Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Şto delati?” – viziunea lui Viktor Orbán asupra războiului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » (Inter)Național » „Şto delati?” – viziunea lui Viktor Orbán asupra războiului
„Şto delati?” – viziunea lui Viktor Orbán asupra războiului

„Şto delati?” – viziunea lui Viktor Orbán asupra războiului

  • Asociaţia „Calea Neamului” cere interzicerea vizitelor „private” ale premierului ungar în România

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat universitatea de vară „Tusványos”, că războiul din Ucraina se poate încheia doar în urma unor negocieri dintre ruşi şi americani, iar europenii şi-au irosit şansele de a influenţa situaţia.

„Dacă vorbim despre război, atunci există o singură întrebare importantă: Şto delati? (Ce să facem? – în limba rusă, n.r.). Armata Ungariei nu pare una mare, în comparaţie cu altele. PIB-ul Ungariei comparativ cu cel al SUA sau al marilor ţări europene este modest. Se poate ca noi să vedem bine situaţia, să avem idei excelente în ce priveşte războiul, să avem clarviziune cu privire la strategie, dar în privinţa războiului toate aceste contează prea puţin, deoarece războiul este un joc al celor puternici. Decisiv este cuvântul aceluia care este mai puternic. Ungaria nu are de ce să îşi facă iluzii că vom putea influenţa evenimentele războiului şi strategia Occidentului, prin sfaturi bune. Cu toate acestea, consider drept o chestiune de onoare şi morală că trebuie să ne spunem punctul de vedere şi să îi convingem pe occidentali să elaboreze o strategie nouă. Dacă avem pană, atunci trebuie să schimbăm roata. În centrul acestei strategii nu trebuie să se afle câştigarea războiului, ci tratativele de pace şi o propunere bună privind pacea. Acum treaba Uniunii Europene nu este să se poziţioneze de partea ruşilor sau a ucrainenilor, ci să se interpună între Rusia şi Ucraina. Aceasta ar trebui să fie esenţa unei noi strategii. Ce se va întâmpla? Ruşii vorbesc pe o limbă veche, de parcă am auzi vocile din trecut. Când îl ascult pe domnul Lavrov parcă aş auzi ceva de acum treizeci de ani. Asta nu înseamnă că ceea ce spun nu are sens. Are sens şi merită luat în serios. Acum două zile, un oficial rus a spus că vor înainta în Ucraina până când vor ajunge într-un punct de unde armele pe care le deţin ucrainenii nu vor mai putea lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. Astfel, cu cât NATO va livra ucrainenilor arme mai moderne, cu atât mai mult ruşi vor împinge mai departe linia frontului, pentru că interesul lor este să nu poată fi loviţi de pe teritoriul Ucrainei. Ne place sau nu, ceea facem acum este să prelungim războiul. Totodată, trebuie să ne împăcăm cu ideea că tratative de pace ruso-ucrainene nu vor avea loc. Cine se aşteaptă la aşa ceva, aşteaptă degeaba. Ca urmare a faptului că Rusia doreşte garanţii de securitate, războiul va putea fi încheiat numai prin negocieri între ruşi şi americani. Până când nu vor avea loc aceste negocieri, nu va exista nici pace. Aş putea să fac remarca precum că aici suntem noi, europenii. Din păcate, noi europenii ne-am irosit şansele de a influenţa situaţia. Le-am irosit după 2014, când a fost semnat Acordul de la Minsk, din care i-am exclus pe americani şi am preferat garanţii franco-germane. Acest acord ar fi trebuit implementat, dar din păcate, noi, europenii, mai exact cei care ne-au reprezentat, germanii şi francezii nu l-au putut impune. Acum, ruşii nu mai vor să discute cu noi, ci cu acela care îi poate obliga pe ucraineni să respecte ce s-a convenit. Europa este, din nou după cel de-Al Doilea Război Mondial, în situaţia în care decizia aparţine Americii şi Rusiei”, a afirmat Viktor Orbán.

Premierul ungar consideră că orice război poate fi privit din mai multe puncte de vedere, dar ceea ce este important este că mamele îşi plâng copiii, copiii îşi pierd părinţii, iar această abordare trebuie să fie deasupra tuturor lucrurilor, chiar şi în politică. Acesta a precizat că pacea este singura soluţie pentru salvarea vieţii oamenilor şi antidotul pentru inflaţie şi pentru criza economică.

