Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Sunt un om de acţiune şi îmi place să mă implic şi să demonstrez că se poate” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » „Sunt un om de acţiune şi îmi place să mă implic şi să demonstrez că se poate”
„Sunt un om de acţiune şi îmi place să mă implic şi să demonstrez că se poate”

„Sunt un om de acţiune şi îmi place să mă implic şi să demonstrez că se poate”

Interlocutor: Radu Ţăran, primarul comunei Gălăuțaș

– Domnule primar, a trecut mai bine de jumătate din mandatul dumneavoastră; aş dori să-mi spuneţi ce aţi realizat până acum din ceea ce aţi promis în campania electorală. Pentru că e iarnă şi omătul acoperă totul în jur, trebuie să vă spun că vă voi crede pe cuvânt şi voi consemna tot ce îmi veţi spune, lăsându-i pe locuitorii comunei să aprecieze, la adevărata lor valoare, spusele dumneavoastră.

– Dacă e vorba să discutăm despre promisiunile pe care le-am făcut înainte de a fi primar şi ceea ce am realizat, voi încerca să enumăr, cât de cât, punctual, care sunt promisiunile şi realizările, dar vreau să spun de la început că sunt şi promisiuni îndeplinite, dar sunt şi lucruri făcute pe care nu le-am promis.

– Normal, la vremea respectivă nu ştiaţi cu ce veţi da piept pe parcursul celor patru ani.

– Dacă e vorba de promisiuni, am promis că voi face o capelă mortuară necesară pentru comuna Gălăuţaş şi neexistând aşa ceva, cu atât mai mult cu cât şi normele europene cer acest lucru. Această capelă s-a făcut, este construită pe domeniul public (în poiană), la o distanţă de vreo 300 metri de centrul comunei, şi oamenii au început să se obişnuiască să folosească această capelă, nu numai cei care locuiesc în blocuri, ci şi cei care au case particulare. Totul a costat undeva la 200.000 lei şi suma a fost asigurată din fondurile proprii ale Consiliului local. Am mai promis că voi continua două investiţii mari, adică drumurile de pe Pârâul Gălăuţaşului DC 72 şi din Plopiş DC 74.

– Despre aceste drumuri, din câte îmi amintesc, am mai scris, de ce vorbim iarăşi despre ele?

– Trebuie să vorbim din nou despre ele pentru că sunt lucrări în continuare. DC 74 Plopiş l-am finalizat, adică s-a pus asfalt, iar în ceea ce priveşte DC 72, anul trecut am reuşit să asfaltăm 2.200 metri, acum doi ani am asfaltat aproximativ 600 metri, deci până acum am asfaltat 2.800 metri din 3.600 metri. Mai avem de lucru, investiţia este doar în proporţie de 51 la sută realizată. Mai sunt de realizat podeţele care nu sunt terminate în totalitate, zidurile de sprijin betonate şi undeva la 1.400 metri ne-au mai rămas de asfaltat pe Pârâul Gălăuţaşului. Cele două investiţii sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală de la bugetul Guvernului României.

– La finanţare nu a contribuit şi Consiliul Judeţean Harghita?

– Până şi Consiliul Judeţean primeşte bani tot de la Guvern, aşa că, dacă amintesc de Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cred că amintesc şi de Consiliul Judeţean.

– Aţi promis cumva şi o investiţie nouă sau nu?

– Ca şi investiţie nouă promisă în campania electorală, este vorba despre DC 75, care începe de la administrativul Topliţa – scurtătura, cum îi zicem noi – trece prin centrul de comună şi continuă până la cimitirul romano-catolic şi curtea Şcolii „General Dumitru Gafton”. Deci, am reuşit, tot prin programul amintit, să intrăm pe lista de investiţii noi, iar în 21 noiembrie 2014 am făcut licitaţia lucrării şi avem un câştigător, o firmă din Odorheiu-Secuiesc. Având primiţi 226.000 lei pentru investiţia nouă, am reuşit – ce-i drept, ne-a permis şi timpul şi ştiu că ne-a ajutat şi Dumnezeu – să demarăm lucrările. Deci, s-a aplicat un strat de asfalt pe scurtătura de la limita administrativului Topliţa până la trecerea de cale ferată. Sper ca şi în continuare, adică anul acesta, evident cu ajutorul Consiliului Judeţean şi a programului respectiv să mai primim fonduri, atât cât mai avem nevoie, cam până la 800.000 lei, pentru a finaliza şi această investiţie. Ce vreau să vă mai spun este că acest proiect este unul complex în care sunt lucrări eligibile, adică le finanţează Guvernul României, dar şi lucrări neeligibile pentru care costurile le vom suporta noi, de la bugetul local. Pe lângă cei 800.000 de lei de la Guvern am mai avea nevoie şi de vreo 700.000 lei de la bugetul local pe care îi avem deja – sunt economiile de la extrabuget – şi pe care îi avem prevăzuţi şi în bugetul local şi avem şi o hotărâre a consiliului local prin care putem aloca banii respectivi sub formă de co-finanţare. Sper că şi acest obiectiv să-l terminăm anul acesta.

