Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sub semnul Crucii Roşii: A învăţa de timpuriu să acorzi primul ajutor este o moştenire comunistă? | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Sub semnul Crucii Roşii: A învăţa de timpuriu să acorzi primul ajutor este o moştenire comunistă?
Sub semnul Crucii Roşii: A învăţa de timpuriu să acorzi primul ajutor este o moştenire comunistă?

Sub semnul Crucii Roşii: A învăţa de timpuriu să acorzi primul ajutor este o moştenire comunistă?

Contrar aşteptărilor

Sâmbătă, 24 mai 2014, în Parcul central din municipiul reşedinţă de judeţ a avut loc un eveniment pe care l-au putut urmări toţi cei aflaţi în acel loc între orele 10:00-15:00, oameni care se odihneau, bunicuţe care-şi supravegheau nepoţii, chiar şi cei în treacăt şi zoriţi s-au oprit o clipă să vadă ce se întâmplă. Evenimentul despre care este vorba – concursul „Primul ajutor” faza judeţeană – a fost pregătit şi organizat de Filiala Harghita a Crucii Roşii Române, dar, din păcate, în ciuda efortului depus, pentru că pregătirea necesită multă muncă – alcătuirea testelor, alcătuirea atelierelor practice, găsirea de asistenţi şi medici voluntari, nu în ultimul rând găsirea acelor oameni de bine care să sponsorizeze acest concurs pentru a-i putea premia pe concurenţii câştigători ai locurilor I-III, – participarea echipajelor din şcolile din judeţ a fost sub orice aşteptări.

 Acest concurs este o rămăşiţă a comunismului

Directoarea Filialei Harghita a Crucii Roşii, Zsigmond Éva, evident marcată de această lipsă de interes, mi-a explicat că „la unele şcoli la invitaţia de a participa la acest concurs răspunsul profesorilor a fost că nu-i interesează un concurs care nu-i altceva decât o rămăşiţă de-a comunismului”. „Această afirmaţie – spunea directoarea – este total nefondată, că-i spunem concursului sanitarii pricepuţi sau concurs de prim ajutor nu are nimic de-a face cu comunismul, mai degrabă are caracter european decât comunist, dar dacă profesorii au o astfel de percepţie, total greşită, trebuie să ne întrebăm cum vor reacţiona elevii? În ciuda acestor atitudini din partea unor dascăli, eu am semnale că sunt copii, sunt elevi care ar dori să înveţe cum se poate acorda primul ajutor în caz de nevoie, însă nu ştiu ce-i de făcut atâta vreme cât profesorii consideră că învăţarea acordării primului ajutor este o muncă inutilă şi este o muncă neplătită”.

 Marile absente de la concurs

Nu au participat la concursul din acest an două echipaje a căror lipsă a fost profund resimţită. Este vorba despre echipajul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc şi de echipajul Şcolii Gimnaziale „Geo Bogza” din Bălan. Despre echipajul din Bălan trebuie ştiut faptul că anul trecut a ocupat locul I pe judeţ şi a participat la finala pe ţară, unde s-a situat pe locul 24, un loc foarte bun ţinând seama de numărul mare de echipaje din toate judeţele ţării.

 O noutate

În acest an, pentru prima oară, a participat, în afara concursului, şi un echipaj alcătuit din studenţi de la Universitatea „Sapientia” Miercurea-Ciuc. De ce, nu? Nu cred că există vreo persoană căreia să-i strice să aibă cunoştinţe despre cum ar putea salva o viaţă, de aceea mă alătur d-nei Zsigmond şi sper şi eu ca şi alţi tineri să prindă gustul unui astfel de concurs.

 Rezultatul concursului

La categoria Şcoli gimnaziale, locul I a revenit echipajului de la Şcoala „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni; la categoria Liceu teologic, pe locul I s-a situat echipajul Liceului Teologic „Sf. Elisabeta” din Lunca de Sus; iar locul II, la categoria licee a revenit echipajului care a reprezentat Liceul „Batthyány Ignác” din Gheorgheni.

 Sponsorii

În judeţ nu s-a oferit nici o firmă, nici un om de afaceri să susţină financiar acest concurs. Noroc cu relaţiile Filialei Harghita a Crucii Roşii, relaţii încă viabile, cu organizaţii ale Crucii Roşii din Norvegia şi Olanda. Din cele două surse au venit premiile sub formă de jachete din Norvegia pentru ocupanţii locurilor I şi sub formă de borsete şi articole de cosmetică din Olanda pentru ocupanţii locului II.

AURELIA ILUŢ

aureliailut@gmail.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.