Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sunt în continuare şi în Harghita victime ale infractorilor din mediul online | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Sunt în continuare şi în Harghita victime ale infractorilor din mediul online
Sunt în continuare şi în Harghita victime ale infractorilor din mediul online

Sunt în continuare şi în Harghita victime ale infractorilor din mediul online

Destul de mulţi harghiteni cad în continuare victime infractorilor bine ascunşi în mediul online, care profită de neatenţia sau naivitatea oamenilor pentru a-i lăsa fără bani în cont. Coordonatoarea Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Manuela Ionescu, a declarat publicaţiei noastre că, din păcate, în primele trei luni ale acestui an, a fost constatată o creştere cu 24 a numărului fraudelor comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 41 de cazuri în care au fost păgubiţi locuitori ai judeţului.

Aceasta a precizat că cei care au căzut în plasa infractorilor din mediul online, care de regulă operează din străinătate şi fac parte din grupări organizate, fie au dat click pe link-uri primite prin intermediul poştei electronice sau pe linkuri sosite prin mesaje text pe telefonul mobil, fie au accesat site-uri necunoscute ori care semănau cu cele ale unor magazine renumite şi au introdus de bună voie datele personale şi cele sensibile ale cardului bancar, fiind însă înregistrate în continuare şi cazuri de fraudă în care autorii se folosesc de platforma olx.ro.

Manuela Ionescu a menţionat că infractorii sunt foarte inventivi şi îşi adaptează în mod continuu metodele de operare. De pildă, aceştia trimit prin e-mail scrisori electronice care par a fi expediate de mari companii ori de unităţi bancare, prin care destinatarul este informat că are contul blocat din diverse motive şi că este nevoie de accesarea unui link pentru introducerea unor date, dar sunt trimise şi mesaje de la presupuse firme de curierat privind livrarea unor colete, care de fapt nu fuseseră comandate. Totodată, există site-uri pe Internet cu oferte atractive şi care pot reprezenta capcane serioase pentru cei care nu sunt precauţi şi furnizează datele cardului, înainte de a verifica, cu ajutorul unui motor de căutare de pe Internet, dacă există opinii ale cumpărătorilor privind experienţele legate de magazinul online respectiv.

Reprezentanta IPJ Harghita a spus că au început să apară din nou situaţii de fraudă în care autorii se folosesc de cunoscuta platformă olx.ro pentru a-i păcăli pe oameni, în special pe cei care doresc să vândă anumite lucruri. Manuela Ionescu a adăugat că se ştia şi înainte că aceşti infractori provin din spaţiul ex-sovietic, iar metoda folosită de aceştia nu s-a schimbat. Aceştia contactează persoana care intenţionează să vândă ceva prin intermediul platformei olx.ro, o determină să continue comunicarea prin alte mijloace, se oferă să plătească rapid preţul cerut pentru obiect sau chiar pentru mai multe obiecte, aduc în atenţie posibilitatea apelării la un curier special mai avantajos şi trimit un link vânzătorului, pe care îl conving să îl acceseze şi să introducă datele cardului bancar, inclusiv parola unică şi codul CVV, în unele situaţii fiind cerute şi informaţii legate de suma exactă din cont, care apoi dispare în doar câteva secunde. Manuela Ionescu a mai spus că o astfel de situaţie a fost semnalată zilele trecute din Gheorgheni şi a atras atenţia asupra faptului că cei care cad astfel victime escrocilor nu pot fi, în general, despăgubiţi de către bancă, având în vedere faptul că au furnizat de bună voie datele respective.

Aceasta a afirmat că s-a întâmplat şi ca persoane din judeţ să cadă în capcane întinse prin aşa-numitele „scrisori nigeriene”. De exemplu, un harghitean a fost contactat prin intermediul Internetului de o persoană care susţinea că este femeie-ofiţer în armata americană şi se află în misiune în Irak. După schimbarea mai multor mesaje şi email-uri părea că s-a înfiripat o relaţie de dragoste între cele două persoane, pentru ca „femeia-ofiţer” să îl anunţe apoi pe credulul harghitean că se pregăteşte să vină în România pentru două săptămâni, odată cu încheierea misiunii din Irak, iar pentru a nu fi nevoită să îşi trimită întâi bagajul în SUA, l-a rugat pe acesta să îl primească după ce ar fi fost trimis gratuit prin curier diplomatic. Ulterior, victima a primit un mesaj de la o firmă de curierat prin care era informată că are de plătit o sumă de peste 1.000 de euro pentru livrarea bagajului, în condiţiile aplicării a diverse taxe. Rugat de „femeia-ofiţer” să achite contravaloarea transportului până la sosirea acesteia în România, deoarece curierul diplomatic nu mai putea fi utilizat, harghiteanul a virat banii respectivi. La scurt timp după aceea a fost contactat din nou de presupusa firmă de curierat, care sub pretextul unui control aleator al bagajelor şi descoperirii unor obiecte de valoare a solicitat achitarea unei taxe suplimentare, moment în care harghiteanul şi-a dat seama că ceva nu este în regulă şi a sesizat poliţia. Autorităţile au ajuns la concluzia că „femeia-ofiţer” era de fapt un bărbat din Nigeria, iar prejudiciul este dificil de recuperat în astfel de cazuri, mai ales în lipsa acordurilor necesare privind extrădarea şi schimburile de informaţii.

Reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Harghita recomandă cu tărie cetăţenilor să fie foarte atenţi în momentul în care primesc email-uri sau mesaje de la persoane necunoscute ori de la diverse instituţii şi companii, să nu acceseze link-uri suspecte şi să se asigure că se află pe un site oficial înainte de a efectua orice tip de tranzacţie sau plată online.

Aceştia atrag totodată atenţia deţinătorilor unui card bancar că acesta este un instrument de plată şi nu de încasare, iar pentru a primi bani este necesar numărul de cont IBAN compus din 24 de caractere şi nu este nevoie de furnizarea numărului cardului, a datei de expirare a acestuia sau a codului CVV, cetăţenii fiind îndemnaţi să semnaleze urgent autorităţilor orice tentativă de fraudă.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.