– Aveţi în vedere ceva în legătură cu porţiunea de drum din chiar centrul de comună?

– Tocmai vroiam să vă spun că am promis – proiectul e făcut de când sunt eu primar – reabilitarea drumului de legătură între Topliţa, centrul de comună, cămin cultural şi cimitirul romano-catolic. Eu zic că am muncit foarte mult pentru a demara această investiţie vitală pentru locuitorii comunei Gălăuţaş. Trebuie să recunosc că, într-adevăr, drumul din centru este dezastruos.

– La fel de dezastruoasă este şi porţiunea de drum de la podul din beton de peste Mureş şi centrul comunei, sunteţi de acord?

– Această porţiune aparţine investiţiei privind DC 72 care merge în continuare până pe Pârâul Gălăuţaşului. Să ne înţelegem, DC 72 pentru care documentaţia este făcută ţine de la abator şi până la capătul satului Pârâul Gălăuţaş. Diferenţa de aici – de la abator – până la podul din beton peste Mureş este în faza în care avem studiile (şi topo şi geo) pentru porţiunea respectivă şi se pregăteşte documentaţia premergătoare efectuării proiectului final. Pentru diferenţa respectivă suntem în aşteptarea ghidului pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, despre care am citit în presă că d-l ministru Teodorovici a promis că va apărea în martie şi eu sper să putem accesa prin acest program fonduri pentru acest tronson de drum comunal. Ceea ce v-am zis face parte din proiectele pe care încercăm să le facem şi să le activăm, sper, în anul acesta, şi anume: de aici de la barieră, până la pod, de la primărie până la biserică şi drumul din satul Pârâul Gălăuţaşului şi de la cimitirul romano-catolic până în satul Plopiş. În paralel se lucrează cu proiectele pe care vrem să le accesăm prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care are o durată de implementare în perioada 2014-2020.

– În afară de drumuri – şi nu mă sfiiesc să recunosc că mi se pare că aţi făcut o treabă bună – ce aţi mai făcut, dintre lucrurile promise sau nepromise?

– Mă pot referi la căminul cultural, investiţia de reabilitare era într-o fază terminală când am preluat eu mandatul, însă au fost foarte multe probleme mai ales sub aspectul duşumelei care în două rânduri a trebuit să fie desfăcută pentru că varianta tehnică iniţială nu a fost corespunzătoare (era umiditatea prea mare şi se ridica duşumeaua). Acum, spre final, s-a găsit şi soluţia tehnică şi problema s-a rezolvat.

– Să înţeleg că reabilitarea căminului cultural este terminată?

– Ca reabilitare şi extindere este gata. Dar mai avem următoarea etapă, etapa de dotări. Pot să vă spun că înainte de sărbători am semnat contractul de finanţare cu Compania Naţională de Investiţii pentru dotările minimale care sunt în programul respectiv de dotare, este vorba despre 300 scaune, 12 mese, dotările multi-media, staţii, lumini etc. Avem promisiuni că compania va face achiziţiile inclusiv pentru obiectivul nostru. Şi m-aş bucura tare mult să reuşim acest lucru ca să-mi apară drept realizare şi căminul cultural, în totalitate!

– Am sentimentul că toate aceste reuşite vă vor stimula să mai candidaţi pentru încă un mandat de primar, am dreptate?

– Chiar nu ştiu dacă mi-a lipsit mie treaba asta, dar am vrut să demonstrez că se poate mai bine. Sunt un om de acţiune şi îmi place să mă implic şi să demonstrez că se poate. Dar să ştiţi că sacrificiile sunt foarte mari şi nu ştiu dacă aceste sacrificii sunt percepute şi de electorat; pot să spun că am sacrificat nu doar familia, pe care am neglijat-o, ci şi altele.

– Domnule primar, dacă mai aveţi multe lucruri de punctat, vă propun să ne oprim şi vă promit că vom continua această discuţie altă dată, de acord?

– De acord, dar nu înainte de a vorbi şi despre nereuşite. Despre o nerealizare care chiar mă doare şi care nu a depins numai de mine, mă refer la retrocedarea de păduri. Ştiţi probabil că de un an şi ceva a fost suspendată activitatea Comisiei judeţene de fond funciar. S-a muncit din greu la întocmirea noilor documentaţii cerute de Legea 165, suntem deja gata din acest punct de vedere, am făcut modificări minore la anexele 56 şi 53 şi, deoarece Comisia şi-a reluat activitatea, sper să ne fie acceptate aceste mici modificări şi să putem demara retrocedarea pădurilor care, în mare parte – 120 ha – sunt pe administrativul Topliţei, foarte puţin – doar 20 ha – sunt pe administrativul Gălăuţaşului şi chiar vreau ca până la sfârşitul anului în curs să terminăm cu retrocedarea pădurilor. Chiar şi pentru mine a fost dureros faptul că oamenii nu şi-au primit pădurile, dar, cu riscul de a mă repeta, trebuie să spun că nu a depins numai de mine.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.