Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Susţinerea dezvoltării localităţilor judeţului, principalul subiect al celei mai recente şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Economic » Susţinerea dezvoltării localităţilor judeţului, principalul subiect al celei mai recente şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita
Susţinerea dezvoltării localităţilor judeţului, principalul subiect al celei mai recente şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Susţinerea dezvoltării localităţilor judeţului, principalul subiect al celei mai recente şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

  • Peste trei milioane de lei din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, repartizate pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare durabilă

Pornind din zona de nord a judeţului,comunei Tulgheş i-a fost aprobată o alocare de 250.000 de lei pentru amenajarea parcării şi a căii de acces în zona Bisericilor Ortodoxă şi Catolică din localitate, iar comuna Corbu va primi suma de 300.000 de lei pentru modernizarea drumului de interes local Dâmbul lui Bălan, pârâul Savului, Plat.

Coborând spre zona Ciuc, comunei Sândominic i-a fost repartizată suma de 250.000 de lei pentru achiziţionarea unui transformator de distribuţie pentru piscina construită prin Compania Naţională de Investiţii, iar comunei Lunca de Sus i s-au alocat 400.000 de lei pentru extinderea reţelei de apă potabilă şi pentru înfiinţarea sistemului de apă uzată în localitate.

Comunei Plăieşii de Jos i-a fost aprobată suma de 30.000 de lei pentru dezvoltarea unui proiect menit să creeze locuri de muncă pentru localnicii fără ocupaţie, prin achiziţionarea unor linii de fabricaţie pavaj, bolţari şi borduri.

În bazinul Odorhei, comunei Brădeşti i s-a aprobat repartizarea sumei de 250.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa pe anul 2022, pentru construirea unui nou Dispensar Medical Veterinar şi a unui teren de sport în satul Târnoviţa. Comuna Corund va beneficia de 350.000 de lei pentru amenajarea trotuarului de-a lungul DN 13A, iar comuna Mugenide suma de 180.000 de lei pentru cheltuielile de proiectare în vederea reabilitării unei clădiri din satul Lutiţa, a clădirii Căminului cultural din satul Dobeni, reabilitării şcolii primare şi căminului cultural din satul Aluniş. comuna Porumbeni a solicitat şi a primit250.000 de lei pentru înfiinţarea Cantinei sociale, pentru dotarea acesteia şi a bucătăriei aferente cu echipamente profesionale, comuna Săcelva fi sprijinită cu suma de 250.000 de lei pentru continuarea modernizării drumurilor şi străzilor de interes local, începută în 2019 prin PNDL. Comunei Şimoneşti i-a fost aprobată cererea în valoare de 300.000 de lei, necesară reabilitării drumului comunal 32 Turdeni – de la DJ 135 până în centrul satului, iar comunei Ulieş i-a fost repartizată suma de 240.000 de lei pentru amenajarea exterioară a Dispensarului Medical.

Ordinea de zi a şedinţei extraordinare a fost suplimentată în ultimul moment cu solicitarea Primăriei Avrămeşti privind aprobarea continuării lucrărilor la trotuarul şi la Casa de Cultură din satul Cecheşti.

Burse pentru elevii şcolilor speciale, pentru concursurile şi olimpiadele judeţene

Pentru stimularea elevilor cu nevoi speciale care frecventează cursurile Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland, consilierii au aprobat acordarea unui număr de 41 burse de ajutor social, în cuantum de 20.000 lei pentru semestrul II.

Pentru elevii Şcolii Profesionale Speciale „Szent Anna” s-a stabilit, acordarea unui număr de 15 burse şcolare de merit şi de ajutor social pentru semestrele I şi II, în cuantum de 27.800 de lei, iar pentru elevii care frecventează cursurile Centrului de Educaţie Incluzivă de la Bilbor au fost alocate 32 de burse şcolare de studiu şi de ajutor social, în cuantum de 22.000 lei pentru semestrul al II-lea.

Tot pentru elevi, de această dată pentru olimpici, s-a aprobat finanţarea cheltuielilor aferente concursurilor şi olimpiadelor judeţene din judeţul Harghita, pe anul 2022, în sumă de 250.000 lei.

