Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc:Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în linie dreaptă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate »
Miercurea-Ciuc:
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în linie dreaptă
<h5><i>Miercurea-Ciuc:</i></h5>Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în linie dreaptă

Miercurea-Ciuc:
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în linie dreaptă

  • A fost lansată, pentru a doua oară, dezbaterea publică, iar la finalul lunii iunie se doreşte aprobarea ei de către Consiliul Local
  • Cuprinde peste 150 de proiecte, iar cele mai importante au în vedere revigorarea părţii de est a municipiului, precum şi modificări în centrul oraşului

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Miercurea-Ciuc cuprinde şase capitole şi a intrat, pentru a doua oară, în dezbatere publică, iar până aproape de mijlocul lunii iunie sunt aşteptate propuneri vizavi de cele peste 150 de proiecte.

Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, spunea, în cadrul unei conferinţe de presă, că SIDU are în vedere perioada 2021-2030, se bazează pe un chestionar adresat, în format fizic şi online, către mii de familii din oraş, şi se doreşte ca prin intermediul acestei strategii să se lărgească spectrul temelor pe care o comunitate poate să le abordeze.

„Vorbim de un program care vizează un oraş mai competitiv, un oraş mai incluziv, un oraş care poate să ofere o calitate a vieţii mult mai ridicată faţă de ceea ce avem la ora actuală. Vorbim de un program care se bazează pe actuala strategie pe care o are oraşul până în 2025, dar aduce acel aport de care este nevoie pe parte de competitivitate şi incluziune de care are nevoie oraşul Miercurea-Ciuc.”, spunea edilul municipiului.

Biró Zoltán, coordonatorul grupului de lucru care a elaborat strategia de dezvoltare, arăta faptul că aceasta cuprinde 6 capitole: primul capitol este dedicat dezvoltării infrastructurii din oraş; al doilea este dedicat dezvoltării în sfera economică; al treilea vizează componenta verde a oraşului, avându-se în vedere reabilitarea zonelor verzi şi protecţia mediului; al patrulea capitol este dedicat dezvoltării în zonele culturii, sociale şi a sportului.

Al cincilea capitol este dedicat Mobilităţii Oraşului. Acesta nu este dezvoltat prea mult deoarece Planul de Mobilitate Urbană detaliază mai bine acest aspect.

În ultimul capitol este descris rolul pe care oraşul îl are în cadrul zonei metropolitane.

Aceste documente, spunea Biró Zoltán, pot fi descărcate de pe pagina de Internet a primăriei, iar cei ce doresc pot să trimită propuneri, prin e-mail (primaria@miercureaciuc.ro sau birozoltan@szereda.ro) până pe 10 iunie.

Principalele proiecte

Korodi Attila mai preciza faptul că cele peste 150 de proiecte incluse în SIDU vor fi prioritizate şi cel mai probabil nu toate vor ajunge la maturitate. Însă este important ca ele să existe pentru a putea fi duse la finalizare atunci când se vor ivi posibilităţile de finanţare.

Vorbind despre cele mai importante modificări pe care le va aduce Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, primarul amintea de faptul că existenţa unei centuri în zona de vest a oraşului, pe lângă râul Olt, va aduce o reaşezare a traficului pe axa Nord-Sud, iar odată cu asta zona străzii Braşovului va prinde un alt contur.

O altă zonă care trebuie abordată este cea a fostului lac Şuta, care va aduce un aport important pe partea de spaţii recreative pentru familii. Aceasta, alături de centrele comerciale şi cartierele (atât cele existente, cât şi ceea ce se construieşte ori se va construi) din această parte, va contribui la întărirea rolului pe care îl va avea partea de est a oraşului.

Şi în centrul municipiului vor fi câteva ajustări, printre acestea Korodi Attila amintind de o schimbare a Casei de Cultură şi de reabilitarea câtorva clădiri istorice. De asemenea, oraşul va avea o reţea mult mai densă de piste de biciclete care va contribui la decongestionarea traficului auto.

Edilul a mai amintit de proiectele de dezvoltare industrială de care are nevoie oraşul care, chiar dacă nu sunt senzaţionale din punct de vedere al percepţiei vizuale, sunt extrem de importante din punct de vedere al coeziunii oraşului şi competitivităţii.

***

În dezbatere publică se află şi varianta finală a Planului de Mobilitate Urbană Sustenabilă. Este un document, aşa cum îl descria Korodi Attila, mult mai tehnic, care se adresează atât oraşului Miercurea-Ciuc, cât şi zonei metropolitane şi abordează într-un mod durabil mobilitatea şi conectivitatea comunităţii şi a locuitorilor.

Aceste două documente (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană şi Planul de Mobilitate Urbană Sustenabilă) vor fi aprobate în cursul lunii iunie, după care vor fi depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru ca să poată fi baza unor finanţări pe programe europene până în 2027.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.