Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tánczos Barna: „Fermierii noştri au nevoie de protecţie din partea statului român” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Tánczos Barna: „Fermierii noştri au nevoie de protecţie din partea statului român”
Tánczos Barna: „Fermierii noştri au nevoie de protecţie din partea statului român”

Tánczos Barna: „Fermierii noştri au nevoie de protecţie din partea statului român”

În 11 februarie 2014, plenul Senatului a aprobat „Proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare”, trimis la reexaminare de către preşedintele României.

În timpul dezbaterilor generale privind raportul de admitere a cererii de reexaminare, raport întocmit de Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, senatorul harghitean Tánczos Barna a atras atenţia asupra unor probleme pe care le poate genera aplicarea acestei legi, în această formă.

„Forma adoptată astăzi este mult schimbată faţă de cea trimisă la promulgare prima dată, în urma analizării cererii de reexaminare, comisia aprobând o serie de amendamente. Sunt de acord că fermierii noştri, cetăţenii români, au nevoie de o protecţie din partea statului român şi legea aceasta – teoretic – are această menire, de a-i proteja pe proprietarii de pământ şi pe  cetăţeni români, care vor să cumpere pământ, dar aşa cum a trecut de Comisia de agricultură, şi s-a adoptat astăzi în Senat, legea generează o procedură extrem de complicată, riscând să facă imposibilă atingerea obiectivelor iniţiale”, a afirmat senatorul Tánczos Barna.

„Pe de o parte, fermierul care ar vrea să vândă pământul, în momentul în care vine să-şi înregistreze oferta de vânzare, trebuie să vină cu lista preemptorilor. El ar trebui să-i ştie pe toţi coproprietarii, pe toţi vecinii din tarlaua respectivă, ca să completeze o listă. Acest lucru este aproape imposibil, deoarece, în majoritatea cazurilor, nu sunt finalizate planurile de parcelare ale tarlalelor. Pe de altă parte, povara administrativă creată pentru primării o să fie extrem de mare. Pentru orice vânzare, şi de o jumătate de hectar, şi de 1.000 de hectare primăria trebuie să facă un dosar pe care îl înaintează Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, autoritate înfiinţată prin această lege. Cred că primăriile, cu actuala structură, cu actualii angajaţi, nu vor face faţă. Practic va fi aproape imposibilă întocmirea unui dosar perfect care să ducă la avizarea vânzării de către autorităţile competente”, a completat senatorul UDMR.

În alocuţiunea sa, domnul senator a ridicat şi problema acelor vânzări de terenuri, care, nefiind autentificate la notar, de ani de zile, „stau într-un contract scris de mână, un contract sau o promisiune de vânzare-cumpărare”, terenuri care în fapt au fost achitate şi sunt folosite de ani de zile, de „noul proprietar”. Senatorul harghitean a exemplificat această situaţie: „Preţul este plătit deja, iar noi îl vom obliga pe proprietar să parcurgă noua procedură instituită prin această lege, în momentul în care vrea să legalizeze această vânzare. Orice cetăţean din spaţiul comunitar va avea posibilitatea să facă o contraofertă după ce, de exemplu, acum zece ani de zile, acel teren a fost cumpărat, a fost plătit şi este folosit de noul proprietar”.

De asemenea, Tánczos Barna a mai spus că „transparenţa extraordinar de mare pe care vrem să o implementăm prin acest act normativ va permite străinilor ca, de pe un calculator, de la Madrid, de la Roma sau de la Amsterdam, să vadă absolut toate vânzările sau ofertele de vânzare de teren din România. Până acum trebuia să o facă o agenţie, să contacteze specialişti care să facă comasarea, să stea în comuna respectivă şi să vorbească cu fiecare proprietar care voia să vândă teren agricol. Odată cu înfiinţarea Autorităţii de Reglementare, potenţialii investitori străini pot sta la un calculator, la Madrid, la Roma, la Amsterdam şi, în termen de 30 de zile, pot să facă o contraofertă de două ori, de trei ori mai mare, în acelaşi timp cu preemtorii. Am liberalizat, am transparentizat vânzările de terenuri, le-am pus pe un site naţional – totul se va vedea foarte frumos de oriunde din lume – şi-i avantajăm tocmai pe cei de care am vrut să ne protejăm”.

„Sper din tot sufletul ca la Camera Deputaţilor să putem să facem modificări. Vom depune amendamente, vom discuta cu membrii Comisei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor şi încercăm să modificăm prevederile acestui act normativ în aşa fel încât legea care se va publica în Monitorul Oficial să ofere o protecţie reală cetăţenilor români, în general, şi fermierilor români, în special, în încercarea lor de a păstra în proprietate terenurile agricole din România”, a încheiat senatorul harghitean.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.