„Cum ne vom poziţiona pe viitor faţă de acest război? Ne vom menţine opinia că nu este războiul nostru. Ungaria este membră a NATO si pornim de la ideea că NATO este mult mai puternică decât Rusia. Niciodată Rusia nu va ataca NATO. Afirmaţia că ruşii nu se vor opri în Ucraina este o propagandă de înţeles, dar slabă, a ucrainenilor. Îi înţeleg, pentru că scopul lor este să ne atragă în acest război, să atragă cât mai multe ţări, dar afirmaţia nu are nicio bază reală. Totodată, fiind membri ai NATO, dar nu dorim să intrăm în război, am ajuns într-o situaţie delicată. Chiar dacă NATO şi UE au decis să nu devină părţi beligerante, au decis să livreze armament şi au impus sancţiuni severe, astfel că au devenit de facto, nu de jure, părţi în acest conflict. Suntem în situaţia periculoasă de a îi ajuta pe ucraineni fără ca puterea de le Moscova să considere că NATO şi EU au intrat în război. Astfel UE şi NATO şi-au asumat riscuri uriaşe”, a adăugat oficialul de la Budapesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, Rusia a atacat Ucraina deoarece Moscova formulase iniţial o cerere foarte clară din domeniul securităţii pe care a trimis-o SUA şi Alianţei Nord Atlantice şi a solicitat ca Ucraina să nu devină niciodată membră a NATO, să fie garantat acest lucru, iar pe teritoriul ucrainean să nu fie amplasate arme care să atingă teritoriul rus. Viktor Orbán a spus că această propunere a fost respinsă, refuzul a avut drept consecinţă faptul că ruşii doresc să obţină pe calea armelor garanţiile de securitate pe care anterior doreau să le primească pe calea negocierilor.

„Dacă am fi fost mai norocoşi, iar preşedintele SUA ar fi fost Donald Trump, iar cancelarul Germaniei Angela Merkel, atunci acest război nu ar fi izbucnit niciodată. Dar, nu am avut noroc, astfel încât ne aflăm în acest război. Strategia Occidentului se bazează pe patru piloni. Primul este că Ucraina, nu singură, ci cu instructori anglo-saxoni şi cu armament NATO, poate câştiga războiul cu Rusia. A doua strategie este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon este bazat pe faptul că vom fi în stare să gestionăm efectele sancţiunilor economice, cu alte cuvinte pe ruşi îi va durea mai tare decât pe noi. Al patrulea element este că toată lumea va fi de partea noastră, deoarece noi avem dreptate.

Ca urmare a acestei strategii de excepţie situaţia este ca şi cum ne-am afla într-o maşină care a făcut pană de cauciuc la toate cele patru roţi. Este evident că aşa nu putem câştiga războiul. Ucrainenii nu vor câştiga niciodată războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armament american. Pur şi simplu pentru că ruşii au o superioritate asimetrică. O a doua constatare este că sancţiunile nu vor destabiliza Moscova. În al treilea rând, Europa se află într-o criză economică, dar şi politică. Guvernele se prăbuşesc precum în jocul de domino. De la începutul războiului, au căzut guvernele Marii Britanii, Italiei, Bulgariei şi Estoniei, şi încă suntem departe de toamnă. Efectele creşterii uriaşe a preţurilor se vor vedea abia de acum încolo. În ultimul rând, lumea nu este cu noi chiar şi în mod demonstrativ.

Capacitatea americanilor de a alege imperiul răului şi de a solicita lumii de a se alinia de partea binelui istoric – asta pe noi ne deranjează puţin pentru că şi comuniştii spuneau la fel – nu mai există. Lumea nu se mai aliniază în mod demonstrativ. China, India, Brazilia, Africa de Sud, lumea arabă şi mare parte a Africii nu sunt dispuse să se implice în război, şi nu pentru că dreptatea nu este de partea Occidentului, ci pentru că au propriile probleme pe care doresc să le învingă. Se poate ca acest război să pună capăt în mod demonstrativ avantajului pe care îl are Occidentul în ceea ce priveşte crearea de unitate la nivel mondial. În limbajul de lemn al politicii, aceasta se numeşte ordinea mondială multipolară”, a mai spus Viktor Orbán.