Borboly Csaba: „Vom plăti cotizaţiile pentru asociaţii doar în baza raportului activităţii lunii precedente şi a planului de activităţi al lunii următoare”

Consiliul Judeţean (CJ) contribuie cu o cotizaţie de 91.000 de lei la Asociaţia de Dezvoltare Microregională Alcsík (Ciucul de Jos – n.a.), potrivit preşedintelui CJ Harghita. Pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Ciuc, contribuţia CJ pentru anul în curs este de 106.710 lei, cea pentru ADI „Harghita Business Center” este de 355.000 lei. Cotizaţia judeţului plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita” se ridică la 1.677.000,00 lei, în vreme ce contribuţia la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita este de 466.300 de lei.

Despre ADI Hăşmaşul Mare, cea mai tânără asociaţie de dezvoltare intercomunitară din Harghita, care beneficiază de o cotizaţie de 185.782 de lei din partea judeţului, Borboly Csaba a afirmat că „va fi o organizaţie în cadrul căreia vom reuşi să ţinem la nivelul normalităţii problemele de la Bicaz şi Lacu Roşu, între judeţele Neamţ şi Harghita, până când vom avea o soluţie definitivă din partea instanţelor”. „Am discutat că în condiţii paşnice vom încerca să colaborăm, pentru dezvoltarea sustenabilă a acestei regiuni”, a adăugat preşedintele CJ Harghita.

Sunt, însă, şi asociaţii de dezvoltare care nu şi-au atins obiectivele, afirmă şeful administraţiei publice judeţene, „asociaţii care s-au transformat într-un fond de rezervă”, fără să fi desfăşurat vreo activitate.

„Acolo unde performanţa rămâne în urmă, acolo unde programele nu sunt organizate, nu livrăm banii. (…) Nu sunt banii mei, sunt bani publici. Trebuie ştiut că sumele vor fi virate lunar, în baza raportului lunii anterioare şi conform planului pe luna următoare. Acolo unde nu există prezenţă şi muncă reală, unde nu există evenimente, nu se va plăti”, a declarat Borboly Csaba.

Între altele…

În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean a mai fost aprobată participarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în calitate de partener, la proiectul ,,GGWP – The Growth Game – unlocking a Well-being Power up” derulat în cadrul programului Erasmus+. Scopul acestuia este crearea unui joc digital destinat adolescenţilor, care îi va ajuta la dezvoltarea mentală şi a perseverenţei. Partenerul principal al proiectului este 8D Games BV din Olanda, iar perioada de derulare a proiectului este între 01.03.2022-01.03.2024.

Consiliul Judeţean Harghita va contribui cu suma de 20.000 de lei la organizarea tradiţionalei sărbători anuale a „Zilei celor o mie de fete secuience”, ce se desfăşoară în prima sâmbătă a lunii iulie, eveniment dedicat sărbătoririi anuale a portului popular secuiesc, păstrării obiceiurilor secuieşti şi tradiţiilor religioase, alăturându-se celorlalţi organizatori: Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita şi Fundaţia „Ezer Székely Leány Napja Alapítvány”, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi Consiliul Judeţean Covasna. Bugetul total al programului este de 97.000 lei.

În privinţa programului care urmăreşte atenuarea conflictului om-urs, Borboly Csaba a anunţat că, după eforturi susţinute, s-a reuşit cooptarea unui avocat dispus să îşi asume rolurile de reprezentare şi apărare a victimelor carnivorelor mari, fără solicitarea de plăţi în avans.

„Vestea bună este că am reuşit să obţinem, după a doua încercare şi se pare că vom avea un avocat care îşi va asuma atât rolul de reprezentant, cât şi pe cel de apărător al victimelor urşilor, fără a solicita onorariu înainte. Se pare că am fost suficient de vocali ca să găsim un avocat destul de recunoscut, care şi-a asumat acest rol fără solicitarea unor plăţi în avans”, a conchis preşedintele CJ Harghita.

În finalul şedinţei s-a luat act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Sándor Barna (UDMR), succesorul său urmând să fie validat în cadrul unei şedinţe ce se va desfăşura la Praid.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.