Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

STOP incendiilor de vegetație uscată! Fiți responsabili! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » STOP incendiilor de vegetație uscată! Fiți responsabili!
STOP incendiilor de vegetație uscată! Fiți responsabili!

STOP incendiilor de vegetație uscată! Fiți responsabili!

Nu trece o zi fără să intervenim la zeci de incendii de vegetație uscată în tot județul!

În cursul zilei de ieri, 24 martie a.c., pompierii militari harghiteni împreună cu pompierii civili din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 14 incendii de vegetație uscată pe raza județului Harghita, în localitățile Topliţa (5), Remetea, Miercurea-Ciuc (3), Tomești (2), Siculeni, Leliceni, Gheorgheni, suprafața totală afectată de flăcări fiind de peste 55 de hectare de teren. Incendiile au afectat locuințe și alte dependințe ale populației (o casă și o anexă), în municipiul Toplița, iar în localitatea Siculeni un incendiu la vegetația uscată s-a extins la o magazie din lemn și un atelier de lăcătușerie. Ce trebuie să se mai întâmple să conștientizați pericolul? Nu mai dați foc vegetației uscate!

Cu toate că, în ultima perioadă s-au transmis adrese către primăriile din județ în vederea respectării măsurilor de prevenire și interzicere a arderilor necontrolate, iar  echipajele de pompieri militari și voluntari au efectuat în mod preventiv patrulări operative în scopul identificării eventualelor focare, numărul incendiilor de vegetație nu a scăzut.

În zilele următoare, specialiștii Inspecției de Prevenire vor efectua verificări în tot județul în vederea sancționării persoanelor care nu respectă regulile de prevenire la arderile de vegetație uscată și provoacă astfel adevărate dezastre.

Reamintim că „ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE ȘI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Compartimentul Informare și Relaţii Publice, ISU Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.