Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sute de elevi din judeţ au marcat Ziua Internaţională a Cititului Împreună | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Sute de elevi din judeţ au marcat Ziua Internaţională a Cititului Împreună
Sute de elevi din judeţ au marcat Ziua Internaţională a Cititului Împreună

Sute de elevi din judeţ au marcat Ziua Internaţională a Cititului Împreună

În această zi, care se constituie anual într-un eveniment global, milioane de oameni din peste o sută de ţări ale lumii – copii, tineri şi vârstnici – se reunesc şi îşi împărtăşesc unii altora poveşti.

Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, a organizat anul acesta cea de-a patra ediţie a acestei manifestări internaţionale. Aproximativ 300 de elevi, începând de la clasa pregătitoare şi până la ultima de liceu, precum şi cadre didactice, au răspuns provocării, lecturând cu glas tare din „Pomul cel darnic”, de Shel Silverstein, „Nimeni nu e prea mic să facă diferenţa”, de Greta Thunberg, „Micul Prinţ” al lui Antoine de Saint-Exupéry, „Madeline Finn şi căţelul bibliotecar”, de Lisa Papp. Apoi au iniţiat dezbateri pe seama celor citite, s-a discutat despre „dărnicie, dar şi despre natură şi provocările ei, despre modul în care ne raportăm la ecosistem şi ce facem noi concret pentru a trăi într-o lume mai bună, despre gesturile simple de a utiliza inteligent resursele naturale, despre cum poate o frunză de la cel mai bătrân tei din Kiev, 370 de ani, să călătorească în timp şi-n spaţiu?!”, a povestit profesoara de Limba şi literatura română Cosmina Maria Nan.

Elevii au mai confecţionat cărţi şi semne de carte din materiale reciclabile, au rescris povestea tristă a Pomului cel darnic, dându-i un final fericit, au plantat un pom şi i-au dat un nume. „Cred neîndoielnic în aceste noi generaţii, în forţa tinerilor de a se implica în cauze care îi privesc direct. Ştiu să argumenteze, să fie combativi, să aibă iniţiativă, să spună Nu în faţa unor situaţii în care e, poate, mai uşor să spui Da”, a arătat prof. Cosmina Maria Nan.

Cât de mult sau de puţin citesc tinerii în ziua de astăzi, e greu de spus, unii se limitează la lecturile obligatorii, poate nici atât, în vreme ce alţii devorează cărţi.

„E greu de cuantificat. (…) Am convingerea că un copil poate fi educabil în actul lecturii. Pentru unii este un gest firesc, pentru alţii ghidat, cert este că acest exerciţiu îl urmărim îndeaproape în şcoala noastră. De ce? Pentru că suntem convinşi că în felul acesta copiii noştri vor avea o gândire mai flexibilă, capabilă de analogii şi selecţii pentru opţiuni personale. Îi îndemn pe părinţi să citească alături de copii, să exerseze cititul până la un firesc al lucrurilor; e un dar extrem de preţios!”, a conchis prof. Cosmina Nan.

La Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, 40 de prichindei de grădiniţă şi şcolari din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” au citit, împreună cu bibliotecarii, cărţi pe diferite teme, dar şi teatru Kamishibai, scris pe hârtie. Cei mari le-au vorbit copiilor despre Ziua Cititului Împreună, despre cât este ea de importantă şi îndeletnicirea de a citi în sine, îndemnându-i să răsfoiască în fiecare seară câte o carte, de poveşti, fireşte, la vârsta lor. Între timp, copiii împărţiţi pe grupe au realizat afişe, prin care au promovat această zi, a relatat bibliotecara Corina Haţegan.

Ziua Internaţională a Cititului Împreună a fost sărbătorită şi în comuna Lunca de Jos, în cadrul unui eveniment organizat sub deviza „Citim împreună pentru a vindeca planeta”, de Biblioteca Comunală, în colaborare cu Biblioteca Şcolii Gimnaziale „Majláth Gusztáv Károly” din localitate.

Ziua Internaţională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2010, fiind creată de LitWorld, o reţea internaţională de organizaţii dedicate promovării lecturii şi alfabetizării ca drept fundamental al omului peste tot în lume. În România, evenimentul a început să fie marcat din 2015.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.