Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Subcetate: Două proiecte de promovare a muzicii populare şi portului tradiţional, finalizate | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Cultură » Subcetate: Două proiecte de promovare a muzicii populare şi portului tradiţional, finalizate
Subcetate: Două proiecte de promovare a muzicii populare şi portului tradiţional, finalizate

Subcetate: Două proiecte de promovare a muzicii populare şi portului tradiţional, finalizate

Asociaţia Centrul pentru Resurse şi Dezvoltare Durabilă (CRDD) Orizont 2050 din Subcetate a finalizat, vineri, două proiecte de promovare a muzicii populare şi portului tradiţional. Mai exact, este vorba despre un proiect pentru confecţionarea porturilor populare şi unul care a constat în educaţie pe linie culturală, artistică şi muzicală a copiilor şi tinerilor din judeţul Harghita.

Reprezentantul Asociaţiei CRDD Orizont 2050, Viorel Ciubîcă, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă online, că cele două proiecte – Porturi populare şi Lăutărie & armonie – au fost cofinanţate de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita.

În ceea ce priveşte primul proiect, referitor la portul popular, din finanţarea primită de la CJ Harghita s-a reuşit confecţionarea a şase costume tradiţionale complete pentru copii şi tineri, în special pentru instrumentişti. E vorba despre trei porturi populare pentru băieţi şi trei pentru fete.

Porturile populare sunt cusute cu motive specifice bazinului Topliţa. Viorel Ciubîcă a explicat că nu se poate vorbi despre motive specifice pentru comuna Subcetate, pentru că în urma cercetărilor s-a constatat că există foarte multe asemănări între comunităţi şi foarte puţine diferenţe. „Atât în folclorul muzical şi coregrafic, cât şi în portul popular există foarte multe asemănări. Motivele sunt specifice zonei, bazinului Topliţei”, a spus reprezentantul Asociaţiei CRDD Orizont 2050, precizând că, de exemplu, o cămaşă are motive specifice care se regăsesc în toate comunităţile din zona de nord a judeţului, începând din comunele Subcetate, Sărmaş, Gălăuţaş şi ajung chiar până la Bilbor şi Corbu.

Conform sursei citate, beneficiarii acestor costume sunt copii care nu au posibilităţi să-şi confecţioneze porturile, provenind din mediul rural, din familii cu resurse financiare modeste. Viorel Ciubîcă a punctat că în momentul de faţă preţul unui costum tradiţional complet poate ajunge la 2.500-3.000 de lei.

Porturile populare vor fi predate tinerilor instrumentişti şi vor rămâne în inventarul lor, însă vor fi monitorizaţi, ei fiind colaboratori permanenţi ai asociaţiei. Finanţarea din partea CJ Harghita a fost de 10.000 lei la care s-a adăugat contribuţia proprie de 2.700 lei.

Al doilea proiect care s-a finalizat vineri a fost unul de educaţie cultural-artistică şi s-a adresat copiilor şi tinerilor talentaţi în interpretarea vocală şi instrumentală a muzicii populare din bazinul Topliţa-Gheorgheni. Perioada dedicată cursurilor ar fi trebuit să se finalizeze cu un festival-concurs, însă datorită restricţiilor impuse de pandemie nu s-a mai putut organiza, a explicat reprezentantul asociaţiei. Totuşi, copiii-participanţi au înregistrat câte un filmuleţ, pe care l-au trimis juriului, care a considerat că la această ediţie nu o să delibereze şi nu va acorda premiile I, II şi III. „Deci, am acordat premii la toţi copiii, pentru că toţi au fost foarte buni. Este a treia ediţie a acestei tabere în care vin profesori specialişti şi se ocupă de educaţia acestor tineri”, a spus Viorel Ciubîcă.

Conform acestuia, Asociaţia CRDD Orizont 2050 solicită diferite finanţări anual din diverse surse pentru proiecte asemănătoare, „pentru că în general copiii talentaţi vin din mediul rural”. Doar în acest an sunt implementate sau în derulare mai multe proiecte care îşi propun conservarea şi promovarea culturii populare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.