Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sub inspiraţia iilor tradiţionale… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Sub inspiraţia iilor tradiţionale…
Sub inspiraţia iilor tradiţionale…

Sub inspiraţia iilor tradiţionale…

Cusăturile tradiţionale şi obiceiurile populare sunt promovate în cadrul unui proiect derulat la Miercurea-Ciuc, care adună laolaltă membri ai comunităţii româneşti dornici să păstreze tradiţiile strămoşeşti.

Proiectul „Ia românească ne inspiră – 2017” urmăreşte crearea unui spaţiu de întâlnire a îndeletnicirilor tradiţionale, într-un cadru apropiat de societatea modernă, de identificarea şi promovarea tradiţiilor şi a motivelor tradiţionale pe diverse produse, cum ar fi tricouri, ii, sacoşe, brâuri, săculeţi de plante medicinale, poşete sau papioane, dar şi celebrarea portului tradiţional cu ocazia „Zilei Universale a Iei – 24 iunie 2017”.

Proiectul este implementat de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala Harghita şi este co-finanţat de Primăria Miercurea-Ciuc, activităţile fiind sprijinite de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, prin Centrul Cultural „Miron Cristea” Miercurea-Ciuc.

În fiecare săptămână, membrele grupului „Şezătoare Miercurea-Ciuc”, coordonate de Alexandra Ţifrea, care este sufletul acţiunilor de promovare a cusăturilor tradiţionale, se întâlnesc la Centrul Cultural „Miron Cristea” şi îşi folosesc creativitatea pentru a realiza diverse obiecte sau accesorii vestimentare.

Dacă anul trecut, în cadrul unui proiect asemănător, cele mai multe şi-au cusut ii, în acest an se pune accentul pe accesoriile cu motive tradiţionale, care pot înfrumuseţa orice ţinută modernă.

„Am decis să continuăm proiectul şi anul acesta ne-am gândit să-l diversificăm. Inspirate de modelul iilor tradiţionale, vrem să ducem mai departe aceste modele, dar nu neapărat pe ii noi, ci şi pe alte produse, cum ar fi genţi, brâuri, sau orice accesoriu care să ne facă ţinutele moderne de astăzi mai frumoase, mai deosebite şi mai aproape, totuşi, de tradiţie”, a declarat Alexandra Ţifrea.

La rândul său, preşedinta Asociaţiei pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala Harghita, Adriana Teslovan, a arătat că proiectul a continuat întrucât există o nevoie în rândul membrilor comunităţii româneşti de a promova tradiţiile populare şi de a fi implicaţi în activităţi creative de cunoaştere şi păstrare a tradiţiilor „menite să le dezvolte sentimentul apartenenţei la o naţiune”.

În cadrul proiectului se va marca „Ziua Universală a Iei” şi se va realiza şi o broşură care va cuprinde fotografii cu modelele tradiţionale readuse la viaţă, dar şi cu participantele la şezătoare, îmbrăcate în port popular. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.