În altă ordine de idei, premierul ungar a afirmat că propunerea UE de a modifica sistemul decizional în privinţa politicii externe, astfel încât să se renunţe la principiul consensului, iar hotărârile să poată fi adoptate prin votul majorităţii, este una periculoasă, iar impunerea unei ţări să urmeze o politică externă care aceasta nu o doreşte, s-ar numi „imperialism”. „Argumentul potrivit căruia în caz contrar Europa nu poate deveni un factor care să influenţeze politica mondială este o nouă păcăleală, Europa nu poate deveni un factor decisiv în politica mondială deoarece nu poate să îşi facă ordine în propria ogradă. Cel mai bun exemplu este războiul ruso-ucrainean”, a mai arătat premierul Ungariei.

Asociaţia „Calea Neamului” cere interzicerea vizitelor „private” ale premierului ungar în România

La începutul discursului său de peste o oră, câţiva reprezentanţi ai asociaţiei „Calea Neamului” au afişat un banner pe care era scris textul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”, ca o aluzie la motto-ul universităţii de vară „Tusványos” (Există ceva ce este etern), aceştia fiind conduşi în afara perimetrului de forţele de ordine.

Într-un mesaj distribuit pe pagina de Facebook a asociaţiei „Calea Neamului se arată că această organizaţie solicită Preşedinţiei şi Guvernului României să interzică premierului Ungariei, Viktor Orbán, vizitele „private” pe teritoriul statului român, ţinând cont de faptul că acestea (cu sau fără acordul MAE) au fost făcute exclusiv în Transilvania, având de fapt un caracter politic exprimat printr-un obiectiv ce încalcă grav Constituţia ţării noastre, anume, organizarea obţinerii autonomiei teritoriale pe criteriu etnic.

„Cerem totodată Preşedinţiei şi Guvernului României, să solicite în mod oficial scuze din partea primului-ministru al Ungariei, pentru jignirile aduse cetăţenilor români care au afişat la Băile Tuşnad mesajul Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc, Viktor Orbán adresându-se către forţele de ordine în timp ce acestea ne protejau de mulţimea furioasă, escortându-ne spre ieşire, cu următoarea expresie defăimătoare: Politicos, precum poliţia din Budapesta procedează când evacuează drogaţii de pe poduri. Pe lângă aspectul jignitor, acest ordin, are şi semnificaţia (cel puţin simbolică) de exercitare de facto al conceptului de co-suveranitate pe care Ungaria vrea să-l impună în România. Este un fapt fără precedent ca un şef de stat, aflat pe teritoriul altui stat, să dea indicaţii unor forţe de ordine din acel stat şi să defăimeze cetăţeni ai statului respectiv. La toate aşa-zisele universităţi de vară de la Băile Tuşnad, girate prin prezenţă și discurs de Viktor Orbán, s-a vorbit intens despre obţinerea autonomiei teritoriale ce presupune retrasarea de fapt a graniţelor Diktatului de la Viena. Anul acesta, László Tőkés, aflat la dreapta lui Viktor Orbán la tribună, a cerut un şi mai mare sprijin din partea guvernului Ungariei pentru acest obiectiv. Atât Viktor Orbán cât şi preşedintele comisiei de politică externă al parlamentului Ungariei, şi-au manifestat acordul în acest sens. Acelaşi Tőkés, aflat în delegaţia oficială de la tribună, i-a prezentat în discurs pe cei doi cetăţeni condamnaţi pentru terorism, care au vrut să ne arunce în aer la Târgu-Secuiesc de 1 Decembrie la Târgu-Secuiesc, ca luptători pentru autonomie. Nicio reacţie contrară din partea oficialilor statului ungar. Adică un individ îi laudă pe unii care au vrut să omoare cetăţeni români, iar unui prim-ministru al unui stat străin i se pare în regulă acest lucru, nu reacţionează negativ în niciun fel, ba mai mult, László Tőkés primeşte din partea lui aprecieri, premii, adică girul oficial pentru toate declaraţiile. (…) Cerem aşadar statului român, Preşedinţiei şi Guvernului României, să-i permită lui Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, doar vizite oficiale, la Bucureşti”, au mai precizat reprezentanţii asociaţiei.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.