Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tatuajul care salvează vieţi: primii români care şi-au tatuat însemnele bolii de care suferă sunt din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 28 ianuarie 2022
Home » Sănătate » Tatuajul care salvează vieţi: primii români care şi-au tatuat însemnele bolii de care suferă sunt din Harghita
Tatuajul care salvează vieţi: primii români care şi-au tatuat însemnele bolii de care suferă sunt din Harghita

Tatuajul care salvează vieţi: primii români care şi-au tatuat însemnele bolii de care suferă sunt din Harghita

Trei tineri din Gheorgheni, suferinzi de diabet zaharat, sunt primii din România care şi-au tatuat pe încheietura mâinii stângi însemnele bolii. „Salvează viaţa unui diabetic în cazul în care îşi pierde cunoştinţa pe stradă şi nu poate să explice echipajului de prim-ajutor de ce boală suferă”, a afirmat Gábor Suciu, preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Gheorgheni şi purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Tinerilor şi Copiilor cu Diabet Zaharat din Harghita

 

Tatuajul se compune dintr-un cerc de culoare albastru deschis, simbolul diabetului zaharat, în interiorul căruia este specificat tipul de diabet – T1 pentru pacienţii insulino-dependenţi şi T2 pentru cei care îşi ţin boala sub control cu pastile – iar sub cerc este scris Diabetic, cuvânt care are aceeaşi semnificaţie şi în română, şi în engleză.

Preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Gheorgheni, Gábor Suciu, care este şi purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Tinerilor şi Copiilor cu Diabet Zaharat din Harghita, este unul dintre cei trei tineri care şi-au tatuat însemnele bolii de care suferă. „Şi eu sufăr de diabet zaharat şi ştiu cât de importantă este intervenţia rapidă şi direcţionată în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu această boală. Poate salva vieţi, a şi salvat vieţi. În cazul în care intervine leşinul, creierul nu mai primeşte oxigen şi cu cât perioada aceasta se scurtează, cu atât riscurile unor complicaţii sunt diminuate până la minimum”, a spus Gábor Suciu.

De ce tatuajul se execută la încheietura mâinii stângi? Pentru că, atunci când trebuie să acorde primul-ajutor, echipajele SMURD şi cele de pe Ambulanţă obişnuiesc să ia pulsul de la mâna stângă. „Şi atunci observă din prima că pacientul suferă de diabet. Rapid îi măsoară glicemia şi îşi dau seama că aceasta este cauza pierderii cunoştinţei”, explică preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Gheorgheni.

Potrivit acestuia, iniţiativa aparţine unui tânăr originar din Ungaria, stabilit în Germania, care a conceput tatuajul ca pe „un colac de salvare” pentru persoanele suferinde de diabet zaharat şi uşor de recunoscut de către salvatori.

Primele trei tatuaje au fost realizate la Odorheiu Secuiesc de un tatuator din Ungaria, contactat de vicepreşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Gheorgheni pe o reţea de socializare şi care s-a oferit să vină în Harghita, să dea o mână de ajutor acestor suferinzi, benevol şi Pro Bono. Iar primii români tatuaţi cu însemnele diabetului zaharat sunt preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Gheorgheni şi două tinere din judeţ. „Vrem să ştie şi alte persoane care suferă de diabet că există această posibilitate. Dacă există interes, că sunt mai multe persoane care doresc să fie tatuate pe braţ cu acest însemn, la începutul lunii septembrie vom invita la Gheorgheni un tatuator care să realizeze aceste tatuaje, gratuit”, a conchis purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Tinerilor şi Copiilor cu Diabet Zaharat din Harghita.

Lifesaving Tattoo a fost adoptat în mai multe ţări, între care Ungaria, Germania, Marea Britanie, Danemarca şi Suedia, devenind o mişcare în folosul bolnavilor şi apreciată atât de persoanele suferinde, cât şi de echipajele de acordarea primului-ajutor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.