate, la ora asta cea mai mare actriță de film a noastră – vorbesc și de celelalte roluri interpretate excepțional, exemplar, de Coca Bloos, de ceilalți actori. A fost o bucurie, atâta timp cât la direcție a fost Stere Gulea și Vivi Drăgan la imagine; era o siguranță și o mare plăcere, în fiecare zi, să ne vedem și să lucrăm”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.